Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Ενημερωτική εκδήλωση στην Πύλη για τη βία κατά των γυναικών

Ενημερωτική εκδήλωση στην Πύλη για τη βία κατά των γυναικών

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων πραγματοποίησε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Βία κατά των Γυναικών, ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Πύλης το απόγευμα της Τρίτης 19/01/2016. Οι ομιλήτριες της εκδήλωσης κα Ελευθερία Τζιουβάρα και κα Χρυσάνθη Τζήκα, νομική σύμβουλος και κοινωνική λειτουργός του Κέντρου αντίστοιχα, μέσω των εισηγήσεων τους κατέδειξαν την πολυπαραγοντικότητα του φαινόμενου, παρουσιάζοντας τις κοινωνικές, νομικές και ψυχολογικές προεκτάσεις του. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση του Συμβουλευτικού Κέντρου και των παρεχόμενων υπηρεσιών του, ενημέρωση για τα νομικά δικαιώματα των γυναικών θυμάτων βίας καθώς και επισήμανση των ψυχολογικών και κοινωνικών επιπτώσεων του φαινομένου. Τέλος, εκτενής αναφορά έγινε στις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών μέσα από τις τελευταίες έρευνες και τη σύγχρονη βιβλιογραφία καθώς και στη σημασία των υποστηρικτικών δικτύων προκειμένου να απεμπλακεί η γυναίκα θύμα βίας από το κακοποιητικό περιβάλλον.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

• Στελεχώνεται από: Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο, Κοινωνιολόγο, και Νομικό. Το Κέντρο παρέχει δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες, Ψυχοκοινωνικής και Νομικής Υποστήριξης. Επίσης, τηρείται αυστηρά το απόρρητο της Συμβουλευτικής Διαδικασίας.

• Σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας, όλων των μορφών.

• Απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται βία ή έχουν υποστεί βία.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν από το Συμβουλευτικό Κέντρο είναι:

o Υπηρεσίες ενημέρωσης και εξειδικευμένης πληροφόρησης σε θέµατα ισότητας των Φύλων.

o Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής συµβουλευτικής (εξειδικευµένη στήριξη των γυναικών θυµάτων µε την οπτική του φύλου).

o Υπηρεσίες νοµικής συµβουλευτικής και πληροφόρησης για τα δικαιώµατα των γυναικών-θυµάτων βίας, τους σχετικούς νόµους, τις απαιτούµενες διαδικασίες για την υποβολή καταγγελίας, µήνυσης, ασφαλιστικών µέτρων, διεκδίκηση επιµέλειας παιδιών κ.ά.

o Υπηρεσίες παραποµπής ή συνοδείας – όποτε αυτό απαιτείται – των θυµάτων σε ξενώνες, στις αστυνοµικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκοµεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγιεινής, σε φορείς αρµόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόµατα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηµατικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.

Το Κέντρο λειτουργεί: από τις 08:00 – 16:00, κατά τις εργάσιμες ημέρες , δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι συναντήσεις καθορίζονται με ή χωρίς τηλεφωνική προσυνεννόηση.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Τρικκαίων στεγάζεται επί της οδού Θεοδοσοπούλου και Θερμοπύλων 1, έναντι του κτιρίου της ΔΕΗ, στο χώρο του κτιριακού συγκροτήματος του Ε’ ΚΑΠΗ.

Πανελλαδικά λειτουργούν 61 Δομές Ισότητας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Των Φύλων.

o 40 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών
( 12 στις πρωτεύουσες των Περιφερειών και 28 σε επιλεγμένους Δήμους )
o 21 Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας.
o 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900

Μπορείς να σταματήσεις την βία;
• Μόνο στο 2% συμβαίνει μία μόνο φορά
-η σχέση που βασίζεται σε ισχύ δεν μπορεί να μετατραπεί σε σχέση ισότητας
-δεν ευθύνεσαι η ίδια για τη βία
• Δεν μπορείς να σταματήσεις μόνη σου την βία!
• Μπορείς όμως να αντιδράσεις, να αντισταθείς!
• Σπάσε την σιωπή! Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη
• Σπάσε τον κύκλο της βίας

Δεν δίνουμε έτοιμες λύσεις
Δείχνουμε εναλλακτικές και ενημέρωση για νομικά δικαιώματα, που μπορεί και να χρησιμοποιηθούν σε βάθος χρόνου. Η κάθε γυναίκα αντιμετωπίζεται ως μια διαφορετική περίπτωση, με διαφορετικές ανάγκες σε διαφορετικό χρόνο και με σεβασμό στις δικές της αποφάσεις.
• Ακόμα και όταν η γυναίκα έχει φτάσει στο σημείο της απόφασης να φύγει η βοήθεια και η υποστήριξη είναι απαραίτητη. Η απόδραση είναι μια επώδυνη και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία. Μέσω του Κέντρου σχεδιάζουμε μαζί με την γυναίκα ένα σχέδιο ασφάλειας ξεχωριστό για την καθεμιά.

• Παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας.

• Συνεργασία με όλες τις τοπικές αρχές που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας όπως οι Αστυνομία, η Εισαγγελία, το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας (Φαρκαδόνας, Καλαμπάκας, Πύλης), τον Δικηγορικό Σύλλογο-παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας και τις υπηρεσίες Πρόνοιας.

• Συνεργασία με τοπικούς φορείς και δομές (ΜΚΟ, τοπικοί Σύλλογοι, σωματεία, Ερυθρός Σταυρός με στόχο τη δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών).

Ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι του Κέντρου αποτελεί η Πρόληψη και ευαισθητοποίηση μέσω ημερίδων και ενημερώσεων σε προσωπικό νοσοκομείων, αστυνομία, μαθητές, συλλόγους , ΜΜΕ, τοπικούς φορείς, σωματεία κλπ.

Γιατί δεν φεύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον

Ψυχολογικές επιπτώσεις της κακοποίησης:
• Αίσθημα τρόμου/ τραυματική εξάρτηση/ ο δράστης ελέγχει με απειλές ή με προηγούμενες δράσεις του την ελευθερία της γυναίκας σε περίπτωση παιδιών απειλές για επιμέλεια(δεν γνωρίζουν το νομικό πλαίσιο ή ακόμη και αν το γνωρίζουν, δεν πιστεύουν σε αυτό)

• Σταδιακά νιώθει ότι δεν έχει επιλογές δεν μπορεί να αντιδράσει και υιοθετεί μια παθητική στάση- ή αμυντική- προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους.

• Λυπάται τον δράστη-ιδίως στην ενδοοικογενειακή βία-υπήρξε στις περισσότερες περιπτώσεις ο άνθρωπος που αγάπησε , τον δικαιολογεί και ελπίζει στην αλλαγή της κατάστασης

• Αυτοενοχοποίηση δίνοντας στρεβλή εξήγηση για τις αιτίες που προκαλούν την βία.

• Παγιδεύεται στην δυναμική της βίας Ή αλλιώς στον φαύλο κύκλο της βίας.

Κοινωνικοί λόγοι

• Η γυναίκα δεν είναι απαραίτητα παθητική αποδέκτρια αλλά επιζώσα /δρα ως ένα άτομο που συνεκτιμά ρεαλιστικά τους κινδύνους παραμονής της ή φυγής εκείνης και των παιδιών της/ απευθύνεται στην αστυνομία, σε υποστηρικτικές δομές, σε καταφύγια, σε δικηγόρους αλλά όσο αντιμετωπίζει δυσκολίες και ένα μη υποστηρικτικό πλαίσιο δεν παίρνει την τελική απόφαση για να φύγει.
• Πρωταρχικό ρόλο παίζουν εδώ οι εξωτερικοί παράγοντες:
• Οικονομική εξάρτηση
• Δυσκολία στο να βρει εργασία
• Στιγματισμός από τον κοινωνικό περίγυρο
• Ενοχοποίηση ότι τα παιδιά θα χάσουν τον πατέρα
• Έλλειψη υποστήριξης από οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον
• Παθητικοί μάρτυρες λειτουργούν ως προϋπόθεση διατήρησης της βίας/δίνεται το μήνυμα στο θύμα ότι είναι μόνο του απέναντι στην βία. Και ένας από τους λόγους που διστάζει να ζητήσει νομική βοήθεια
• Έλλειψη υποστηρικτικών δομών επιτείνει το αίσθημα της μοναξιάς του θύματος απέναντι στο έγκλημα
• Νομική ατιμωρησία του δράστη/εφόσον δεν αποκαλύπτεται καθιστούν την βία ανεκτή αν όχι επιτρεπτή

Δες επίσης

Διακοπή κυκλοφορίας σε πολλούς δρόμους των Τρικάλων

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι με βάση αποφάσεις της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ...

Αφήστε μια απάντηση