Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Έχει αφαιρεθεί από όλους τους χάρτες: Η “πιο επικίνδυνη” πόλη του κόσμου-Αυτό παθαίνει όποιος τολμήσει να πατήσει
A photo provided by the State Library of Western Australia shows a golf game on greens made from asbestos tailings in Wittenoom, Australia, in 1961. The town became a carcinogenic time bomb as tailings were put in roads, playgrounds and gardens to suppress dust. (Betty Foster/State Library of Western Australia via The New York Times) Ñ NO SALES; FOR EDITORIAL USE ONLY WITH NYT STORY SLUGGED AUSTRALIA ASBESTOS MINING BY YAN ZHUANG FOR SEPT. 29, 2022. ALL OTHER USE PROHIBITED. Ñ

Έχει αφαιρεθεί από όλους τους χάρτες: Η “πιο επικίνδυνη” πόλη του κόσμου-Αυτό παθαίνει όποιος τολμήσει να πατήσει

Κάπου στον κόσμο υπάρχει μία πόλη η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επικίνδυνη και ως εκ τουτου έχει σβηστεί από κάθε χάρτη.

Μια ομάδα περίεργων ταξιδιωτών, από αυτούς που τη «βρίσκουν» να επισκέπτονται επικίνδυνα, σκοτείνα ή εγκαταλελειμμένα μέρη – αγνόησε τις εκκλήσεις των αξιωματούχων να μείνουν μακριά από την πόλη-φάντασμα και επιχείρησε να δει από κοντά το Wittenoom.

Οι κυβερνητικοί ηγέτες της Δυτικής Αυστραλίας είναι τόσο αποφασισμένοι να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από αυτή την πόλη, που απείλησαν κάθε περίεργο ταξιδιώτη με ποινική δίωξη, ενώ δε δίστασαν να σβήσουν το Wittenoom από τον χάρτη.

 

Αυτή η μικρή πόλη της Αυστραλία σήμερα είναι τελείως άδεια. Η τελευταία κάτοικος της την εγκατέλειψε τον προηγούμενο Μαϊο. Όλοι οι δρόμοι προς και από την πόλη έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία και τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της κατεδάφισης της.

Γιατί μια τόσο μικρή πόλη έχει πέσει θύμα μιας τόσο έντονης εκστρατείας δυσφήμισης;

Λοιπόν, η απάντηση είναι πολύ απλή. Η άλλοτε πολυσύχναστη πόλη των ορυχείων είναι στην πραγματικότητα θανατηφόρα και θεωρείται η πιο «μολυσμένη περιοχή στο νότιο ημισφαίριο».

Στην ακμή της, τη δεκαετία του 1930, ζούσαν εκεί χιλιάδες άνθρωποι και η πόλη διέθετε μια ακμάζουσα βιομηχανία.

Η γη στο Wittenoom ήταν πλούσια σε μπλε αμίαντο. Αυτός ήταν και ο λόγος που ορδές Αυστραλών έφταναν εκεί για να βρουν δουλειά στα ορυχεία. Η εξόρύξεις έγιναν η «σημαία» της πόλης κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες, αλλά τελικά αυτό το εγχείρημα δεν πήγε και πολύ καλά.

Τα ορυχεία έκλεισαν οριστικά το 1996, καθώς δεν έβγαζαν αρκετά χρήματα για το κράτος,με το ανθρώπινο κόστος, ωστόσό, να είναι πολύ μεγαλύτερο από τις όποιες απώλειες κέρδους.

Περισσότεροι από 2.000 εργάτες και ντόπιοι πέθαναν ως αποτέλεσμα της εισπνοής των θανατηφόρων ινών του μπλε αμιάντου. Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες καθαρισμού της πόλης, τρία εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων αμιάντου έμειναν πίσω.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι ο αέρας παραμένει τοξικός ακόμη και σήμερα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κατεδαφίσει κτίρια, να σφραγίσει τις χωματερές και να αποσυνδέσει το Wittenoom από το εθνικό δίκτυο.

 

Σύμφωνα με μελέτες η πόλη δεν θα είναι ποτέ ασφαλής για κατοίκηση λόγω των τοξικών αερίων και ινών που υπάρχουν στο έδαφος και στον αέρα της.

Πηγή: enimerotiko

Δες επίσης

Σκανδιναβία: Φυλλάδια με οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου ή άλλων κρίσεων μοιράστηκαν σε Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία

Εκατομμύρια κάτοικοι στη Σουηδία λαμβάνουν από σήμερα φυλλάδια επιβίωσης με οδηγίες στον πληθυσμό για το πώς θα ...