Την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, ζητά για άλλη μία φορά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Ο ΠΙΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έστω την ύστατη στιγμή πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, να αποτρέψει την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο σύνολο του ιατρικού κόσμου, ενώ θα βλάψει και την εξυπηρέτηση των πολιτών στο ΕΣΥ.
Παράλληλα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προτρέπει το υπουργείο Υγείας να προσέλθει σε διάλογο από την αρχή, ώστε να συζητηθούν νέες βελτιωτικές κινήσεις για το δημόσιο σύστημα υγείας που θα επιφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ θα συμβάλλουν και στην αποδοτικότερη εργασία των ιατρών.
Την απόσυρση του Νομοσχεδίου ζητούν τα μέλη του ΙΣΑ
Ηχηρό μήνυμα ενάντια στο Σχέδιο Νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έδωσαν και οι γιατροί μέλη του ΙΣΑ. Ειδικά για το άρθρο 10 τόνισαν ότι αλλάζει το βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση, των ασθενών στις δομές υγείας. Επισήμαναν ότι οι αλλαγές αποβαίνουν τόσο εις βάρος του ασθενή, στον οποίο μετακυλίεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία, για να μπορέσει να επιβιώσει. Ο ΙΣΑ ζητά ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών των νοσοκομειακών ιατρών στα Ευρωπαϊκά επίπεδα, προκειμένου να μπορούν να επιβιώσουν και να ασκούν το εκπαιδευτικό τους έργο.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:
«Είμαστε αντίθετοι με πολιτικές που υποβαθμίζουν το σύστημα υγείας και τον Έλληνα γιατρό και ενώνουμε τις δυνάμεις του ιατρικού κόσμου, για εκείνο που πιστεύουμε ότι είναι το δίκαιο και το ηθικό. Θέλουμε μια στρατηγική που θα υπηρετήσει την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας. Το Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί με προσλήψεις προσωπικού και αυξήσεις μισθών. Θέλουμε ο γιατρός να μένει στην πατρίδα μας ασκώντας το έργο του με αξιοπρέπεια και ο ασθενής να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα με την οικονομική του κατάσταση».