Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Παραπολιτικά / Ενας νέος Τρικαλινός επιστήμονας που ασχολείται με τη νανοτεχνολογία

Ενας νέος Τρικαλινός επιστήμονας που ασχολείται με τη νανοτεχνολογία

Με μια από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες τη νανοτεχνολογία αλλά και την νανοβιοφυσική ασχολείται ένας νέος Τρικαλινός επιστήμονας.
Ο λόγος για τον 25χρονο Γεώργιο Μπαταγιάννη, ο οποίος μετά την αποφοίτησή του από το Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών ειδικεύτηκε στην Πυρηνική Φυσική και Στοιχειώδη Σωμάτια.
Ο ίδιος έκανε και την προπτυχιακή του έρευνα στο πεδίο της Κβαντικής Μηχανικής και Κβαντικής Πληροφορίας.
Από το 2015 εισήχθη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νανοβιοφυσικής, του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου της Δρέσδης (BIOTEC – TU Dresden, Nanobiophysics Master)
Ο Γιώργος στη σημερινή του συνέντευξη στη «Νέα Σελίδα» μιλά για την ενασχόλησή του με τη νανοτεχνολογία, τις εφαρμογές της αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν για έναν νέο έλληνα επιστήμονα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

Πώς και αποφάσισες να ασχοληθείς με την νανοτεχνολογία;

Ο τομέας της νανοτεχνολογίας είναι ένα από τα πιο καυτά πεδία των σύγχρονων επιστημών υποσχόμενος να παράγει εφαρμογές που θα καλυτερεύσουν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων σε πολλά πεδία. Είναι ένα πολύ ενεργό πεδίο έρευνας, με σημαντική δουλειά να γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο στα πεδία της από όλα τα κορυφαία πανεπιστήμια. Στους τομείς της νανοτεχνολογίας υπάρχει μεγάλη χρηματοδότηση και πολλές επενδύσεις και συνεπώς είναι ένας κλάδος που δίνει πολλές ευκαιρίες σε αυτούς που επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτόν καθώς μπορεί να αφομοιώσει κόσμο. Τελειώνοντας το φυσικό ήξερα πως ήθελα να ασχοληθώ με εφαρμοσμένη έρευνα και αρκετοί Καθηγητές που συμβουλεύτηκα στο τμήμα της Φυσικής με συμβούλεψαν να πάω προς αυτό το πεδίο.

Τι είναι η νανοτεχνολογία;

Αρχικά για να καταλάβουμε τι είναι νανοτεχνολογία ας “αποκωδικοποιήσουμε” το όνομα. Η λέξη νανοτεχνολογία είναι μια σύνθετη λέξη αποτελούμενη από τις λέξεις νάνο και τεχνολογία. Το νάνο αναφέρεται στην λέξη νανόμετρο, που είναι το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, 10-9 m, αν πάρουμε δηλαδή ένα μέτρο, το κόψουμε σε ένα δισεκατομμύρια κομμάτια και πάρουμε το ένα από αυτά τότε θα έχουμε ένα νανόμετρο Επόμενος όπως καταλαβαίνετε, νανοτεχνολογία είναι οποιαδήποτε τεχνολογία χρησιμοποιεί συστήματα στην κλίματα των νανόμετρων. Αν θέλετε λίγο πιο εξειδικευμένα, η νανοτεχνολογία μελετά υλικά, συσκευές και γενικότερα δομές και συστήματα σε μοριακό ή ατομικό επίπεδο.

Ποιες είναι οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας;

Η νανοτεχνολογία έχει εφαρμογές σε πολλά πεδία. Από το πεδίο της ηλεκτρονικής, με κύριο σκοπό να προάγει τα ηλεκτρικά κυκλώματα στην κλίμακα των νανόμετρων, κάνοντας τα εξαιρετικά πιο αποδοτικά και φυσικά μειώνοντας το μέγεθός τους μέχρι το πεδίο της βιοιατρικής, με κύριο σκοπό να παράγει καινοτόμες μεθόδους στην έγκαιρη διάγνωση και την θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή ο καρκίνος. Επίσης η νανοτεχνολογία στοχεύει στην δημιουργία νέων υλικών με εξαιρετικές ιδιότητες όπως η υπεραγωγιμότητα ή υλικά που είναι εξαιρετικά σκληρά, πιο σκληρά από το ατσάλι και λεπτά σαν μια τρίχα ή ένα φίλο χαρτιού. Αναλόγως το πεδίο εφαρμογών η νανοτεχνολογία χωρίζεται σε πολλά άλλα πεδία όπως η νανοηλεκτρονική, η νανοβιοτεχνολιγία κ.α.

