Τους τελευταίους δέκα μήνες ο εξάχρονος Αλιχάν γίνεται «μπαλάκι» μεταξύ της οικογένειάς του στην Αλεξανδρούπολη και του ιδρύματος μέριμνας της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο, έχοντας αλλάξει περιβάλλον τρεις φορές. Στο ίδιο διάστημα, τέσσερα από τα επτά αδέλφια του φιλοξενούνται σε ανάδοχες οικογένειες και κανείς δεν γνωρίζει αν θα μεγαλώσουν σ΄ αυτές ή θα επιστρέψουν στους συγγενείς τους. Όλα μαζί τα παιδιά, ηλικίας από 16 μηνών ως και 7 ετών, βρίσκονται στο μέσο μιας διελκυστίνδας μεταξύ της οικογένειας που τα διεκδικεί πίσω και των κοινωνικών υπηρεσιών που κρίνουν ότι πρέπει να μεγαλώσουν σε ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον. Η δικαστική κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών έχει οδηγήσει σε απανωτές αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, με θύματα τα ίδια τα παιδιά, τα οποία ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας, μη γνωρίζοντας αν θα ξανασυναντήσουν τα αδέλφια τους.
Όλα ξεκίνησαν από μια ανώνυμη καταγγελία στην αστυνομία για παραμέληση των οκτώ ανήλικων παιδιών από του γονείς τους. Από την έρευνα των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου διαπιστώθηκε ελλιπής φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, μη τήρηση του προγράμματος εμβολιασμών και κακές συνθήκες υγιεινής. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης αφαιρέθηκε η γονική μέριμνα από τους γονείς. Τον Ιούλιο του 2019 τα πέντε από τα οκτώ παιδιά απομακρύνθηκαν από το σπίτι τους. Τα τέσσερα δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες με το καθεστώς της προσωρινής αναδοχής και το ένα μεταφέρθηκε στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο.
Η γιαγιά των παιδιών, που κράτησε τα άλλα τρία παιδιά, προσέφυγε με αίτηση ανάκλησης και πέτυχε να πάρει εκείνη την αναδοχή και των πέντε, με απόφαση του ίδιου δικαστηρίου, λόγω μεταβολής των συνθηκών. «Προηγήθηκε επισταμένη έρευνα από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων του Εφετείου Θράκης και το σχολείο, η οποία έδειξε πως τα τρία παιδιά παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματα, ήταν καθαρά και προσεγμένα, ζούσαν σε καλό σπίτι και η γιαγιά είχε τη δυνατότητα να μεγαλώσει και τα αδέλφια τους σε ένα καλό περιβάλλον», είπε στο ethnos.gr ο δικηγόρος της γυναίκας, Πάρης Παπαδάκης. Ο ίδιος πήγε μαζί με τη γιαγιά στο Βόλο και παρέλαβε τον 6χρονο Αλιχάν, σε εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, αλλά συνάντησε ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθειά του να πάρει πίσω τα άλλα τέσσερα παιδιά από τις ανάδοχες οικογένειες.
Όπως καταγγέλλει, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Έβρου (η οποία είναι αρμόδια και γνωρίζει τις ανάδοχες οικογένειες) κωλυσιεργούσε επί μια εβδομάδα να ανταποκριθεί και τελικά πέτυχε την εκ νέου ανατροπή της απόφασης και την επιστροφή του 6χρονου στο ίδρυμα. «Κάθε μέρα επικοινωνούσα με την προϊσταμένη και μου έλεγε ότι η υπόθεση είναι ανέκκλιτη και θα εκτελεστεί, αλλά χρειάζεται να περιμένω. Στο τέλος έμαθα πως συνέταξε νέα έκθεση, η οποία αναφέρει πως τα τέσσερα παιδιά είναι πολύ καλά στις ανάδοχες οικογένειες και δεν πρέπει να τα πάρουμε πίσω», είπε ο κ.Παπαδάκης.
Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως ο εισαγγελέας άσκησε αίτηση ανάκλησης της απόφασης. Την επόμενη μέρα εκδόθηκε προσωρινή διαταγή που ορίζει ότι τα παιδιά παραμένουν στις ανάδοχες οικογένειες και ο 6χρονος Αλιχάν πρέπει να επιστρέψει στην Κιβωτό του Κόσμου. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 17 Ιουνίου. «Την ερχόμενη Τρίτη έχουμε την υποχρέωση να τον παραδώσουμε, με τη συνδρομή της αστυνομίας. Το παιδί ήταν τόσο χαρούμενο που θα ξανάσμιγε με τα αδέλφια του μετά από σχεδόν ένα χρόνο. Τώρα πρέπει να πάει πίσω στο ίδρυμα, μια εβδομάδα μετά την επιστροφή στο οικογενειακό του περιβάλλον», ανέφερε ο συνήγορος της οικογένειας, ο οποίος έχει ενημερώσει σχετικά και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ τις επόμενες μέρες θα έρθει σε επαφή και με το Χαμόγελο του Παιδιού.
ΕΘΝΟΣ