Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Τελεσίγραφο στην Ελλάδα: Ή συμφωνία ή πρόγραμμα τέλος

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα: Ή συμφωνία ή πρόγραμμα τέλος

Τελευταία προθεσμία στην ελληνική πλευρά ότι εάν δεν κλείσει έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς τότε το πρόγραμμα «χάνεται», απεύθυνε την Πέμπτη το EuroWorking Group.

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό θέμα το κυπριακό πρόγραμμα, ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε και στην πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη μεταφέρθηκε το «τελεσίγραφο» πως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτύχει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, οπότε θα συνέλθει ξανά το EuroWorking Group, τότε η Ελλάδα χάνει το τρέχον πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκήθηκε αυστηρή κριτική για τη στάση της Αθήνας στα θέματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού και του πλεονάσματος.

Αυτό συμβαίνει διότι μετά τις 4 Ιουνίου δεν θα υπάρχει ο φυσικός χρόνος ώστε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Θεσμών να λάβει τις σχετικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.

Η απώλεια του προγράμματος συνεπάγεται πως η Ελλάδα χάνει τα 1,8 δισ. ευρώ της εναπομείνασας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και τα 10,9 δισ. ευρώ που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου.

Η εξέλιξη αυτή φέρεται να προκάλεσε και την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ενδεχόμενη απώλεια του προγράμματος θα οδηγούσε αυτόματα σε «τεχνικό» αποκλεισμό της χρηματοδότησης της Ελλάδος από το ΔΝΤ, αλλά και σε μεγάλη σύσφιγξη της ρευστότητας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών παίζει, όπως λένε χαρακτηριστικά, η πλήρης τήρηση από όλους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Κομισιόν

Νωρίτερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έκρινε την Πέμπτη ότι είναι “δυνατή” η επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα, όμως, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η Αθήνα, “δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου”.

“Αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχουν ουσία”, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Culture στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Δρέσδη, μία ημέρα μετά τη διάψευση των πιστωτών της Ελλάδας ότι συντάσσεται ήδη ένα προσχέδιο συμφωνίας.

“Μια συμφωνία είναι δυνατή”, διαβεβαίωσε.

“Εάν η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε κατάσταση στασιμότητας θα σας το έλεγα”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για τη φορολόγηση και το θέμα των συντάξεων.

Η Ελλάδα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα των συνομιλιών της συνόδου της G7 στη Δρέσδη της Γερμανίας, όμως κυριαρχεί στις συζητήσεις που έχουν οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μετέχουν επίσης στη σύνοδο αυτή.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, υποστήριξε ότι έχει μεν πραγματοποιηθεί πρόοδος από χθες, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς.

Το Βrussels Group συνεχίζει τη δουλειά του, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.
Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και χρειάζεται “περαιτέρω πρόοδος” στις τεχνικές διαβουλεύσεις, ήταν το μήνυμα της Επιτροπής.

ΔΝΤ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι “μια πιθανότητα” σε συνέντευξη της στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Η έξοδος της Ελλάδας (από την ευρωζώνη) είναι μια πιθανότητα”, είπε και πρόσθεσε: Μια τέτοια έξοδος δεν θα είναι “ένας υγιεινός περίπατος”, αλλά πλέον δεν θα σηματοδοτήσει “το τέλος του ευρώ”.
Επίσης εκτιμά ότι δεν είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, επισημαίνοντας ότι μετά τα θετικά σημάδια που διαφάνηκαν εδώ και 10 μέρες από την Αθήνα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν απογοητευτικά σημάδια.

Διαβάστε: Λαγκάρντ: Η έξοδος της Ελλάδας είναι πιθανή

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος για να καλυφθεί. Απέφυγε να θέσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για συμφωνία, αναφέροντας ότι η δουλειά που γίνεται είναι έντονη.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει από το Ταμείο την “ομαδοποίηση” όλων των δόσεων του Ιουνίου και την αποπληρωμή τους συνολικά στο τέλος του μήνα.

Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης

Υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν κλείσει γρήγορα η συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές της εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ στην έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Financial Stability Report) εκτιμά ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τους εταίρους της, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν πιέσεις στα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει το «ασφάλιστρο κινδύνου» που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα των χωρών αυτών, είναι πολύ πιθανόν ν’ αυξηθούν.

Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα αυτά και συνακόλουθα στο κόστος δανεισμού των κρατών αυτών.

Διαβάστε: Reuters: Στο 30% οι πιθανότητες Grexit

Αθήνα: Συμφωνία έως την Κυριακή

Διαφορετική είναι η ατμόσφαιρα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία εκπέμπει το μήνυμα ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ζήτημα ημερών, δίνοντας μάλιστα και χρονικό ορόσημο: Την προσεχή Κυριακή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε ότι “η κυβέρνηση δεν δέχεται εκβιασμούς από κανέναν και δεν εκβιάζει”, κάνοντας λόγο για ανεύθυνες φωνές σε Ελλάδα και εξωτερικό με κινδυνολογικές δηλώσεις.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους που θα λύνει όλα τα ζητήματα, το χρηματοδοτικό και άλλα. Και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έως την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει, σε συνεργασία με τους θεσμούς, ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. (Διαβάστε αναλυτικά)

Από την πλευρά του, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, επισημαίνει, αφού αναγνώρισε ότι η εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν θα φθάσουν σε τελική συμφωνία, ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη για να αποσοβήσει μια χρεοκοπία.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι δύο πλευρές πλησιάζουν η μία την άλλη, όμως η τελική συμφωνία θα πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ πολιτικών προσώπων.

nooz.gr

Δες επίσης

«Κλείδωσαν» οι παρεμβάσεις στις προμήθειες των τραπεζών – Η ανάρτηση του Κυρ. Μητσοτάκη

Ανακοινώσεις υποσχέθηκε, το πρωί της Κυριακής (15/12), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τις παρεμβάσεις στις ...

Αφήστε μια απάντηση