Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απευθύνει εκκλήσεις στα κράτη-μέλη της για μια όσο το δυνατόν πιο συντονισμένη θέση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού εκείνες ακολουθούν διαφορετικά όρια ηλικίας για τη χορήγησή του.
Στην Ιταλία, το υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, «δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους». Ωστόσο, η έγκριση που είχε δοθεί για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Οι πολίτες, στους οποίους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, θα λάβουν και την δεύτερη.
Στη Γαλλία οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας έχουν συστήσει να χορηγείται το εμβόλιο στους 55 ετών και πάνω ενώ δόθηκε το πράσινο φως για επανάληψη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca «χωρίς καθυστέρηση», συστήνοντας ταυτόχρονα προσοχή.
Το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Βάσει των πρόσφατων επιστημονικών συμβουλών, οι υπουργοί Υγείας της χώρας έχουν αποφασίσει να αντικαταστήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca με άλλα εμβόλια για τις ηλικίες 18-55. Για τους 56 και πάνω όλα τα εμβόλια θα συνεχίσουν να χορηγούνται».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίστηκε να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 30 ετών.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση ενημέρωσε ότι αποφάσισε το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσει να χορηγείται μεν, αλλά μόνο σε πολίτες μεταξύ 60 και 65 ετών.
Στη Σουηδία η Υπηρεσία Φαρμακευτικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της εταιρείας υπερτερούν του κινδύνου, αφού νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε ότι διαπίστωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου αυτού και σπάνιων περιπτώσεων θρομβοεμβολών. Η Σουηδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο, μετά τις αναφορές για αυτή τη σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια. Στη συνέχεια ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.
Την ίδια στιγμή, η Αυστραλία δεν πρόκειται για την ώρα να τροποποιήσει τις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μετά τον εντοπισμό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) πιθανής διασύνδεσης μεταξύ της σπάνιας πρόκλησης θρόμβων στο αίμα και του εμβολίου.
Οι υγειονομικές αρχές στην Αυστραλία έχουν διατάξει μία επείγουσα διερεύνηση των ευρημάτων από τον ΕΜΑ με τον Μόρισον να αναμένει σχετικές ενημερώσεις αργότερα σήμερα από την αρμόδια αρχή διαχείρισης φαρμάκων αλλά και τη συμβουλευτική ομάδα για τους εμβολιασμούς.
Ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων στη χώρα έχει την ελευθερία να λάβει την απόφασή της «ειλικρινώς και χωρίς φόβο» συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου τερματισμού του εμβολιασμού για τους ανθρώπους κάτω των 30 ετών.
«Αν μας δώσουν περιορισμούς στην ηλικία ή άλλες μεταβολές θα το πράξουμε, θα το υιοθετήσουμε» δήλωσε ο Χαντ στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ενημέρωσης των ΜΜΕ, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεωνν.
Οι εμβολιασμοί στην Αυστραλία ξεκίνησαν πολύ αργότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες εξαιτίας του μικρού αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό με την καταγραφή λιγότερων από 29.400 περιστατικών μόλυνσης και 909 θανάτων, από την έναρξη της πανδημίας.