Την απόφαση να προτιμάται στους νέους (ηλικίες κάτω των 40 ετών) άλλο εμβόλιο έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αντί εκείνου της AstraZeneca, γνωστοποίησε χθες η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας.
Όπως ανακοίνωσε η βρετανική Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού & Ανοσοποίησης (JCVI), αιτία είναι τα «εξαιρετικά σπάνια περιστατικά ταυτόχρονης θρόμβωσης με θρομβοπενία (χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων) μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222)» της εταιρείας.
Η JCVI τόνισε ότι η σύσταση αφορά τους νέους που είναι υγιείς και δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19. Δηλαδή τους νέους που δεν είναι, λ.χ., παχύσαρκοι. Επιπλέον, ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καθυστερεί ο εμβολιασμός τους για να βρουν εναλλακτικό εμβόλιο.
Η χθεσινή ανακοίνωση αφορούσε τις ηλικίες 30-39 ετών. Ωστόσο είχε προηγηθεί ένα μήνα νωρίτερα (στις 7 Απριλίου) ανάλογη σύσταση για τους νέους ηλικίας 18-29 ετών.
Πόσα είναι όμως τα περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοκυτταροπενία οδήγησαν στη νέα απόφαση την χώρα που έως τώρα υποστήριζε πιο σθεναρά από κάθε άλλη το δικό της εμβόλιο; Σε ποιες ηλικίες εκδηλώθηκαν; Σε ποιο φύλο ήταν περισσότερα;
Μετά την πρώτη δόση
Σύμφωνα με μία άλλη υπηρεσία του βρετανικού υπουργείου Υγείας, την Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων & Προϊόντων Υγείας (MHRA), έως και τις 28 Απριλίου 2021 είχαν αναφερθεί στη Βρετανία μετά το εμβόλιο της AstraZeneca:
- 242 σοβαρά περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων με ταυτόχρονη θρομβοπενία
Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν άτομα ηλικίας 18 έως 93 ετών. Από τους ασθενείς:
- Οι 141 ήταν γυναίκες
- Οι 100 ήταν άνδρες
- Οι 236 εκδήλωσαν τη θρόμβωση μετά την πρώτη δόση του εμβολίου
- Μόνο 6 εκδήλωσαν την επιπλοκή μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου
Οι 93 από τους ασθενείς εκδήλωσαν εγκεφαλικές θρομβώσεις, αναφέρει ο MHRA. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 47 έτη, γεγονός που σημαίνει πως οι μισοί ήσαν νεότεροι και οι υπόλοιποι μεγαλύτεροι. Οι υπόλοιποι 149 ασθενείς (μέση ηλικία 55 ετών) είχαν άλλα μείζονα (σοβαρά) θρομβοεμβολικά επεισόδια με θρομβοπενία.
Επιπλέον, οι 49 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους «με το ποσοστό θνησιμότητας (μετά την επιπλοκή) να ανέρχεται σε 20%», τονίζει.
Περιστατικά ανά ηλικία
Τα 242 σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων καταγράφηκαν επί συνολικώς:
- 22,6 εκατομμυρίων πρώτων δόσεων από το εμβόλιο
- 5,9 εκατομμυρίων δεύτερων δόσεων από το εμβόλιο
Οι δόσεις αυτές είχαν χορηγηθεί έως και τις 28 Απριλίου 2021. Συνολικά δηλαδή, οι σοβαρές θρομβώσεις που καταγράφηκαν μετά την πρώτη δόση από το εμβόλιο ήταν 10,5 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις. Ή αλλιώς περίπου 1 περιστατικό ανά 100.000 εμβολιασθέντες.
Ωστόσο, η αντίστοιχη αναλογία στους ηλικιακά νεότερους πάσχοντες είναι πολύ υψηλότερη. Φτάνει τα 17,4 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων στις ηλικίες 30-39 ετών. Ή αλλιώς στο 1 περιστατικό ανά 60.000 εμβολιασθέντες. Ας μην ξεχνάμε ότι και στη Βρετανία οι εμβολιασμοί έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός άρχισαν από τους ηλικιωμένους και σταδιακά προχωρούν προς τα νεότερα άτομα. Επομένως, τα μεγάλης ηλικίας άτομα που έχουν κάνει εμβόλιο είναι πολύ περισσότερα από τους νέους. Γι’ αυτό και αναλογικά οι θρομβώσεις στους νέους είναι περισσότερες.
Αναλυτικά στοιχεία για τις θρομβώσεις ανά ηλικία δημοσίευσε ο βρετανικός Independent. Σύμφωνα με αυτά καταγράφηκαν:
- 24 περιστατικά θρομβώσεων στις ηλικίες 18-29 ετών
- 31 περιστατικά στις ηλικίες 30-39 ετών
- 38 περιστατικά στις ηλικίες 40-49 ετών
- 68 περιστατικά στις ηλικίες 50-59 ετών
- 67 περιστατικά στις ηλικίες 60 ετών και άνω
- Στις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν έγινε γνωστή η ηλικία των ασθενών.
Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι το τουλάχιστον 20% των θρομβώσεων καταγράφηκαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών. Και τα δύο τρίτα καταγράφηκαν στις ηλικίες κάτω των 60 ετών.
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η συχνότητα των αναφερόμενων θρομβώσεων «είναι υψηλότερη στις νεότερες ηλικιακές ομάδες», επισημαίνει η JCVI. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι θρομβώσεις μετά το εμβόλιο «είναι περισσότερες στις γυναίκες, αν και αυτό δεν παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες». Επιπλέον, «η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων παραμένει μικρή», καταλήγει.
ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr