Bλέπεις τη φωτογραφία που ακολουθεί, σκέφτεσαι “ό,τι τι; Μια συνηθισμένη παραγγελία σε μια από τις εκατομμύρια καφετέριες της Ελλάδας”. Κάπου εδώ θα ζητήσω λίγη υπομονή. Όντως πρόκειται για παραγγελία σε καφετέρια. Όχι όμως, κάποιας που εδράζεται στην ημεδαπή. Τη συγκεκριμένη θα τη βρεις στη Rue Marterey 1-3, της Λοζάνης. Και μάλλον ήλθε η ώρα να σου συστήσω την Κέλλυ.
Η Κέλλυ είναι από τη Λάρισα. Γεννήθηκε εκεί “οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι όλες εκεί, όπως και ο καφές. Ανήκει στην κουλτούρα μου, από όταν ήμουν παιδί. Σκέφτομαι πως άλλες κουλτούρες και χώρες δεν έχουν καν αυτό το κομμάτι, που στην Ελλάδα ανήκει στην καθημερινότητας μας”. Σπούδασε γεωπόνος και έκανε μεταπτυχιακό, στην Αγγλία “στον έλεγχο και την πιστοποίηση της ποιότητας στον τομέα των τροφίμων”. Που σου ακούγεται ενδιαφέρον, αλλά… έως εκεί, γιατί ακόμα δεν σου ‘χω πει το σημείο “κλειδί”: η ειδίκευση είναι στον καφέ!
“Υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης στον SCA (Specialty Coffee Association), έναν παγκόσμιο οργανισμό που ασχολείται με τον καφέ. Εκεί ξεκινούν οι baristi (barista γενικά, σημαίνει “ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από ένα μπαρ και σερβίρει ποτά”… ειδικότερα στην Ελλάδα είναι εκείνος που εξειδικεύεται στον καφέ ή σε ποτά/ροφήματα που βασίζονται στον espresso) ή όποιος άλλος ενδιαφέρεται να μπει στον κλάδο. “Μαθαίνεις από το πώς να καβουρδίζεις τον καφέ, πώς να κάνεις τη γευστική δοκιμή, τον έλεγχο ποιότητας κλπ”. Υπάρχουν πολλά επίπεδα, σε κάθε κατηγορία. Από τους αρχάριους έως τους μετρ.