Του Χρήστου Σταμόπουλου, δικηγόρου
Μετά τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο, ο Κώστας Σκρέκας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο δεύτερος βουλευτής που κάνει Ερώτηση στη Βουλή για το ξήλωμα του ονόματος του «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΑΒΡΑΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ» από το ιστορικό Στρατόπεδο των Τρικάλων, όπου εδρεύει η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, που αποφάσισε πρόσφατα το ΓΕΣ, με σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.
Με την ερώτησή του ο Κ. Σκρέκας κάνει ότι δεν άκουσε, δεν αντιλήφθηκε, δεν γνωρίζει τίποτα για τον «βίο και την πολιτεία» του δολοφόνου του λαού και προδότη της πατρίδας Χρήστου Καβράκου, του οποίου η εγκληματική δράση απλώνεται σ’ όλο το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Αντ’ αυτού, ισχυρίζεται πως η «μετονομασία του στρατοπέδου» προκαλεί «σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία στη κοινωνία των Τρικάλων», βλέπει «κίνητρα» για τη μετονομασία «ιδεολογικοπολιτικά» και «διχογνωμία του τρικαλινού λαού», ενώ προβλέπει την «αφύπνιση ιστορικών στιγμών οδυνηρών» και την «πόλη (να) αναστατώνεται» !!
Και όλα αυτά θα τα πάθουμε γιατί… «η ημιμάθεια κρίνεται πολλάκις πιο επικίνδυνη από την αμάθεια»! (Αλήθεια για ποιον τα λέει αυτά;).
Συνεχίζοντας την «ερώτησή» του ο Κ. Σκρέκας βλέπει «αναμόχλευση παθών», «μικροπολιτικά συμφέροντα» και «επιπτώσεις στο στράτευμα και στους σπουδαστές της ΣΜΥ». Γι’ αυτό ζητά να προηγηθεί «σοβαρή και ενδελεχής διερεύνηση» (όχι μόνο ιστορική, αλλά και «πολιτική, κοινωνική»;!), που οπωσδήποτε προϋποθέτει να «συσταθεί διεπιστημονική υπερκομματική επιτροπή ιστορικών και στρατιωτικών επιστημόνων…. ώστε το πόρισμά τους να είναι (όχι μόνο) επιστημονικά ορθό», αλλά και «πολιτικά…αποδεκτό»!!
Ακριβώς εδώ είναι το ψητό!
Κατηγορεί τους άλλους για «ιδεολογικοπολιτικά κίνητρα», ενώ τα δικά του βγάζουν μάτι! Ζητεί ιστορικό επιστημονικό πόρισμα για τον Καβράκο, το οποίο όμως πρέπει να ‘ναι «πολιτικά αποδεκτό»!! Πρόκειται για αποθέωση των πολιτικών σκοπιμοτήτων και της «μικροπολιτικής», όπως λέει ο ίδιος. Εδώ έχουμε μια ξεκάθαρη εργαλειοποίηση της ιστορίας.
Η «διερεύνηση» περί Καβράκου, που ζητεί ο βουλευτής «να προηγηθεί» της μετονομασίας, έχει γίνει και γίνεται «ενδελεχέστατα» και μάλιστα κρατά δέκα και πλέον τώρα χρόνια στην τρικαλινή κοινωνία (και όχι μόνο), αλλά ο κ. Σκρέκας, αν και Τρικαλινός (σε αντίθεση με τον Παναγιώταρο που δεν είναι) την αγνοεί! Δεν θέλουμε να πούμε ότι την αγνοεί σκόπιμα.
Κάθε Τρικαλινός γνωρίζει όμως τα παρακάτω:
à Τη διετία 2008-2010 υπήρξε δημόσιος διάλογος με έντονες αντιπαραθέσεις απόψεων μεταξύ ιστορικών, αρθρογράφων, ερευνητών, μελετητών, κοινωνιολόγων και εν γένει συμπολιτών μας που οδήγησε στην αποκάλυψη του ιστορικού ρόλου του Καβράκου.
à Ακολούθησε στις 4-2-2010 η πανελλήνιας εμβέλειας εκδήλωση στο Δημαρχείο της πόλης, όπου ακούσαμε, μεταξύ άλλων, τον Μανώλη Γλέζο να λέει πως «ο ρόλος του Καβράκου στα γεγονότα του 1925 ήταν δολοφονικός, ενώ στα γεγονότα του 1941 υπήρξε προδοτικός».
à Τον Ιούνιο 2010, επί Δημαρχίας Μ. Ταμήλου, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αναγνωρίζει και καθιερώνει ως τοπική επέτειο μνήμης την Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση του 1925 στα Τρίκαλα, το λεγόμενο «Τρικαλινό Κιλελέρ».
à 2011-2019 (κάθε πρώτη Κυριακή του Φλεβάρη) η πόλη μας τιμά τη μεγάλη Α. Λ. Εξέγερση του 1925 και τους νεκρούς της αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες που έπεσαν απ’ το δολοφονικό χέρι του Καβράκου.
à Φλεβάρη 2013 γίνεται στο Δημαρχείο Ιστορική Επιστημονική Ημερίδα που αποκαλύπτει νέα εκτενέστερα στοιχεία για το 1925, αλλά και το 1941, που ο Καβράκος, ως Φρούραχος Αθηνών, παρέδωσε χαμογελαστός(!) την πρωτεύουσα στον Χίτλερ.
à Φλεβάρη 2018 νέα Ιστορική Επιστημονική Ημερίδα στο Δημαρχείο με θέμα «Η Ναζιστική Στρατηγική της Πείνας στην Κατοχή», με τη συμμετοχή πλειάδας επιστημόνων και ερευνητών (και από την Αθήνα), όπου με αδιάσειστα και σοκαριστικά στοιχεία αποκαλύπτεται η «επιτυχής» συμβολή του Καβράκου στην εξολόθρευση του ελληνικού λαού.
Η απαρίθμηση των γεγονότων και στοιχείων που συνέβαλαν στο ιστορικό ξεσκέπασμα του Καβράκου και τεκμηριώνουν αναμφίβολα ότι αυτός υπήρξε επίορκος, δολοφόνος, δωσίλογος και ναζιστής (ακόμα και υποψήφιος κουίσλιγκ-πρωθυπουργός) δεν σταματούν εδώ.
Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια οδήγησαν πολλούς απ’ τους παλιούς υμνητές του Καβράκου να σιωπήσουν. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Κανείς δεν βγαίνει πλέον να γράψει κάτι συγκεκριμένο υπέρ του. Ντρέπονται.
Γι’ αυτό οι όποιοι ακόμα υπερασπιστές του Καβράκου επιλέγουν τις αοριστολογίες και την επίκληση δήθεν κινδύνων για… κοινωνικές αναστατώσεις και αναταραχές!! Κινδυνολογούν!Αυτούς τους δήθεν κινδύνους –διογκώνοντάς τους μάλιστα!- προβάλλει στην ερώτησή του ο βουλευτής, αγνοώντας τη ρήση του εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμού πως «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό».
Αλλά ας μην ανησυχούν και ας μην παίρνουν τις επιθυμίες τους για πραγματικότητα, ο Τρικαλινός Λαός σ’ όλο του σχεδόν το κοινωνικό-πολιτικό φάσμα -απ’ τους δημοκράτες δεξιούς μέχρι τους κομμουνιστές- γνωρίζει πια πολύ καλά τον αρνητικό και εγκληματικό ρόλο που διαδραμάτισε στην ιστορία ο «συμπατριώτης» μας Χρήστος Καβράκος.
Το ιστορικό ξεσκέπασμα του Καβράκου αποτελεί μια δικαίωση και νίκη αμετάκλητη όλων αυτών που αγωνίστηκαν για την αλήθεια. Νίκη της ιστορικής αλήθειας, της δημοκρατίας και του Λαού, που για δεκαετίες τον είχαν υποχρεώσει να τιμά τον θύτη του!
Η μάχη, που όψιμα αποφάσισε να δώσει ο βουλευτής, είναι μια μάχη οπισθοφυλακής. Είναι μάχη χωρίς κοινωνικό αντίκρυσμα και εχθρική προς την αλήθεια. Γι’ αυτό χαμένη από χέρι!
Εξάπτει όμως και δίνει τροφή στους νοσταλγούς του ναζιστικού και του δωσιλογικού παρελθόντος, δουλειά που σε κάθε περίπτωση ανήκει στα νεοναζιστικά μορφώματα, τύπου Χρυσής Αυγής, και όχι στη Ν. Δημοκρατία (Αυτό τουλάχιστο θέλουμε να πιστεύουμε).
Συνειδητή ενέργεια του τρικαλινού βουλευτή ή ψηφοθηρική εν όψει εκλογών κίνησή του που οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς;