Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο φορέας εξουσίας -αλλά και ευθύνης- με τον οποίο οι πολίτες νιώθουν πιο κοντά. Την αντίληψη αυτή των πολιτών γνωρίζω καλά υπό την προηγούμενη μου ιδιότητα και είναι απόλυτα κατανοητή και σεβαστή: οι πολίτες έχουν από τους Δήμους, πρώτα και από τις Περιφέρειες, σε δεύτερο βαθμό, υψηλές απαιτήσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεριμνούμε και προσφέρουμε στους ΟΤΑ εκείνα τα τεχνολογικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την αποδοτικότητα των υπηρεσιών τους. Εξάλλου, η πλήρης και επιτυχημένη ψηφιακή μετάβαση του κράτους απαιτεί την έντονη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τονίζει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δρομολογούμε πρωτοβουλίες για την ψηφιακή ενδυνάμωση στο σύνολο των Περιφερειών και Δήμων της χώρας. Είμαστε δίπλα σε κάθε Οργανισμό, ώστε να παρέχουμε ψηφιακές λύσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Το periferies.gov.gr αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση. Πρόκειται για μια πλατφόρμα στο gov.gr μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η κεντρική διαχείριση και ομογενοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών των Περιφερειών. Όλες οι Περιφέρειες θα «μιλούν» την ίδια γλώσσα, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται βάσει των ίδιων πρωτοκόλλων.
Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο προχωρούμε σε μια σειρά από έργα που θα διευκολύνουν τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και, κατ’ επέκταση, θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Επεκτείνουμε και αναβαθμίζουμε την πλατφόρμα govHUB της ΚΕΔΕ, τον δίαυλο επικοινωνίας που συνδέει τους 332 Δήμους με τη Δημόσια Διοίκηση, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών. Δημιουργούμε Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για τη διαχείριση του τέλους ακίνητης περιουσίας, δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, το οποίο θα προσφέρει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, διαφάνεια και ταχύτητα στη διεκπεραίωση αιτήσεων, αποφεύγοντας διπλοκαταχωρήσεις και λάθη στις χρεώσεις. Υλοποιούμε πλατφόρμα ηλεκτρονικών κατασχέσεων χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών ΟΤΑ από πιστωτικά ιδρύματα και πλατφόρμα δήλωσης επί των ακαθάριστων εσόδων και Τέλους Διαμονής Παρεπιδημούντων, απλοποιώντας τις διαδικασίες και διευκολύνοντας τις σχετικές συναλλαγές. Πρόκειται για έργα με άμεσο αντίκτυπο τόσο στην καθημερινότητα των πολίτων όσο και στην εξοικονόμηση ανθρώπινων και υλικών πόρων της διοίκησης.
Η τεχνολογία εξελίσσεται με εκθετικούς ρυθμούς και δημιουργεί πέρα από ευκαιρίες και σοβαρούς κινδύνους στον κυβερνοχώρο για όλους ανεξαρτήτως τους φορείς, τους οποίους πρέπει να διαχειριστούμε. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα προχωρήσουμε σε έργο προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας για τους ΟΤΑ, ενώ θα έχουν και την υποστήριξη της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Η Οδηγία NIS2 της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, την οποία σύντομα ενσωματώνουμε στην εθνική νομοθεσία, έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για το επίπεδο Κυβερνοασφάλειας Δήμων και Περιφερειών.
Πέρα από την αναβάθμιση και την θωράκιση των υπηρεσιών και των δομών των ΟΤΑ, στόχος μας παραμένει η μετατροπή των πόλεων μας σε smart cities. Νομίζω όλοι μας θα περιγράφαμε ως ιδανικό μέρος να ζούμε μια πόλη πράσινη, προσβάσιμη, φιλική στην οποία μετακινούμαστε με ευκολία, συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων. Με πόρους της τάξεως των 235 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» δίνουμε αυτά τα χαρακτηριστικά σε 312 Δήμους, ενώ με 89 εκατ. ευρώ του Ταμείο Ανάκαμψης στις 17 πόλεις της Ελλάδας που είχαν πρώτες ενταχθεί στο πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων».
Το αναφέρω συνεχώς. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια διαδικασία οριζόντια, μια πορεία συνεχούς ανόδου την οποία κάνουμε όλοι μαζί. Ο στόχος Κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κοινός: καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για πολίτες και επιχειρείν για επιχειρηματίες.
ΠΗΓΗ: airetos.gr ( https://www.airetos.gr/o-dimitris-papastergioy-sto-airetos-gr-i-topiki-aytodioikisi-sto-epikentro-tis-psifiakis-metabasis.aspx )