-
125 γραμ. βούτυρο μαλακό
-
250 γραμ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
-
100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
-
100 γραμ. μαύρη μαλακή ζάχαρη ή καστανή
-
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
-
1 κ.γλ. βανίλια υγρή
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 πρέζα κανέλα
-
1 ½ κ.γλ. σόδα μαγειρική
-
300 γραμ. νιφάδες βρώμης χ.γλ. (κατά προτίμηση ολόκληρες)
-
100 γραμ. χοντροκομμένο καρύδι
-
200 γραμ. σταγόνες πικρή σοκολάτα ή ψιλοκομμένη σοκολάτα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170º C στον αέρα. Θα ψήσουμε τα μπισκότα χωρίς γλουτένη στη μεσαία σχάρα.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο, το φυστικόβούτυροή το ταχίνι και τα δυο είδη ζάχαρης.
Με μίξερ χειρός, χτυπάμε καλά τα υλικά για λίγα λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρέμα το μείγμα.
Ένα-ένα ρίχνουμε τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι, την κανέλα και τη σόδα.
Χαμηλώνουμε το μίξερ, και προσθέτουμε τη βρώμη.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ να ενωθούν τα υλικά.
Τέλος, προσθέτουμε το καρύδι και τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε δυο λαμαρίνες.
Με το scoop του παγωτού ή με μεγάλο κουτάλι, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα, περίπου 40 γραμ. κάθε μπισκότο. Βγαίνουν γύρω στα 20 κομμάτια.
Αραδιάζουμε τα μπισκότα στις λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους.
Απαλά πατάμε με την παλάμη να γίνουν ελαφρώς πλακέ.
Αφήστε κενό ανάμεσα στα μπισκότα γιατί απλώνουν.
Ψήνουμε για 12 – 15′ μέχρι να σταθεροποιηθούν και να ροδίσουν ελαφρά.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσουν, ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε.
Τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Μυστικά
Με την ίδια ζύμη φτιάχνεις τραγανά μπισκότα η μαλακά Αν θέλεις τραγανά μπισκότα τα πλάθεις σε πλακέ σχήμα πιέζοντας τη ζύμη στις παλάμες σου.
Αν θέλεις μαλακά μπισκότα μέσα και τραγανά εξωτερικά ,τα πλάθει χοντρά και στρογγυλά και πιέζεις ελαφρά την επιφάνεια.