Τι είναι που κάνει τα συστήματα να αποκτούν αυτές τις “ασυνήθιστες” ιδιότητες στην κλίμακα των νανομέτρων;

Όταν πάμε σε τόσο μικρές κλίμακες, όπως το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, τότε τα συστήματα δεν συμπεριφέρονται κλασικά όπως τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας. Αντιθέτως, συμπεριφέρονται και περιγράφονται με τους νόμους της Κβαντομηχανικής και αυτό τους δίνει αυτές τις νέες ιδιότητες από τις οποίες προσπαθούμε να επωφεληθούμε και να καινοτομήσουμε. Οι κβαντομηχανικές ιδιότητες της φύσης μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετά στην τεχνολογία ώστε να παράγουν προϊόντα τα οποία θα μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά και να αλλάξουν αν θέλετε την ζωή των ανθρώπων. Όπως είχε πει και ο μεγάλος φυσικός, και είδωλό μου, Richard Feynman (1918-1988, Nobel Price 1965) “There’s plenty of room at the bottom ” δηλαδή, υπάρχει πολύ χώρος στον πάτο, εννοώντας πως όσο πιο κοντά πάμε στα στοιχειώδη κομμάτια της φύσης τόσο πιο πολλά βρίσκουμε πως δεν ξέρουμε και που πρέπει να ανακαλύψουμε. Όταν αυτή η γνώση της φύσης περνάει στις εφαρμογές και στην τεχνολογία, τότε η ανθρωπότητα ανεβαίνει σκαλί και αυτός είναι ένας από τους στόχους της νανοτεχνολογίας και για αυτό είναι ένα τόσο ενεργό πεδίο με αρκετό χώρο για επιστήμονες.

Πως είναι οι συνθήκες στη Δρέσδη της Γερμανίας για έναν νέο Έλληνα επιστήμονα;

Οι συνθήκες είναι αρκετά καλές, για μένα προσωπικά δεν άλλαξαν και πολλά σε σχέση με την καθημερινότητα που είχα όταν σπούδαζα στην Αθήνα. Η πανεπιστημιούπολη στην Δρέσδη είναι τεράστια, κτήρια και ινστιτούτα του πανεπιστημίου υπάρχουν σε όλη την πόλη και οι φοιτητές στην πόλη είναι κοντά στους 40.000. Όλα αυτά δημιουργούν μια πόλη ενεργή φοιτητική και επιστημονική κοινότητα. Στα μάτια μου όλη η πόλη είναι ένα τεράστιο πανεπιστήμιο. Προσωπικά δεν υπήρξα ποτέ θύμα ρατσισμού στην πόλη, ίσα ίσα που όσες ευκαιρίες ζήτησα μου τις δώσανε, τώρα κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις έχω ακούσει πως έχουν υπάρξει αλλά και πάλι όχι ακραία πράγματα και όχι σε μεγαλύτερο βαθμό από αντίστοιχα περιστατικά που θα μπορούσαν να είχα συμβεί στην Αθήνα για παράδειγμα. Κατά καιρούς γίνονται πορείες κατά των μεταναστών, στις οποίες κυρίως συμμετέχει κόσμος ερχόμενος εκτός της πόλης της Δρέσδης, και αυτό είναι είναι αρκετά αρνητικό και έχει βλάψει και το προφίλ του πανεπιστημίου άλλα και πάλι εγώ ποτέ δεν άκουσα για συμπλοκές. Σε τέτοιες περιπτώσεις αν είσαι προσεκτικός και δεν προκαλείς δεν θα έχεις πρόβλημα, ότι ισχύει δηλαδή και για οπουδήποτε αλλού.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σου υπάρχει προοπτική εύρεσης εργασίας στο αντικείμενο της νανοτεχνολογίας στην Ελλάδα;

Ευκαιρίες μπορούν να βρεθούν και στην Ελλάδα, ναι. Πολύ πιο δύσκολα βέβαια γιατί στην Ελλάδα η χρηματοδοτούμενη έρευνα είναι ελάχιστη και επομένως οι ερευνητικές θέσεις στα πανεπιστήμια λίγες και η ποιότητα της έρευνας ίσως όχι βέλτιστη. Θέσεις υπάρχουν
και στον ειδητικό τομέα, το πεδίο της νανοτεχνολογίας είναι αρκετά ευρύ και επομένως μπορεί να σου δώσει εξειδίκευση σε πολλούς τομείς. Καλός κόσμος και καταξιωμένοι επιστήμονες υπάρχουν στην Ελλάδα, στις συνθήκες υστερούμε. Αλλά και πάλι πότε οι συνθήκες ήταν τέλειες; Το σημαντικό είναι να κάνεις ότι μπορείς, να έχεις ένα πρόγραμμα και να προσπαθείς για το καλύτερο δυνατό και από εκεί και ύστερα ότι πετύχεις, αν ασχοληθείς σοβαρά και είσαι σωστός επαγγελματίας κάτι θα πετύχεις σίγουρα και θα πρέπει να είσαι περήφανος για αυτά που καταφέρνει ασχέτως μεγέθους. Τα αγαθά κόποις κτώνται και όπως έγραψε και ο Κωνσταντίνος Καβάφης στο έργο του “Το πρώτο σκαλί”, “εδώ που έφτασες λίγο δεν είναι”.

Πηγή: εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

Δες επίσης

Αρχισαν οι παραιτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Σε παραιτήσεις οδηγούνται αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά μετα το επεισοδιακό τριήμερο συνέδριο στην Αθήνα. ...

Αφήστε μια απάντηση