Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Δημήτρης Μητροπάνος: Ο λεβέντης από τα Τρίκαλα που χόρευε ζεϊμπέκικο με την ψυχή του

Δημήτρης Μητροπάνος: Ο λεβέντης από τα Τρίκαλα που χόρευε ζεϊμπέκικο με την ψυχή του

«Όταν ήμουν μικρός και δούλευα με τον Ζαμπέτα μου είχε πει “μην κάνεις το λάθος και προσπαθήσεις να μοιάσεις σε κανέναν γιατί δεν θα είσαι ποτέ τίποτα. Αν μιμηθείς κάποιον θα είσαι πάντα ο δεύτερος”». Και έτσι έκανε ο Δημήτρης Μητροπάνος. Ενώ θαύμαζε απεριόριστα τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Στέλιο Καζαντζίδη και έμαθε πολλά από εκείνους, τράβηξε το δικό του μελωδικό μονοπάτι και κατάφερε να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς τραγουδιστές των τελευταιών δεκαετιών στην Ελλάδα.

«Η φωνή του Καζαντζίδη αγγίζει το τέλειο. Τραγούδησε την ξενιτιά και την προσφυγιά. Από την άλλη πλευρά υπήρχε ο Μπιθικώτσης που είπε την άμμο της θάλασσας. Εγώ έχω δηλώσει μακάρι να είχα τη φωνή του Καζαντζίδη και το ρεπερτόριο του Μπιθικώτση».

Από τα Τρίκαλα στην Αθήνα και στη μεγάλη καριέρα

Ο Τρικαλινός Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή σαν σήμερα στις 2 Απριλίου του 1948. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατέβηκε στην Αθήνα για να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Και πριν ακόμα τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής, αφού λάτρευε το τραγούδι.

Εκείνη την εποχή γνωρίζει τον Γρηγόρη Μπιθικώτση σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του. Ιδιαίτερα υποστηρικτικός μαζί του, του προτείνει να επισκεφθεί την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώριζει τον Γιώργο Ζαμπέτα και ξεκινά η συνεργασία του στα «Ξημερώματα». Για αρκετά χρόνια συνεργάζεται παράλληλα με τον Τάκη Μουσαφίρη και τον Σπύρο Παπαβασιλείου.

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού Χαμένη Πασχαλιά, το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Στην πορεία που χάραξε στο δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον Άγιο Φεβρουάριο, με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική.

Από εκείνη την εποχή και μετά αρχίζει μια μεγάλη καριέρα για τον Μητροπάνο, με τον κόσμο να αγαπά τα τραγούδια του και να γεμίζει τα νυχτερινά κέντρα και τις συναυλίες που εμφανίζεται. 

Ο τραγουδιστής που ήταν απόλυτα συνδεδεμένος με το ζεϊμπέκικο

«Είναι καθαρά αντρικό το ζεϊμπέκικο. Δεν μου έχει τύχει να δω γυναίκα να χορεύει και να πω μπράβο. Κι όχι μόνο όσα χρόνια τραγουδάω. Ζεϊμπέκικο χορεύω από μικρός. Δεν ήμασταν του ξένου ρεπερτορίου εμείς», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο aixmi.gr.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης (Εμείς οι δυο κ.ά.), Χρήστος Νικολόπουλος (Πάρε Αποφάσεις σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός (Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό) ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’80.

Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο Στου Αιώνα την Παράγκα, σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο “έντεχνες” διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού.

Το Ηρώδειο για τα 40 χρόνια καριέρας

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 έδωσε την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, μ’ ένα πρόγραμμα – αναδρομή στα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας. Μία ιστορική συναυλία, που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο απο τη Minos – Emi με τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου».

Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2011 με τίτλο «Εδώ είμαστε», σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

Η προσωπική ζωή και το γρήγορο τέλος

Ήταν παντρεμένος με τη Βένια Καραγιάννη με την οποία είχαν αποκτήσει δύο κόρες που τις υπεραγαπούσε. Ο γάμος του έγινε τον Δεκέμβριο του 1991.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στα γραφεία της Minos, ακολούθησε ένα έντονο φλερτ και η πρόταση γάμου ήρθε έπειτα από ένα ταξίδι τους στη Γερμανία. Η Βένια Κοντογιάννη είπε τότε στον πατέρα της πως αν δεν παντρευτεί αυτό τον άνθρωπο, δε θα παντρευτεί ποτέ. Το ζευγάρι έζησε μαζί 20 ευτυχισμένα χρόνια και απέκτησαν δυο κόρες, την Μυρσίνη και την Αναστασία. Ο εμβληματικός τραγουδιστής που έφυγε από τη ζωή το 2012 είχε πει: «Aν ήταν να διαλέξω μια μόνο περίοδο από τη ζωή μου, θα ήταν αυτά τα χρόνια…».

O αγαπημένος τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου του 2012, σε ηλικία 64 χρόνων.

 

in.gr

Δες επίσης

«Γεύσεις μικρής Σαρακοστής» στην Πύλη

Μια όμορφη εορταστική εκδήλωση με θέμα την γαστρονομία με τίτλο «Γεύσεις μικρής Σαρακοστής», που οργάνωσαν ...