Μία δημοσκόπηση για τις πρόσφατες εξελίξεις μετά και την αποκάλυψη του πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που δεν απέκλεισε το δημοψήφισμα εάν η συμφωνία με τους δανειστές δεν ταιριάζει με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, δημοσιεύεται από την εταιρεία GPO για λογαριασμό του Mega που δημοσιοποιήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, φαίνεται πως η πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί τόσο με ένα δημοψήφισμα όσο και με πρόωρες εκλογές. Συγκεκριμένα, το 61,9% διαφωνεί με ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα με το 37% να δηλώνει θετικό. Για τις εκλογές η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 72,2% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, ενώ μόλις το 26,3% δείχνει θετικό σε μιά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Κάμψη φαίνεται πως υπάρχουν στα ποσοστά που αποδέχονται τη στρατηγική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Συγκεκριμένα, το 58,3% συμφωνεί με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, από ποσοστό 90,3% που ήταν λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Το 39,8% διαφωνεί με τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, ένα ποσοστό που πριν περίπου 100 ημέρες βρισκόταν στο 7,4%.
Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 78,1% επιθυμεί να υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους, ενώ μόνο ένα 17,9% τάσσεται υπέρ μίας ρήξης.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως σχεδόν ένας στους δύο θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Συγκεκριμένα, το 49,4% θεωρεί πως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος σε αντίθεση με το 48,9% που απαντά όχι.
Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 75,6% θεωρούν πως η χώρα πρέπει πάση θυσία να παραμείνει στο ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν στο 76%. Το αντίθετο ποσοστό φτάνει στο 22,8% που δεν θεωρούν πως πρέπει να μείνει η χώρα στο ευρώ πάση θυσία. Τα αντίστοιχα ποσοστά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν στο 66,2% και αντίστοιχα στο 31,4%.
Πρόθεση ψήφου
– ΣΥΡΙΖΑ: 36,5%
– ΝΔ: 22%
– Χρυσή Αυγή: 5,5%
– Το Ποτάμι: 6,5%
– ΚΚΕ: 5,5%
– Ανεξάρτητοι Έλληνες: 5%
– ΠΑΣΟΚ: 4%
– Ένωση Κεντρώων: 1,8%
Από την πρόθεση ψήφου φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμά του από τη Νέα Δημοκρατία κατά 14,5%.
Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών
– Αλέξης Τσίπρας: 63,9% θετικές κρίσεις – 35,1% αρνητικές κρίσεις
– Πάνος Καμμένος: 41% θετικές κρίσεις – 56,3% αρνητικές κρίσεις
– Σταύρος Θεοδωράκης: 39% θετικές κρίσεις – 55,2% αρνητικές κρίσεις
– Δημήτρης Κουτσούμπας: 32,5% θετικές κρίσεις – 62,2% αρνητικές κρίσεις
– Αντώνης Σαμαράς: 28,1% θετικές κρίσεις – 70,8% αρνητικές κρίσεις
– Ευάγγελος Βενιζέλος: 20,1% θετικές κρίσεις – 78,6% αρνητικές κρίσεις
Σχετικά με το πολυσυζητημένο πρόσωπο του Γιάννη Βαρουφάκη, οι θετικές κρίσεις φτάνουν σε ποσοστό 50%, ενώ οι αρνητικές απόψεις έχουν ποσοστό 48,2%.
Αντιστοιχα για το πρόσωπο της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου οι αρνητικές απόψεις υπερτερούν σε ποσοστό 53,8%, ενώ οι θετικές κρίσεις φτάνουν σε ποσοστό 43,1%.
Για το καυτό θέμα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, το μήνυμα των ερωτηθέντων προς την κυβέρνηση είναι σαφές. Το 74,2% διαφωνεί με αυτή την κίνηση της κυβέρνησης και μόλις ένα 22,6% συμφωνεί.
Άσχημα τα νέα για την κυβέρνηση και στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, με το 61,9% των ερωτηθέντων να την κρίνει αρνητικά και το 30,8% θετικά.
Η πλειοψηφία των πολιτών επίσης σε ποσοστό 87,3% συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να εκκενώσει την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους καταληψίες και διαφωνεί μόνο το 9,6%. Ωστόσο, η πλειοψηφία σε ποσοστό 73,8% κρίνει καθυστερημένη την κίνηση της κυβέρνησης, ενώ μόλις 15,9% θεωρεί πως έγινε στον σωστό χρόνο.
Πάντως, γενικά οι πολίτες κρίνουν θετικά σε ποσοστό 57% το κυβερνητικό έργο στο σύνολό του, ενώ το 40,9% το κρίνει αρνητικά.
Newsit.gr