Το πρόγραμμα της εβδομάδας στο μουσικό στέκι “Μανδραγόρας” στα Τρίκαλα, περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις αλλά και ομιλία συζήτηση με τίτλο “Από το παρελθόν στο παρόν. Ρίζες, παραδόσεις, ταυτότητες”
ΔΥΟ ΚΙΘΑΡΕΣ ΔΥΟ ΦΩΝΕΣ Παρασκευή 18 Μάρτιου
Tο μουσικό σχήμα “Δυο κιθάρες… δυο φωνές” και με τις εναλλακτικές προτάσεις της φυσαρμόνικας και του μαντολίνου, θα μας πάει βόλτα… σε δρόμους παλιούς… με τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.
Ένα μαγικό ταξίδι με όχημα τις μελωδίες σπουδαίων συνθετών και τον δυνατό λόγο των ποιητών-στιχουργών, σε τραγούδια με μνήμη και ιστορία.
Μια εξαιρετική μουσική βραδιά, κατά την οποία είναι βέβαιο οτι θα αναδειχθεί η δύναμη της μουσικής και η ανάγκη της μέθεξης και της επικοινωνίας.
Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τους: Γιάννη Πέτρου (κιθάρα-τραγούδι), Νίτσα Μάγγου (τραγούδι) και Γιώργο Τσιάλα (καθηγητή κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, κιθάρα-μαντολίνο-φυσαρμόνικες).
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 και ώρα 22.00 στο Μουσικό Στέκι “Μανδραγόρας”.
Σαράφη 12 Τρίκαλα. Τηλ. επικοινωνίας και κρατήσεων: 697 758 0754.
Είσοδος 5 Ευρώ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ Σάββατο 19 Μαρτιου
Η συλλογικότητα «Από Κοινού» και το βιβλιοπωλείο Κηρήθρες σε συνεργασία με τη μουσική σκηνή Μανδραγόρας σας προσκαλούν το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 20:30, σε μια βραδιά όπου θα συνδυάσουμε τις γνώσεις για τις ρίζες και παραδόσεις μας, με άφθονο κέφι και παραδοσιακή μουσική.
Από το παρελθόν στο παρόν. Ρίζες, παραδόσεις, ταυτότητες.
Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν;
Είναι το παρελθόν που καθορίζει το παρόν ή το αντίστροφο;
Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία;
Με ποιον τρόπο συγκροτείται η έννοια της «παράδοσης». Ποιες είναι οι ιδεολογικές χρήσεις εννοιών όπως «οι ρίζες μας» και «οι παραδόσεις» μας;
Πώς τα αφηγήματα για το παρελθόν, τις ρίζες, τις παραδόσεις δομούν τις συλλογικές ταυτότητες;
Πώς το τοπικό και το περιφερειακό συνδέεται με το εθνικό επίπεδο;
Τι σημασία έχουν τα όρια στη συγκρότηση και τη διαπραγμάτευση των ταυτοτήτων; Τι ρόλο παίζει η έννοια της ετερότητας και του «άλλου» σ’ αυτές τις διαδικασίες; Πώς τοποθετείται η επιστήμη της Λαογραφίας σήμερα απέναντι σε αυτά τα ερωτήματα;
Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα τεθούν και θα συζητηθούν στην εκδήλωση, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Σταματόπουλος, δημοσιογράφος Εφημ. Συντακτών
Θα ακολουθήσει συναυλία με την Μουσική Κομπανία Πότση.
Είσοδος Ελεύθερη!
Ο Βασίλης Νιτσιάκος είναι Καθηγητής της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Folklife studies στο Πανεπιστήμιο του Leeds και διδακτορική διατριβή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Από το 1989 είναι μέλος ΔΕΠ στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζεται σε ζητήματα κοινωνικών μετασχηματισμών των παραδοσιακών δομών, συγκρότησης και χρήσης του ‘παραδοσιακού’ πολιτισμού, διαλόγου της λαογραφίας με άλλες επιστήμες, καταγραφής και μελέτης του μουσικού πολιτισμού, ενώ στην τρέχουσα δεκαετία εστιάζει το ενδιαφέρον του σε θέματα μετανάστευσης, ταυτοτήτων και εθνογραφίας συνοριακών περιοχών στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα.
Παράλληλα με τις υπόλοιπες δημοσιεύσεις του έχει εκδώσει:
ένα διήγημα ( ω, λέλε , Οδυσσέας, Αθήνα, 1993)
δύο ποιητικές συλλογές
(Απέκει, Πλέθρον, Αθήνα, 1996 και Ρέματα, Οδυσσέας, Αθήνα, 2008)
ΠΕΚΛΑΡΙ Κοινωνική Οικονομία Μικρής Κλίμακας (εκδ. ΙΣΝΑΦΙ, 2015)
Θα υπάρχει έκθεση βιβλίων του Συγγραφέα