Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά:
-
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1 πρέζα/ες αλάτι
-
1 λεμόνι ακέρωτο (βιολογικό)
-
170 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
-
110 γρ. ζάχαρη
-
2 κ.σ. ζάχαρη για πασπάλισμα
-
80 γρ. ζάχαρη άχνη
-
1/2 κ.γ. βανίλια (εκχύλισμα) ή 1 βανίλια
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170ºC στον αέρα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
Πλένουμε τα λεμόνια και αφού τα σκουπίσουμε παίρνουμε 1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα και 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι.
Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο, τη ζάχαρη (τα 110 γραμμ.) και την άχνη για λίγα λεπτά να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό και τη βανίλια και ή χαμηλώνουμε πολύ το μίξερ ή με σπάτουλα ανακατεύουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και την τυλίγουμε με μεμβράνη αφού της δώσουμε σχήμα ρολού.
Παγώνουμε τη ζύμη στην κατάψυξη αν βιαζόμαστε ή στο ψυγείο αν έχουμε περισσότερο χρόνο.
Αφού παγώσει καλά η ζύμη ώστε να κόβεται, αφαιρούμε τη μεμβράνη και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους 0,5 εκ.
Στρώνουμε λαδόκολλα ή φύλλο σιλικόνης σε λαμαρίνες και αραδιάζουμε τα μπισκότα με αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν. Τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη (2κουταλιές σούπας).
Ψήνουμε τα μπισκότα για περίπου 12΄-15΄ ωσότου οι άκρες ροδίσουν ελαφρά.
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, μετά από 5΄ με προσοχή τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.