Ύφεση 2,3% για το 2015 και 1,3% για το 2016 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο του World Economic Οutlook που έδωσε στη δημοσιότητα, ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα του Περού.
Οι προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με εκείνες που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της χώρας για το 2016 που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη βουλή, αφού πρόκειται για τις εκτιμήσεις που ενσωματώνει το τρίτο μνημόνιο της χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις επιμέρους προβλέψεις που διατυπώνουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ στη νέα έκθεσή τους για την παγκόσμια οικονομία, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη – σε επίπεδο τριμήνου – στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 και μάλιστα με ρυθμό 3%. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ωστόσο το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση 5,4%.
Χωρίς να παρουσιάζει τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατά τα έτη 2017, 2018 και 2017, το ΔΝΤ τοποθετεί στο 2,4% την ανάπτυξη της Ελλάδας το… 2020!
Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που στέλνει το Ταμείο και για την πορεία της ανεργίας, για την οποία, όπως όλα δείχνουν, η αποκλιμάκωση θα αργήσει να έρθει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, η ανεργία στην Ελλάδα θα κλείσει στα επίπεδα του 26,8% για το 2015, για να αυξηθεί περαιτέρω και συγκεκριμένα στο 27,1% το 2016.
Η Ελλάδα θα παραμείνει και το 2015 δέσμια του αποπληθωρισμού (-0,4%), με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μηδενικό πληθωρισμό (0,0%) το 2016.
Να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με το Ταμείο, η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές, τον οποίο κατατάσσει στο ίδιο επίπεδο με τους φόβους για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη νέα έκθεση του Ταμείου, το outlook για την Ελλάδα εμφανίζεται πιο “δύσκολο” έναντι άλλων χωρών, μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί εκ νέου πως ελλοχεύουν κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές χώρες από τις εξελίξεις και τα γεγονότα που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η αντίδραση των αγορών στη μακρά περιόδο αβεβαιότητας που συνόδευσε την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού για το νέο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα ήταν τελικώς περιορισμένη, γεγονός που αντανακλά την ισχύ των τειχών προστασίας που έχουν υψώσει Ευρωζώνη και ΕΚΤ.
Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν περιοριστεί μετά τη σύναψη της νέας συμφωνίας για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ESM, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.