Υλικά
Για το σιρόπι
500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
110 γρ. κακάο
350 γρ. νερό
Για το κέικ
2 αυγά, μεσαία
1 βανιλίνη
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
200 γρ. γάλα πλήρες
370 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το νερό, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη για 20-30 λεπτά να κρυώσει.
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, τη βανιλίνη, το βούτυρο και το γάλα, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε 250 γρ. από το σιρόπι και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 28 εκ. και το απλώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι.
Αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά να ρουφήξει όλο το σιρόπι.
Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.