Η ευαισθησία της τέχνης με τον σκληρό κόσμο της πολιτικής σπάνια συνδυάζονται. Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση ενός εκ των δημάρχων της Μαγνησίας, ο οποίος έχει υπάρξει στη ζωή του ηθοποιός και μάλιστα έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές.
Μία από τις στιγμές της καριέρας του που ξεχωρίζει, είναι η συμμετοχή του στην ταινία “Άδικος κόσμος” με τον Αντώνη Καφετζόπουλο.
Πρόκειται για τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου Πάτη Κουτσάφτη, ο οποίος σπούδασε Δραματική τέχνη στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, την τέχνη που αγαπά και υπηρέτησε έως σήμερα συμμετέχοντας σε μεγάλες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές.
Ο Πατής, το 1976 δημιουργεί με συναδέλφους του ηθοποιούς, σκηνοθέτες και μουσικούς την Θεατρική Λέσχη Βόλου, ενώ από το 1986 επιστρέφει μόνιμα στη Ζαγορά, όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα καλλιεργώντας μήλα και αρωματικά βότανα .
Με την επιστροφή του στη Ζαγορά, ασχολήθηκε ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ανάγκες της, διατελώντας πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς (ΖΑΓΟΡΙΝ) αλλά και πρόεδρος κοινότητας Ζαγοράς από το 1990 έως το 1998.
Κατά τα χρόνια της προεδρίας του στη κοινότητα Ζαγοράς σημειώθηκαν αρκετές πρωτοποριακές και καινοτόμες δράσεις για την εποχή τους, όπως η σύσταση και η ίδρυση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου και η ίδρυση της Ε.Α.Π (Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου) που υλοποιεί έως και σήμερα στη περιοχή αναπτυξιακά προγράμματα (π.χ LEADER). Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους νέους της περιοχής, μέσα από τα οποία διατηρήθηκε η τέχνη της πέτρας και της σκεπής του παραδοσιακού πηλιορείτικου οικισμού και προωθήθηκε η επιχειρηματικότητα των γυναικών στο τόπο με την ίδρυση του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.
Έπειτα, εφόσον συστάθηκαν τα συμβούλια της περιοχής ενώθηκαν οι κατά τόπους κοινότητες από το Πουρί έως το Καλαμάκι, γεγονός που ενίσχυσε και διατήρησε τη τοπική δράση. Επιπλέον, ξεκίνησε για πρώτη φορά στη περιοχή πρόγραμμα αποκατάστασης και διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ σημειώνονται έργα μεγάλης τοπικής βαρύτητας όπως το δεκαθέσιο Δημοτικό σχολείο Ζαγοράς, ο παιδικός σταθμός Ζαγοράς, το νηπιαγωγείο Περαχώρας, το λιμάνι του Χορευτού με γραμμή επικοινωνίας (δελφίνι) προς τις Βόρειες Σποράδες και το λιμάνι του Αϊ Γιάννη, δημοπρατήθηκε η παράκαμψη Ζαγοράς και καταγράφηκαν σημαντικά έργα στους τομείς της άρδευσης και της ύδρευσης της περιοχής.Έπειτα από την οκταετία (1990-1998) που διένυσε ως πρόεδρος της κοινότητας Ζαγοράς η ενασχόληση του με τα κοινά της περιοχής συνεχίστηκε από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Ζαγοράς από το 1998 έως το 2010.
Σήμερα διανύει τη δεύτερη θητεία του στο τιμόνι του Δήμου ως Δήμαρχος.