Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, στη συμβολή της λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Βόλου στη Λάρισα, ήταν μία από τις δύο εκκλησίες στις οποίες μεταφέρθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό το Άγιο Φως τούτες τις μέρες.
Αυτό προφανώς μόνο τυχαία δεν έγινε, καθώς η εν λόγω εκκλησία λειτουργούσε κανονικά όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και στις γιορτές που ακολούθησαν αυτής και σίγουρα του Αγίου Γεωργίου. Λειτουργούσε καθόλα νομότυπα, αφού ο ναός από το 2013 πιλοτικά και από το 2017 συστηματικά μεταδίδει ιντερνετικά τις θείες λειτουργίες και όχι μόνο. Κηρύγματα, ακόμη και εξομολόγηση γίνονται μέσω του WebTV από τον πατέρα Νικηφόρο Κοντογιάννη, την «ψυχή» αυτής της προσπάθειας. Τον π. Νικηφόρο η Λάρισα τον έχει ταυτίσει με τη Φιλαρμονική που έχει δημιουργήσει, με παιδιά κυρίως από τη συνοικία της οδού Βόλου. Αυτή όμως είναι ένα από τα …παιδιά του σεβάσμιου ιερέα. Η διαδικτυακή εφαρμογή με την ονομασία «Γαλιλαία» είναι το άλλο του …παιδί, πολυαγαπημένο κι αυτό, αφού μέσω αυτής η Ενορία κατάφερε να ανοίξει τα φτερά της σε όλη την Υφήλιο. Έτσι, τις θείες λειτουργίες, τα κηρύγματα κι άλλες ιερές δραστηριότητες τα παρακολουθούν μέσω ίντερνετ, χριστιανοί από την Αφρική, την Ασία, την Αμερική κι αλλού, ενώ πολύ συχνά μιλά μαζί τους και ο ίδιος ο εφημέριος.
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας με τη χρήση των σύγχρονων καμερών που έχουν τοποθετηθεί στο ναό δεν γίνεται μόνο για τη διαδικτυακή μετάδοση του θείου λόγου, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους πιστούς που βρίσκονται εκτός του ναού ή στο υπόγειο να παρακολουθούν κανονικά τις Θείες Λειτουργίες που τελούνται στον κεντρικό ναό, μέσω μεγάλων οθονών που είναι συνδεδεμένες με αυτές, ενώ προσφέρουν και ένα αίσθημα ασφάλειας στην ενοριακή επιτροπή, λειτουργώντας αποτρεπτικά σε τυχόν …απρόσκλητους επισκέπτες.
ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ
Ο Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος μίλησε στην «Ε» για το σημαντικό έργο που επιτελεί μέσω της εφαρμογής «Γαλιλαία» και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Σχολιάζοντας καταρχήν τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην ενορία του, δήλωσε «πολύ χαρούμενος», ενώ ανυπομονεί και ο ίδιος «να ανοίξουν οι ναοί άμεσα, τουλάχιστον για ατομική προσευχή και να μπορεί ο κόσμος να ανάψει ένα κερί». Για το γεγονός ότι το Άγιο Φως μεταφέρθηκε στα μέρη μας από έναν πολιτικό και όχι από κάποιον ιερωμένο, σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι κακό» και μας υπενθύμισε ότι «και το σώμα του σταυρωθέντος Ιησού το ζήτησαν από τον Πόντιο Πιλάτο δύο πολιτικοί της τότε εποχής, ο Ιωσήφ της Αριμαθείας με τον Νικόδημο».
Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»
Σχετικά με την ενοριακή συντροφιά του Αγίου Γεωργίου, η ονομασία «Γαλιλαία» προέκυψε «όταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεολόγος πρότεινε το όνομα «Τιβεριάδα», αλλά ο ίδιος αντέτεινε το όνομα «Γαλιλαία», το οποίο τελικά επελέγη, διότι κρίθηκε πιο πρωτότυπο και μοναδικό, έναντι του πολύ διαδεδομένου ονόματος «Τιβεριάδα», με την έκδοση κυρίως ενός περιοδικού. Ουσιαστικά το 2013 άρχισε η διαδικτυακή εμφάνιση της «Γαλιλαίας» να μεταδίδει διαδικτυακά και σε ζωντανή μετάδοση τις ομιλίες και τις διάφορες λειτουργικές και εορταστικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με τον π. Νικηφόρο «σκοπός της Ορθόδοξης Χριστιανικής Συντροφιάς μας είναι η διάδοση του Λόγου του Θεού, μέσα από ποικίλες εκκλησιαστικές, ποιμαντικές και κοινωνικό-πολιτιστικές εκδηλώσεις. Υπό τη σκέπη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Λαρίσης, συμμετέχουμε στη λατρευτική ζωή της εκκλησίας, μέσα από τις ιερές Ακολουθίες, διδασκόμαστε τον Λόγο του Θεού με την ακρόαση ωφέλιμων ομιλιών του πνευματικού μας, και συνδράμουμε εθελοντικά σε πλήθος εκκλησιαστικών πανηγύρεων, εορταστικών εκδηλώσεων και λιτανειών».
ΚΑΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ
Ακόμη, ο επισκέπτης της διαδικτυακής αυτής εφαρμογής μπορεί να εξομολογηθεί, να συνδεθεί με το ραδιόφωνο ή το WEB TV, ακούγοντας όλο το 24ωρο ιερές ακολουθίες, ομιλίες, κηρύγματα, ακρόαση βυζαντινών ύμνων, χριστιανικών και παραδοσιακών τραγουδιών, έντεχνης ή κλασικής μουσικής, κ.α. Εκεί μπορεί να βρει και τη βιβλιοθήκη και να διαβάσει, να μελετήσει την πλούσια συλλογή βιβλίων.
ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Φυσικά όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς την πολύτιμη συνεισφορά εθελοντών, κυρίως ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με τις νέες τεχνολογίες και οι οποίοι αφού εγκατέστησαν τα μηχανήματα, τα λειτουργούν στον ελεύθερό τους χρόνο. Έμπνευση γι΄αυτούς η παρουσία του π. Νικηφόρου, καθώς όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στο καλωσόρισμα του επισκέπτη στην galilea.gr «ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως δεν είναι η υπακοή στο πρόσωπο του πνευματικού μας που χαρακτηρίζει και πιστοποιεί το ποιοι είμαστε, ούτε και η πλούσια ποιμαντική δράση της συντροφιάς μας, με την ταπείνωση και τη μεταξύ μας συνεργασία. Ούτε και οι ποικίλες φιλανθρωπικές δραστηριότητες με τις όμορφες εκδρομές και εξορμήσεις. Εκείνο που μας χαρακτηρίζει είναι η προτροπή του Κυρίου μας, που μεταφέρεται καθημερινά σε όλους μας μέσα από τα λόγια και το παράδειγμα του πνευματικού μας: «Εν τούτῳ γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί έστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις». (Ιω. 13,35). Και το ξέρουμε πολύ καλά ότι μόνον τότε θα πορευόμαστε στον δρόμο για τη Βασιλεία του Θεού με ασφάλεια και σύμφωνα με το Θέλημα του Κυρίου μας».
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία/Γιώργος Ρούστας