Τα αυγά είναι ταυτισμένα με ένα πλούσιο πρωινό αλλά αποτελούν μια καλή ιδέα για μεσημεριανό ή βραδινό.
Υπάρχουν πολλές ιδέες για να ξεφύγεις από τα κλασικά αυγά μάτια, ποσέ ή σκραμπλ ενώ μπορείς ακόμα να φτιάξεις πιο ελαφριές συνταγές, όπως μια ομελέτα φούρνου.
Αν πάλι θέλεις ένα χορταστικό γεύμα για μεσημέρι, η ισπανική τορτίγια με καραμελωμένα κρεμμύδια ακούγεται ως το ιδανικό πιάτο.
Ισπανική Τορτίγια με Καραμελωμένα Κρεμμύδια
Υλικά (για 4 άτομα)
- 500 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό πατάτες
- 12 αυγά
- Καραμελωμένα κρεμμύδια (η συνταγή για να τα φτιάξεις)
- Aλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες περίπου 0.3 – 0.5 χιλιοστά.
- Σε ένα τηγάνι 28 εκ. προσθέτουμε όλο το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τις πατάτες. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας σταδιακά για περίπου 5 – 6 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε όλα τα αυγά και μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε καλά και τις προσθέτουμε στο μπολ. Προσθέτουμε και τα καραμελωμένα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα απαλά έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά, χωρίς να σπάσουμε πολύ τις πατάτες και στη συνέχεια καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη για 15 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι 26 – 28 εκ. σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε όλο το μείγμα με τις πατάτες και τα αυγά και αφήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 1 – 1,5 λεπτό. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (5-6) και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
- Τοποθετούμε ένα πιάτο μεγαλύτερης διαμέτρου από το τηγάνι πάνω από το τηγάνι, πιέζουμε το πιάτο και με μια ενιαία κίνηση αναποδογυρίζουμε την ομελέτα στο πιάτο. Την επαναφέρουμε στο τηγάνι (από την άλλη πλευρά αυτή τη φορά) για άλλα 2 – 3 λεπτά, έτσι ώστε να ψηθεί ολοκληρωτικά.
- Αφαιρούμε σε μια πιατέλα και απολαμβάνουμε. (!) Μπορούμε να την κρατήσουμε έως και 4 μέρες στο ψυγείο, ιδανικό για σνακ, φαγητό στο γραφείο ή στο σχολείο.
Γρήγορη Ομελέτα Φούρνου
Υλικά (για 4 άτομα)
- 10 αυγά
- 1/2 κούπα γάλα
- 1 κούπα γραβιέρα (τριμμένη)
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Αλάτι – πιπέρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
- 1/2 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε φέτες)
- 1/2 κίτρινη πιπεριά (κομμένη σε φέτες)
- 1/2 πράσινη πιπεριά (κομμένη σε φέτες)
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/2 φρατζόλα χωριάτικο ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)
- 200 γρ. τοματίνια (κομμένα στη μέση)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το γάλα, το τριμμένο τυρί, την πάπρικα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και όλες τις πιπεριές. Μετά από δύο λεπτά προσθέτουμε το μαϊντανό και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Σε ένα μεγάλο πυρέξ ‘σπάμε’ σε μικρές μπουκιές το ψωμί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, απλώνουμε τα λαχανικά (που έχουμε σοτάρει) και τα τοματίνια.
- Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά ομοιόμορφα στο πυρέξ.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 25 – 30 λεπτά.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ
ONEMAN
Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.
Post Views: 340