Το τσιζκέικ είναι ένα δημοφιλές γλυκό που θεωρείται ότι έχει αμερικανική προέλευση, αλλά το έφτιαχναν πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες. Το πρόσφεραν στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων και στους γάμους.
Πώς ετοίμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες το τσιζκέικ
Αρχικά έλιωναν το τυρί σε ορειχάλκινο σκεύος και στη συνέχεια το ανακάτευαν με μέλι και με βρεγμένο αλεύρι σίτου, δηλαδή χυλό. Το ζέσταιναν στη φωτιά και το σέρβιραν όταν κρύωνε. Ήταν γνωστό ως «πλακούντας», γι’ αυτό το σύγγραμμα στο οποίο καταγράφηκε ονομαζόταν «πλακουντοποιικόν σύγγραμμα».
Το πρόσφεραν στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων ώστε να έχουν ενέργεια. Θεωρείτο και γλυκό του γάμου, το οποίο πρόσφερε η νύφη στους φίλους του συζύγου της ως ένδειξη φιλοξενίας. Οι Ρωμαίοι πήραν τη συνταγή από τους αρχαίους Έλληνες, πρόσθεσαν αυγά και σέρβιραν το γλυκό, ζεστό σε ειδικές περιπτώσεις. Σιγά σιγά η συνταγή έγινε γνωστή και στις υπόλοιπες περιοχές της αυτοκρατορίας.
Το 1545, κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής, όπου η συνταγή της τάρτας τυριού ήταν η εξής: Έκοβαν το τυρί σε φέτες, το ξεφλούδιζαν και το κοσκίνιζαν στο γουδί. Στη συνέχεια πρόσθεταν αυγά, ζάχαρη και βούτυρο και το έψηναν.
Το 1872 δημιουργήθηκε το τυρί κρέμα
Το 1872, ο Αμερικανός γαλατάς Ουίλιαμ Λόρενς προσπαθούσε να φτιάξει γαλλικό τυρί και δημιούργησε το τυρί κρέμα, το οποίο αποτέλεσε βασικό συστατικό του γλυκού, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Ο πρώτος που δημιούργησε τη σύγχρονη συνταγή ήταν ο Γερμανός μετανάστης Άρνολντ Ρέυμπεν, ο οποίος είχε δικό του εστιατόριο στη Νέα Υόρκη και το σέρβιρε τη δεκαετία του ’20 στους πελάτες του….
Πώς να φτιάξετε το Nutella Cheesecake της διάσημης τηλέ – μαγείρισσας και συγγραφέως Nigella Lawson
Το τσιζκέικ nutella βγάζει από 8-12 μερίδες
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
– 250 γραμμάρια μπισκότα τύπου digestive
– 75 γραμμάρια βούτυρο
– 400 γραμμάρια Νutella
– 100 γραμμάρια καλοψημένα φουντούκια
– 500 γραμμάρια καλής ποιότητας τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
– 60 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
Τρόπος παρασκευής
Σπάστε τα μπισκότα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το βούτυρο και μια κουταλιά της σούπας από τη Νutella που έχετε. Ανακατέψτε καλά με κουτάλα ή σε ένα μίξερ. Προσθέστε 25 γραμμάρια / 3 κουταλιές της σούπας από τα φουντούκια και συνεχίστε μέχρι να έχετε ένα υγρό, αμμώδες μείγμα.
Απλώστε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 23 εκατοστών και πιέστε στη βάση, είτε χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Τοποθετήστε στο ψυγείο τη βάση για να ξεκουραστεί.
Χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την υπόλοιπη Nutella στο μείγμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια απλά θα απλώσουμε απαλά το μείγμα τυριού στο τσέρκι με τη ζύμη της βάσης και θα πασπλίσουμε με τα υπόλοιπα φουντούκια αφού τα έχουμε χοντροκόψει.
Το μυστικό της Nigella Lawson για τη συγκεκριμένη συνταγή είναι να κάνετε λίγη υπομονή και να κόψετε το πρώτο κομμάτι μόνο αν το γλυκό έχει περάσει 3- 4 ώρες στο ψυγείο.
φωτό: James Ransom