Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Υγεία / Επαναμόλυνση από κορωνοϊό – Κλινική δοκιμή για τον ρόλο των αντισωμάτων

Επαναμόλυνση από κορωνοϊό – Κλινική δοκιμή για τον ρόλο των αντισωμάτων

Οι εν λόγω δοκιμές, που περιλαμβάνουν τη σκόπιμη έκθεση υγιών ανθρώπων σε οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες με προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο, έχουν αποδειχθεί πολύτιμοι για την κατανόηση και την αντιμετώπιση χιλιάδων μολυσματικών περιπτώσεων, από την ελονοσία έως κα τη φυματίωση.

Οι πρώτες δοκιμές – πρόκληση για την Covid ξεκίνησαν φέτος, με τη μελέτη – στην οποία συνεργάστηκαν και ερευνητές από το Imperial College of London – όπου και εξετάστηκε η ελάχιστη ποσότητα ιού που απαιτείται για να προκαλέσει μόλυνση Covid-19 σε υγιή άτομα.

Πλέον, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει έγκριση για μια νέα δοκιμή–πρόκληση με άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει από κορωνοϊό.

«Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να προσδιοριστεί τι είδους ανοσολογική απόκριση αποτρέπει την επαναμόλυνση», δήλωσε η Helen McShane, καθηγήτρια εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνήτρια.

Η McShane είπε ότι η ομάδα θα μετρήσει τα επίπεδα διαφόρων συστατικών της ανοσοαπόκρισης των συμμετεχόντων – συμπεριλαμβανομένων των Τ-κυττάρων και των αντισωμάτων – και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει εάν οι συμμετέχοντες μολύνθηκαν εκ νέου όταν εκτεθούν στον ιό.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι υγιείς, να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών, και να έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη συμμετοχή τους στη δοκιμή. Εκτός από το ότι είχαν προηγουμένως θετικό μοριακό τεστ Covid, πρέπει επίσης να έχουν αντισώματα έναντι του κορωνοϊού. Δεδομένων των κριτηρίων, η McShane είπε ότι πιθανότατα οι περισσότεροι συμμετέχοντες θα είχαν προηγουμένως μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος του ιού.

Στην πρώτη φάση της δοκιμής θα συμμετάσχουν αρχικά 24 συμμετέχοντες χωρισμένοι σε ομάδες, οι οποίοι θα λάβουν, μέσω της μύτης, το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. «Η ιδέα είναι να ξεκινήσουμε με μια πολύ χαμηλή δόση και, εάν είναι απαραίτητο, να αυξηθεί».

«Στόχος μας είναι να μολύνουμε το 50% των ασθενών μας, αλλά χωρίς ή με πολύ ήπια συμπτώματα», δήλωσε η McShane, προσθέτοντας ότι μόλις καθοριστεί η δόση που απαιτείται, θα χορηγηθεί σε 10 με 40 άλλους συμμετέχοντες για επιβεβαίωση.

Η δεύτερη φάση της μελέτης – αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι – θα περιλαμβάνει μια νέα ομάδα συμμετεχόντων και θα μελετήσει προσεκτικά την ανοσολογική τους απόκριση πριν και μετά την έκθεση στον ιό, καθώς και το φορτίο και τα συμπτώματα σε εκείνους που επανεμφανίζεται η Covid.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της επαναμόλυνσης ή εμφάνισης συμπτωμάτων σε οποιαδήποτε φάση της δοκιμής, θα δοθεί στους συμμετέχοντες θεραπεία μονοκλωνικού αντισώματος.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν 5.000 λίρες για τη συμμετοχή του στη μελέτη πλήρη, καθώς κάθε εθελοντής θα πρέπει να είναι σε καραντίνα για τουλάχιστον 17 ημέρες κατά τη διάρκεια της δοκιμής και να παρακολουθείται για 12 μήνες.

Η ομάδα των επιστημόνων λέει ότι η μελέτη δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει μόνο το επίπεδο των διαφορετικών πτυχών της ανοσολογικής απόκρισης που απαιτούνται για την πρόληψη της επανεμφάνισης του ιού, αλλά επίσης μπορεί να ρίξει φως στη διάρκεια της ανοσίας, βοηθώντας στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων.

«Εάν μπορούμε να προσδιορίσουμε το επίπεδο ανοσοαπόκρισης πάνω από το οποίο ένα άτομο δεν μπορεί να μολυνθεί, τότε αυτό θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αν τα νέα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά χωρίς απαραίτητα να τα δοκιμάζουμε σε πολλαπλές φάσεις αποτελεσματικότητας», δήλωσε η McShane.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι μελλοντικές δοκιμές – πρόκληση θα μπορούσαν να διερευνήσουν παρόμοιες ερωτήσεις σχετικά με την προστασία ατόμων που εκτέθηκαν σε διαφορετική παραλλαγή του ιού με εκείνη που προκάλεσε την αρχική τους λοίμωξη.

Με πληροφορίες από Guardian

kathimerini.gr

Δες επίσης

Τι αλλάζει το 2025 σε νοσοκομεία, φάρμακα και ραντεβού με γιατρούς

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κλείνουμε ραντεβού στον γιατρό, ψηφιοποίηση μέρους του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και άλλες ...