Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα χωρίς τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής που αγαπήθηκε όσο λίγοι έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου του 2012.
Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Ο αείμνηστος τραγουδιστής είχε μιλήσει στην εκπομπή “ΔΡΟΜΟΙ” της ΕΡΤ, με τον Άρη Σκιαδόπουλο, παραγωγής 2004, για το ξεκίνημα της πορείας του στο τραγούδι το 1964-65 και τη γνωριμία του με τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιώργο Ζαμπέτα και Μίκη Θεοδωράκη.
«Ένας ιστορικός χώρος για το τραγούδι. Εδώ ήταν τα στούντιο της Columbia. Πρωτοήρθα το 1965. Έτυχε ένας φίλος του θείου μου που ζούσαμε στην Αθήνα μαζί του, να γνωρίζει τον Καζαντζίδη. Πήγαμε στο σπίτι του και τραγούδησα. Μου είπε ότι θα ήταν καλό να ασχοληθώ με το τραγούδι. Ένα μήνα μετά, σε μια συνεστίαση στο Πλακιώτικο σαλόνι τραγούδησα και με άκουσε ο Μπιθικώτσης, ο οποίος με πήγε στην Columbia, στην εταιρεία. Ήρθα μετά εδώ να κάνω δοκιμαστικό. Έτυχε την ημέρα εκείνη να είναι ο Ζαμπέτας, να ηχογραφεί κάτι και με συνόδευσε στο τραγούδι για να πω ένα τραγούδι» είχε πει ο Δημήτρης Μητροπάνος στην εκπομπή, ενώ βρισκόταν έξω από το ιστορικό κτίριο του στούντιο της εταιρείας Columbia
«Το 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης αποφασίζει να κάνει κάποιες συναυλίες. Μου είπε ότι πρέπει να έρθω να τραγουδήσω. Η πρώτη συναυλία έγινε το 1966, μια Μεγάλη Δευτέρα στο θέατρο Παλλάς στη Θεσσαλονίκη. Μετά περιοδεύσαμε στην Ελλάδα και την Κύπρο και καταλήξαμε στον Λυκαβηττό, μια εβδομάδα παρουσιάστηκε ολόκληρο το έργο του Μίκη. Την εποχή εκείνη τραγουδούσα τη Ρωμιοσύνη και το Άξιον Εστί, όταν δεν υπήρχε ο Μπιθικώτσης φυσικά. Στις συναυλίες που ήταν ο Μπιθικώτσης έλεγα τραγούδια από άλλους κύκλους» ανέφερε.
Στο παρακάτω απόσπασμα ερμηνεύει το τραγούδι “Σαν πλανόδιο τσίρκο” σε στίχους Άλκη Αλκαίου και μουσική Θάνου Μικρούτσικου.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Δημήτρης Μητροπάνος μιλά για τον γενέθλιο τόπο του, την Αγία Μονή Τρικάλων, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και την πρώτη του επαφή με τη μουσική. Περιγράφει με νοσταλγία τα χρόνια που ασχολήθηκε με τη νεολαία Λαμπράκη. Η Δικτατορία τον βρίσκει να τραγουδάει στις μπουάτ της Πλάκας. Μιλάει, επίσης, για τις συνεργασίες του με μεγάλους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού, όπως τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Δήμο Μούτση, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Μάριο Τόκα, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Καθώς ο λαϊκός ερμηνευτής αφηγείται σταθμούς της μουσικής του διαδρομής ο φακός της κάμερας περιηγείται σε σημεία με τα οποία συνδέθηκε η πορεία του όπως, το ιστορικό κτίριο του στούντιο της εταιρίας Columbia, οι μπουάτ «Απανεμιά» και «Zoom» στην Πλάκα, το θέατρο του Λυκαβηττού όπου δόθηκαν σημαντικές συναυλίες της καριέρας του, το 1966 με τον Μίκη Θεοδωράκη στις οποίες ερμήνευσε μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» και το 1991 οπότε πραγματοποιεί την πρώτη του μεγάλη προσωπική συναυλία. Μιλάει ακόμη για τη συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρεία Minos-EMI.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος αναφέρεται, επίσης, στις πολιτικές του πεποιθήσεις και στη διαμόρφωση της αριστερής του συνείδησης. Ξεχωριστή αναφορά κάνει στην Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας της οποίας διετέλεσε πρόεδρος. Αλλού μιλάει για τη σχέση του με το ποδόσφαιρο και την ομάδα του Ολυμπιακού, για τη διασκέδαση στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα της παραλιακής στα τέλη της δεκαετίας του ’70 αλλά και για την πορεία του ελληνικού τραγουδιού. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος το μουσικόφιλο κοινό ταξιδεύει στις δεκαετίες 1960-1990, με συντροφιά μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του λαϊκού τραγουδιστή.
“Του αιώνα η παράγκα”
Το 1996, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του δίσκου “Του αιώνα η παράγκα”, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν καλεσμένοι στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω» στο MEGA στην οποία παρουσίασαν ζωντανά κάποια από τα τραγούδια του δίσκου, αλλά μίλησαν και για όσα πράγματα τους ένωσαν.
Η τηλεοπτική του εμφάνιση τον Νοέμβριο του 1986 στην εκπομπή “ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ” όπου ήταν καλεσμένος μαζί με τον μεγάλο λαϊκό δημιουργό Τάκη Μουσαφίρη.