Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Η διπλή αγωνία Έλληνα γιατρού στο Λονδίνο που νόσησε από τον κορονοϊό

Η διπλή αγωνία Έλληνα γιατρού στο Λονδίνο που νόσησε από τον κορονοϊό

Ο γιατρός Βασίλης Καραβασίλης νόσησε από κορονοϊό και έμεινε σε καραντίνα, ενώ λόγω των περιορισμών δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Άρτα για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του. Μιλάει στο ethnos.gr για τα συναισθήματά του και την επόμενη μέρα της καραντίνας.

Νόσησε από τον κορονοϊό τόσο ο ίδιος, όσο και όλη η οικογένειά του και παρέμειναν σε καραντίνα στο σπίτι τους στο Λονδίνο για αρκετές μέρες. Ωστόσο εκείνο που θα μείνει ως ανεπούλωτη πληγή στον γιατρό, ογκολόγο στο UCLH, Βασίλη Καραβασίλη, είναι ο χαμός του πατέρα του, Κώστα, που έφυγε πριν λίγες μέρες από ανακοπή καρδιάς στα 86 του χρόνια και δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Άρτα για να τον αποχαιρετήσει. “Αυτή η νέα συνθήκη, άλλαξε πολλά δεδομένα και επειδή ακριβώς επιβάλει απαγορεύσεις και περιορισμούς, κάνει πιο έντονα τα συναισθήματα. Ο χαμός του πατέρα μου είναι ένα τραυματικό γεγονός που με έχει σημαδέψει για πάντα. Κυρίως επειδή δεν μπόρεσα να πάρω το αεροπλάνο για να έρθω στην κηδεία, αλλά και να συμπαρασταθώ στην μητέρα μου”, λέει στο ethnos.gr, ο κ. Καραβασίλης.

basilis_karabasilis2.jpg

Ο 48χρονος γιατρός με καταγωγή από την Άρτα, κόλλησε πιθανόν από ογκολογικό ασθενή του τον κορονοϊό και εμφάνισε όλα τα συμπτώματα-πυρετό, βήχα. Έχοντας καλή ενημέρωση για την ασθένεια, καθώς το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται είναι νοσοκομείο αναφοράς για κορονοϊό, έμεινε στο σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες των συναδέλφων του. Παράλληλα, ανάλογα συμπτώματα, παρουσιάστηκαν και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Μετά από την διπλή αγωνία, αφενός για την ασθένεια και αφετέρου για την απώλεια, ο κ. Καραβασίλης, βιώνει αυτό που όλοι αναρωτιόμαστε: πώς θα είναι ο κόσμος την επόμενη μέρα, μόλις κοπάσει η πανδημία; “Θα είμαστε πιο επιφυλακτικοί στις συναναστροφές μας, πιο μουδιασμένοι ως άνθρωποι, ίσως και πιο υποχόνδριοι. Θα γίνουμε πιθανόν πιο καχύποπτοι για τον διπλανό μας και επειδή για αρκετό καιρό θα ισχύουν τα μέτρα στους χώρους συνάθροισης, θα συνηθίσουμε την…απόσταση. Πιστεύω πως την επόμενη μέρα ο κόσμος θα είναι διαφορετικός, πιο προσεχτικός στις κινήσεις του και στην επικοινωνία με τον άλλον. Σε αυτό το τελευταίο βοηθάει βέβαια και η τεχνολογία που πλέον φέρνει κοντά τους ανθρώπους με εικόνα και ήχο από οποιοδήποτε μέρος της γης. Φανταστείτε όλο αυτό να συνέβαινε πριν 30 χρόνια, αλλά και πάλι δεν είναι το ίδιο η σωματική επαφή, η χειραψία, η αγκαλιά, το φιλί, με όσα προσφέρει η διαδικτυακή κουβέντα”, επισημαίνει.

basilis_karabasilis4.jpg

Η περιπέτεια της οικογένειας αποτελεί πια παρελθόν, αλλά με αφορμή αυτήν ο κ. Καραβασίλης, περιγράφει πόσο έχει αλλάξει η δική του  καθημερινότητα, τόσο ως γιατρού, όσο και ως κατοίκου του Λονδίνου. Πλέον κάνει επιλεγμένα ραντεβού με τους ασθενείς του, θέλοντας να τους προστατέψει από την έκθεση στον ιό, ενώ όταν βγαίνει έξω είναι ιδιαίτερα προσεχτικός. “Στο Λονδίνο είναι σε ισχύ το lockdown, αλλά δεν χρειάζεται κανείς χαρτί μετακίνησης, ούτε πρέπει να στείλει sms. Οι πολίτες είναι αρκετά πειθαρχημένοι και κυκλοφορούν όσοι πρέπει, για συγκεκριμένο σκοπό. Αν θέλω να βγω μια βόλτα, μπορώ να το κάνω, αλλά προσέχω πλέον πάρα πολύ. Όπως και όλος ο κόσμος”, αναφέρει.

Πιο δύσκολη όμως είναι η επαφή με τους ασθενείς του. Όπως εξηγεί, οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον γιατρό τους, καθώς από αυτόν περιμένουν ένα ευχάριστο νέο και γενικά πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας τους. “Σε πολλές περιπτώσεις έχασα την επαφή με τους ασθενείς μου, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και θέλουν μεγαλύτερη υποστήριξη. Τα ραντεβού γίνονται πλέον τηλεφωνικά, αλλά έτσι δεν επικοινωνείται σωστά το μήνυμα ούτε εκείνων προς εμένα, ούτε το δικό μου προς αυτούς. Αλλά και όσοι έρχονται στο νοσοκομείο, δεν επιτρέπεται να έχουν συνοδό και είναι μόνοι τους, είτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης, είτε της ανακοίνωσης ενός αποτελέσματος”, προσθέτει.

Ο κορονοϊός είναι ένας νέος ιός και η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την συμπεριφορά του, αλλά και να εξηγήσει την ταχύτατη μετάδοσή του, που έφερε τον πλανήτη σε αυτή την δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Τα συστήματα υγείας όσο καλά και αν ήταν, δεν μπόρεσαν σε αρκετές περιπτώσεις να ανταποκριθούν, και η κάθε χώρα προσπαθούσε να προσαρμοστεί και να μάθει από την οδυνηρή εμπειρία μιας προηγούμενης. Για παράδειγμα τα υγειονομικά συστήματα  της Ιταλίας και της Γαλλίας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο στην παροχή υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι δύο χώρες όμως μέτρησαν αρκετές χιλιάδες νεκρούς, όταν ο ιός μεταδόθηκε αστραπιαία. Η Ελλάδα τα πήγε καλά και το σύστημα άντεξε, ενώ τα μέτρα της πολιτείας “ήταν οριζόντια, πάρθηκαν γρήγορα, ήταν και αυστηρά, γι΄αυτό απέδωσαν”, λέει ο κ. Καραβασίλης.

Με καταγωγή από τους Μελισσουργούς Άρτας ο Βασίλης Καραβασίλης σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έκανε ειδικότητα στην Παθολογική Ογκολογία στο Λονδίνο, ήταν επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο Α.Π.Θ. και εργάστηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Πριν από 5 χρόνια επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου είναι εξειδικευμένος ογκολόγος στα σαρκώματα.

Δες επίσης

Άγρια δολοφονία στην Εύβοια: Δύο αδέλφια σκότωσαν τον πατέρα τους

Ανείπωτη τραγωδία το πρωί της Τρίτης 17 Δεκεμβρίου σε χωριό της Εύβοιας και συγκεκριμένα στην περιοχή της ...