Της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Υλικά:
-
2 συσκ. μπισκότα σαβαγιάρ
-
2 κ.σ. ζάχαρη
-
2 κ.σ. στιγμιαίος καφές
-
3 κ.σ. αμαρέτο ή άλλο λικέρ της αρεσείας σας
-
250 γρ. βραστό νερό
Για την κρέμα τυριού
-
500 γρ. τυρί κρέμα light σε θερμοκρασία δωματίου
-
4 κ.σ. ζάχαρη (ίσως και λίγο επιπλέον κατά βούληση)
-
500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος ή κρέμα γάλακτος με 36% λιπαρά
-
150 γρ. ξύσμα σοκολάτας
-
Λίγο κακάο
Εκτέλεση:
Χρησιμοποιούμε ταψί 33×24 εκατ.
Αρχικά χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε το γλυκό.
Βάζουμε σε ένα μπολ τον καφέ και τη ζάχαρη, το αμαρέτο και το βραστό νερό.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα σαβαγιάρ στον καφέ και κάνουμε μια στρώση στο ταψί (η κάθε στρώση είναι 1 πακέτο).
Σε ένα μπολ, βάζουμε το τυρί και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν, σε χαμηλή ταχύτητα για 1 με 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν τα δύο μίγματα.
Για το στήσιμο
Απλώνουμε τη μισή κρέμα τυριού στα σαβαγιάρ στο ταψί.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μισό ξύσμα σοκολάτας.
Βουτάμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στον καφέ και κάνουμε μια δεύτερη στρώση.
Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα τυριού και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ξύσμα σοκολάτας.
Παγώνουμε το τιραμισού στο ψυγείο, το λιγότερο για μία ώρα.
Ιδανικά το τιραμισού χωρίς αυγά, είναι καλύτερο μετά από 3 με 4 ώρες αναμονής στο ψυγείο.
Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο.