Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Επεκτείνεται το δίκτυο παραγωγών αμυγδάλου της Τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας “Ολυμπος”

Επεκτείνεται το δίκτυο παραγωγών αμυγδάλου της Τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας “Ολυμπος”

Ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών με παραγωγούς ξηρών καρπών από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα -πέρα από αυτό που διαθέτει στη Θεσσαλία- από τους οποίους θα προμηθεύεται πρώτη ύλη για τα φυτικά ροφήματα που παράγει, προσανατολίζεται να οικοδομήσει, όπως όλα δείχνουν, η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος.

Ήδη, από το φθινόπωρο του 2017, η εταιρεία προχώρησε στο λανσάρισμα δύο νέων προϊόντων από αμύγδαλο και κελυφωτό φιστίκι, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά ή και υποκαθιστούν –για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, όπως π.χ. οι χορτοφάγοι– το «συμβατικό» γάλα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ύπαιθρος Χώρα”, για το συγκεκριμένο εγχείρημα η εταιρεία συνεργάζεται μέχρι στιγμής με 80 καλλιεργητές από τους νομούς Λάρισας και Φθιώτιδας και οι ποσότητες που σχεδιάζεται να απορροφηθούν το 2018 ανέρχονται σε 100 τόνους.

Με τα μηνύματα από τη μέχρι στιγμής εμπορική πορεία των δύο νέων κωδικών να είναι αρκετά ενθαρρυντικά, η βιομηχανία επιχειρεί τώρα να διευρύνει σταδιακά τη «δεξαμενή» των προμηθευτών της, βάζοντας «στο παιχνίδι» και καλλιεργητές της Μακεδονίας.

Ψάχνουν εναλλακτικές

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας έγινε πριν από λίγες εβδομάδες μια πρώτη κρούση σε παραγωγούς από την Κουλούρα του Νομού Ημαθίας, οι οποίοι, προβληματισμένοι από την πορεία των τιμών του ροδάκινου τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών καλλιεργητικών επιλογών.

Οι συζητήσεις αφορούσαν τη δημιουργία μιας –άτυπης– ευέλικτης και σχετικά μικρής ομάδας παραγωγών που, από τη φετινή κιόλας σεζόν, θα μπουν δυναμικά στην καλλιέργεια του αμυγδάλου. Η εταιρεία φέρεται διατεθειμένη να παρέχει το απαραίτητο γενετικό υλικό (φυτά), όπως και την επιστημονική υποστήριξη, ενώ στελέχη της που βρέθηκαν στην περιοχή άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνεργασία να πραγματοποιηθεί με όρους συμβολαιακής γεωργίας, ήτοι με προκαθορισμένες τιμές αγοράς.

Η προοπτική αυτή φαίνεται ότι ενδιαφέρει μια σημαντική μερίδα τοπικών καλλιεργητών, δεδομένου ότι, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η τιμή παραγωγού για το αμύγδαλο την περυσινή σεζόν έφτασε τα 2,70 ευρώ το κιλό, όταν ένα μεγάλο μέρος των ροδάκινων πουλήθηκε κάτω από 20 λεπτά το κιλό. Συν τοις άλλοις, η συγκεκριμένη καλλιέργεια παρουσιάζει και αρκετά χαμηλότερο κόστος εισροών (λιγότερα ραντίσματα και μικρότερες απαιτήσεις σε νερό).

Αρχή με 100 στρέμματα

Σε πρώτη φάση, ο σχεδιασμός είναι να μπουν φέτος περί τα 100 στρέμματα από τουλάχιστον οκτώ παραγωγούς της περιοχής, με τη φύτευση να γίνεται είτε με μονόκλωνο σύστημα (γραμμική πυκνή φύτευση με υποστύλωση) είτε σε σχηματισμό ύψιλον (διαμόρφωση δέντρου με δύο κύριους βραχίονες που σχηματίζουν το γράμμα «ύψιλον»). Τα δέντρα που θα χρησιμοποιηθούν, όπως διαβεβαίωσε φυτωριούχος που θα συμμετάσχει στο πρότζεκτ, μπορούν να δώσουν την πρώτη τους παραγωγή σε τρία χρόνια από τώρα.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για μετά το Πάσχα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εδαφολογικές αναλύσεις και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Innova Market Insights, η παγκόσμια αγορά φυτικών ροφημάτων αναμένεται το 2018 να φτάσει τα 16,3 δισ. δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο από τα 7,4 δισ. δολάρια στα οποία ήταν το 2010, με το «γάλα αμυγδάλου» να θεωρείται η «ατμομηχανή» ανάπτυξης της συγκεκριμένης κατηγορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 οι πωλήσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν διαμορφωθεί σε 1 δισ. δολάρια.

Thessaliaeconomy/Εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα”

Δες επίσης

Οι ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΕΣ το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στο μουσικό στέκι Ανδρομέδα

Γεια σας. Σκιαδαρέσες εδώ. Αν διαβάζεις αυτό το μήνυμα σημαίνει ότι ξέρεις να διαβάζεις. Οπότε ...