Δείτε την εκτέλεση βήμα βήμα στο παρακάτω βίντεο και δοκιμάστε αυτό το δροσερό και ελαφρύ γλυκό τώρα το καλοκαίρι!
Η προέλευση του Μιλφέιγ
Τo μιλφέιγ προέρχεται από τη γαλλική λέξη mille-feuille που σημαίνει “χίλια (1000) φύλλα” και είναι ένα γλυκό γαλλικής προέλευσης. Πρώτη φορά αναφέρθηκε στο βιβλίο Cuisinier François του François Pierre de La Varennein το 1651 και αργότερα βελτιώθηκε από τη Marie-Antoine Carême στα τέλη του 180υ αιώνα.
Η ονομασία “χίλια φύλλα” αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με κάθε δίπλωμα στη μέση (απλώνοντας πάλι την ζύμη) διπλασιάζεται ο αριθμός στρώσεων, αρκούν μόνο 10 διπλώματα για 1024 στρώσεις (2 εις την 10η).
Η παραλλαγή της ονομασίας σε “πάστα του Ναπολέοντα” (Napoleon) πιθανά προέρχεται από το γαλλικό επίθετο “napolitain”, το οποίο αναφέρεται στην ιταλική πόλη Νάπολη (Naples). Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το γλυκό με τον αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέων Α’ (Ναπολέων Βοναπάρτης). Στην Γαλλία, το Napoléon είναι ένα μιλφέιγ με γέμιση πάστας γεύσης αμυγδάλου.
Στην Αγγλία και στην Αυστραλία ενδέχεται να το συναντήσουμε με την ονομασία “vanilla slice” ή “cream slice” ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν και αλμυρές εκδοχές του μιλφέιγ με γέμιση από τυρί, σπανάκι, ή πέστο.
Παραδοσιακά, το μιλφέιγ αποτελείται από 3 στρώσεις σφολιάτας οι οποίες εναλλάσονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κάποιες άλλες φορές με κρέμα κακάο, σαντιγύ ή και μαρμελάδα. Την επιφάνειά του τη γαρνίρουμε με τριμμένα φύλλα σφολιάτας, ζάχαρη άχνη, κακάο σε σκόνη ή ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα, λεπτοκομμένα σε φέτες “φιλέ”).
Η εκδοχή του σπαστού μιλφέιγ
Στην εντυπωσιακή εκδοχή του, το “σπαστό μιλφέιγ”, σερβίρεται με σπασμένα τραγανά κομματάκια σφολιάτας ανάμεσα σε κρέμα βανίλιας συνοδευόμενο από παγωτό βανίλιας και σοκολάτας. Μια ίσως ακόμα καλύτερη και πλούσια σε γεύσεις παραλλαγή, είναι ένα μιλφέιγ χωρίς τα 1000 φύλλα (είπαμε όλα είναι θέμα παραλλαγών και φαντασίας), αλλά με υπέροχες τραγανές φλωρεντίνες, κρέμα και βερίκοκο γλυκό ψιλοκομμένο…
Τα υλικά για την κρέμα του Μιλφέιγ
Γάλα 1 λίτρο , 3,5%
Κορν Φλαουρ 100 γρ.
Αυγά 6 κρόκους, από μεσαία
Ζάχαρη 270 γρ. κρυσταλλική
Βανίλια 1 λοβό
Βούτυρο 100 γρ.
Κρέμα Γάλακτος 200 ml 35%, παγωμένη
Για τη βάση του Μιλφέιγ
Φύλλο Σφολιάτας 850 γρ.
Ζάχαρη Άχνη 100 γρ. για πασπάλισμα + έξτρα για το σερβίρισμα
Δείτε την εκτέλεση του Μιλφέιγ στο video του Άκη Πετρετζίκη
Tips:
- Αν θέλουμε, βάζουμε και λίγο ξύσμα λεμονιού στην κρέμα, για αίσθηση δροσιάς.
- Το μιλφέιγ θα πρέπει να το φτιάξετε τη μέρα που θα το σερβίρετε γιατί είναι καλύτερο όταν σερβίρεται φρέσκο. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα οδοντωτό μαχαίρι για να κόψετε το μιλφέιγ σε μερίδες, διαφορετικά η ζύμη μπορεί να καταρρεύσει. Εναλλακτικά, αν θέλετε, αντί να σοτάρετε τις φρέσκες φράουλες για να κάνετε το σιρόπι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο γλυκό σας φρέσκες φράουλες κομμένες στη μέση και σιρόπι φράουλας του εμπορίου.