«Είναι πολύ σημαντικό ότι τα γραφεία τελετών στην Ελλάδα μπορούν πια να εκπαιδευθούν για την ταφή της τέφρας στη θάλασσα και στη φύση, γεγονός που σε πολλές χριστιανικές ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτικό» επισήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης , κ. Αντώνης Αλακιώτης, κατά τη διάρκεια του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Εξελίξεις των ταφικών εθίμων στην Ελλάδα – Αποτέφρωση νεκρών».
Ο κ. Αλακιώτης τόνισε πως «με τη δυναμική που έχει αποκτήσει το θέμα της αποτέφρωσης, πιστεύουμε ότι σύντομα κάποιος Δήμος στα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει ένα κέντρο αποτέφρωσης νεκρών. Το θέμα δεν είναι ταμπού, είναι αποδεκτό σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», ενώ έκανε και μία ιστορική αναδρομή για την αποτέφρωση στην Ελλάδα και τον κόσμο μέχρι σήμερα.
Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στο Βόλο, η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, η «Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης», η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας και το Επιμελητήριο Μαγνησίας στέφθηκε με επιτυχία, καθώς υπήρξε σημαντική προσέλευση τοπικών φορέων, κοινού, δημοσιογράφων και ιδιοκτητών γραφείων τελετών. Προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τα κέντρα αποτέφρωσης νεκρών, αλλά και για ζητήματα που παρουσιάζονται σχετικά με το έργο των ιατροδικαστών.
Το κύριο συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι εάν οι δήμοι των μεγάλων πόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει νομοθετικά και να δώσει της δυνατότητα της ίδρυσης Κέντρων Αποτέφρωσης και σε ιδιώτες.
Στα πλαίσια του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, κ. Αντώνης Αλακιώτης εκπαίδευσε παρευρισκόμενους από τα γραφεία τελετών της Ελλάδος για το πως γίνεται η ταφή της τέφρας στη θάλασσα και τη φύση. Η πρακτική εξάσκηση έγινε με το τουριστικό σκάφος ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ στη θαλάσσια περιοχή της Αγριάς Βόλου, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το πως γίνεται η ταφή τέφρας στη θάλασσα κι έλαβαν πιστοποιητικό παρακολούθησης. (Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες).
Μάλιστα, προβλήθηκε και ταινία με το πώς γίνεται η αποτέφρωση σε αποτεφρωτήριο στο Αμβούργο, πως διασπείρεται η τέφρα σε σιντριβάνι στην Βουδαπέστη και η ταφή τέφρας σε ανθόκηπους στο Memorial Garden στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Επίσης, επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί η βραβευμένη σκηνοθέτης Ελίνα Ψύκου, τετραμελής ομάδας βρέθηκε στο Βόλο, προκειμένου να καλύψει κινηματογραφικά τις εργασίες του Συνεδρίου για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ.
Ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, μιλώντας στο συνέδριο, αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την αποτέφρωση, καθώς έχει συνδράμει καθοριστικά στην προώθηση των σχετικών νομοθετικών τροπολογιών. Δήλωσε πως «δεν επιτρέπεται Έλληνας πολίτης, που οι πεποιθήσεις του επιτρέπουν την καύση μετά θάνατον να πηγαίνει στη Βουλγαρία. Αυτό είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 1998 με μία τροπολογία που κατατέθηκε τότε και στήριξαν όλα τα κόμματα της Βουλής. Υπάρχει διακομματική συναίνεση και μέσα από την δαιδαλώδη πολυπλοκότητα που υπάρχει στην ελληνική δημόσια διοίκηση, οδήγησε να φτάσουμε μετά από 20χρόνοα σε αυτό το αποτέλεσμα». Ο κ. Σγουρίδης, όσον αφορά την Εκκλησία διευκρίνισε ότι «η Εκκλησία σε αυτό το ζήτημα παραμένει στις απόψεις της και καλά κάνει και παραμένει, αλλά δε θίγεται» .
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Τελετών Ελλάδος, κ. Νίκος Αγγελέτος, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι «είμαστε εδώ, όχι για να αντιδικήσουμε, αλλά για να καταθέσει ο καθένας τις απόψεις του, τις εμπειρίες του, τις γνώσεις του και να ενημερώσουμε όλους τους παρευρισκόμενους για την αποτέφρωση των νεκρών. Τα τελευταία χρόνια, η αποτέφρωση επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο ως επιλογή, ενώ σύμφωνα με στοιχεία, ο αριθμός αυτών που επιθυμούν να αποτεφρωθούν έχει αυξηθεί κατά 15%».
Ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Τελετών Ελλάδος, κ. Βασίλης Νιζάμης, αναφέρθηκε στην παθογένεια του πολιτικού συστήματος και τόνισε πως εδώ και δύο χρόνια νομοθετικά οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν αποτεφρωτήρια, ωστόσο κανένας δήμαρχος στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα τίποτα το ουσιαστικό, εκτός από θετικές δημόσιες δηλώσεις, πιθανόν υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Τ. Μπασδάνης, υπογράμμισε ότι «η αποτέφρωση είναι ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, η άσκηση του οποίου δε θα πρέπει να προσκρούει σε αντιδράσεις κι αναχρονιστικές αντιλήψεις άσχετα από την οικονομική κατάσταση του αποθανόντος. Αντίθετα, οφείλει να γίνεται σεβαστό από όλους, άσχετα από την οικονομική κατάσταση του αποθανόντος ή τα θρησκευτικά του “πιστεύω”, την εθνικότητά του ή ο, τιδήποτε άλλο. Εξάλλου, η τακτική της καύσης των νεκρών, μας έρχεται από τις “αυγές” της ιστορίας».
Δες επίσης
Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορτών από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού ...