Τα συμπτώματα της δυσλεξίας διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Δείτε στον παρακάτω πίνακα τα συμπτώματα ανά ηλικία και την αντιμετώπισή τους.
Οι γονείς πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή και να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί για τυχόν ιδιαιτερότητες στην γραφοφωνημική εξέλιξη των παιδιών τους. Πολλοί γονείς προσπαθούν να καταλάβουν αλλά δεν είναι σίγουροι για το ποιες είναι αυτές οι ιδιαιτερότητες. Ο πίνακας που παραθέτουμε είναι ενδεικτικός και μπορεί να βοηθήσει κάθε γονιό.
Πίνακας ανά ηλικία
Σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ εύκολο το παιδί να βοηθηθεί ανώδυνα από τους γονείς ή τους νηπιαγωγούς. Χρειάζεται μεγάλη ασχολία με το παιδί και διάλογος, γλωσσική επικοινωνία και χρήση της σωστής γλώσσας. Ακόμα ασχοληθείτε μαζί του κάνοντας ασκήσεις για ενίσχυση των προγραφικών και προαναγνωστικών δεξιοτήτων του. Αυτές αποσκοπούν στον να εξοικειωθεί το παιδί με έννοιες που αφορούν :
-Συσχετισμό
-Σύγκριση
-Ομαδοποίηση
-Ταύτιση
-Σειροθέτηση
-Κατηγοριοποίηση
-Ποσότητες, μεγέθη
-Χωροχρονικές έννοιες
-Επανάληψη λέξεων
-Διάκριση χρωμάτων και σχημάτων
-Εξοικείωση με ρυθμό
-Λεπτή κινητικότητα (ζωγραφική κ.α)
Να προσθέσουμε ότι πριν από όλα πρέπει να γίνει ακοολογικός και οφθαλμολογικός έλεγχος και έπειτα οι γονείς να βεβαιωθούν ότι το παιδί δέχεται τα κατάλληλα ερεθίσματα στο άμεσο περιβάλλον του.
Λογοθεραπευτής: Βαλταδώρος Θέμης
Υπεύθυνος κέντρου Λογοθεραπείας «ΛΟΓΟΠΑΙΔΙΚΑ»
πηγη: www.mothersblog.gr