Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων – Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε

Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων – Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα παιδιού προκειμένου οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση και να ξεκινήσει η διαδικασία της καταβολής της  δεύτερης δόσης, όπως ενημέρωσε με ανακοίνωση του ο ΟΠΕΚΑ.

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι  δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να κάνουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr, ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.

Επίσης επισημαίνεται πως η διαδικασία για τη συμπλήρωση της αίτησης σύμφωνα με το  opeka.gr είναι η εξής:

Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21

Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του έτους 2022 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2022, αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2021).

Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα περιλάβει μόνον όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Βήμα 2 – Είσοδος

Οι δικαιούχοι μπαίνουν στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό  τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ και να συναινέσουν στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά τους, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων τους.

Βήμα 3 – Συναίνεση

Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει οι δικαιούχοι  να επιλέξουν  την τρέχουσα οικογενειακή τους κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Θα πρέπει να διαβάσουν προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και να πατήσουν [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης

Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου  και τη σύνθεση της οικογένειας του. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους ίδιους τους δικαιούχους, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο  είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας

Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας  του δικαιούχου. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα πρέπει οι δικαιούχοι να κατευθυνθούν  στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγουν και θα  πρέπει να καταχωρήσουν συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση,  τότε θα πρέπει να κάνουν διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας του δικαιούχου,  τότε θα πρέπει να πραγματοποιήσουνπροσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά.

Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να ζητηθεί  από τον δικαιούχο να επισυνάψει δικαιολογητικά που αφορούν τον ίδιο  ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή

Στο κάτω μέρος της αίτησης  οι δικαιούχοι μπορούν να πατήσουν  [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορούν να επανέλθουν  αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσουν επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψουν δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της οριστική υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι η μη οριστικοποιημένη αίτηση δεν θεωρείται υποβληθείσα.

Ακύρωση Αίτησης

Αν μετά την υποβολή της αίτησης, οι δικαιούχοι διαπιστώσουν  πως υπάρχει λάθος, τότε μπορούν να την ακυρώσουν πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσουν νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.

Επίδομα παιδιού: Πώς υπολογίζεται  -Δείτε αναλυτικά παραδείγματα 

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2023 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022.

Ο ΟΠΕΚΑ παραθέτει στην ιστοσελίδα του opeka.gr ορισμένα παραδείγματα για τον τρόπο που θα καταβληθεί το επίδομα του παιδιού:

Α. Οικογένειες με δύο γονείς

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 28.000 ευρώ / 2= 14.000 ευρώ.
  • Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 56 ευρώεπίδομα το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 = 1,75.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 26.000 ευρώ / 1,75= 14.857 ευρώ .
  • Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 28 ευρώ  επίδομα το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 18.800 ευρώ / 2= 9.400 ευρώ.
  • Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 84 ευρώ  επίδομα το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 +1/4 = 2,25.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 13.000 ευρώ  / 2,25 = 5.777 ευρώ.
  • Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 280 ευρώ το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ :

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 12.000 ευρώ  / 2= 6.000 ευρώ .
  • Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 140 ευρώ  το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 14.500 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 2,5.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 14.500 ευρώ / 2,5 = 5.800 ευρώ.
  • Η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 420 ευρώ το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 24.500 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 2,5.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 24.500 ευρώ / 2,5 = 9.800 ευρώ.
  • Η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 252 ευρώ το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 5 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 +1/4 = 2,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 27.000 ευρώ / 2,75 = 9.818 ευρώ.
  • Η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 336  ευρώ το μήνα.

Β. Μονογονεϊκές οικογένειες

Μονογονεικές οικογένειες με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ:

  •  Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 12.000 ευρώ / 2= 6.000 ευρώ.
  • Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 280 ευρώ το μήνα.

Μονογονεικές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 = 1,5.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 9.000 ευρώ / 1,5= 6.000 ευρώ.
  • Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 70 ευρώ το μήνα.

Μονογονεικές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 + 1/4 = 1,75.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 10.500 ευρώ / 1,75= 6.000 ευρώ.
  • Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 140 ευρώ το μήνα.

3.Ερωτήσεις και απαντήσεις

Έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για την καταβολή του επιδόματος παιδιού εξέδωσε ο ΟΠΕΚΑ. Ακολουθούν ορισμένες από αυτές:

Πώς προσθέτω νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21;

Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στην νέα αίτηση πατάτε το κουμπί Προσθήκη Τέκνου και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα ) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού, στην συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.

 Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21 το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα. Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.

 Τι σημαίνει η προϋπόθεση φοίτησης των ανηλίκων τέκνων μου στην υποχρεωτική εκπαίδευση (φοίτηση από το προ νήπιο έως και το γυμνάσιο);

Τα ανήλικα τέκνα ηλικίας από 4 έως 16 ετών του αιτούντος Επίδομα παιδιού θα πρέπει:

α. να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2022-2023 και

β. να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους στις 30-6-2023 για το εν λόγο σχολικό έτος, δηλαδή να μην αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη τους λόγω μεγάλου αριθμού αδικαιολόγητων απουσιών.

Για την έγκριση αίτησης μέχρι 30-6-2023 θα πρέπει μεταξύ των άλλων να συντρέχει η προϋπόθεση ( α) και από 1-7-2023 έως 31-12-2023 θα πρέπει να συντρέχουν και οι δυο παραπάνω προϋποθέσεις.

 Κατά την υποβολή της αίτησης Α21 εμφανίζονται επισημάνσεις και ζητείται η συμπλήρωση στοιχείων σχετικά με τη φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων μου στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Τι πρέπει να κάνω;

Προκειμένου να διασταυρωθεί ηλεκτρονικά η φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα πρέπει στην καρτέλα με τα προσωπικά στοιχεία του τέκνου και ειδικότερα στο πεδίο «Στοιχεία Φοίτησης Τέκνου», να καταχωρήσετε:

α. τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, την Τάξη και τον Αριθμό Μητρώου του/της μαθητή/μαθήτριας, αν το τέκνο βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

β. το έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο), αν το τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/μαθήτριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση.

Το εξαρτώμενο τέκνο μου φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση αλλά η φοίτηση του δεν επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά. Τι πρέπει να κάνω ;

Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής διασταύρωσης της φοίτησης του/της μαθητή/τριας για την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης απαιτείται η επισύναψη βεβαίωσης εγγραφής ή φοίτησης για το τρέχον σχολικό έτος του Δ/ντη ή του Προϊσταμένου της οικείας σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση που το ανήλικο τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται η επισύναψη είτε του απολυτηρίου Γυμνασίου είτε σχετική βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα.

Για ανήλικο τέκνο που έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και φοιτά στο λύκειο, μπορεί να επισυναφθεί είτε βεβαίωση φοίτησης στο Λύκειο είτε το Απολυτήριο Γυμνασίου.

Το εξαρτώμενο τέκνο μου είναι ηλικίας 4 έως 16 ετών αλλά δεν φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση δικαιούμαι το επίδομα;

Όχι.

 Σε περίπτωση που το εξαρτώμενο τέκνο μου υποχρεούται να επαναλάβει την τάξη λόγω αδικαιολογήτων απουσιών δικαιούμαι το επίδομα;

Στις περιπτώσεις που δεν εκπληρώνεται στο τέλος του σχολικού έτους 2022-2023, η επαρκής φοίτηση των ανηλίκων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση λόγω αδικαιολόγητου αριθμού απουσιών το επίδομα διακόπτεται από 1-7-2023 μέχρι 31-12-2023 και δεν επαναχορηγείται έστω και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2023-2024.

Το εξαρτώμενο τέκνο μου δεν ήταν γραμμένο στο σχολικό έτος 2022-2023 δικαιούμαι επίδομα παιδιού αν εγγραφεί στο σχολικό έτος 2023-2024.

Επίδομα για το έτος 2023 δεν θα δικαιούστε, εφόσον το τέκνο εγγραφεί στο σχολικό έτος 2023-2024 θα δικαιούστε επίδομα παιδιού από το έτος 2024 και μέχρι 30-6-2024 που θα ελεγθεί εκ νέου η επαρκής φοίτηση στο εν λόγω σχολικό έτος.

Παιδί που πήρε ακαδημαϊκή μεταγραφή εντός του τρέχοντος έτους θεωρείτε εξαρτώμενο τέκνο;

Τα παιδιά από μετεγγραφή θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταχωρηθεί ο αριθμός της προηγούμενης ακαδημαϊκής ταυτότητας καθώς και της νέας στα σχετικά πεδία της πλατφόρμας.

Το εξαρτώμενο τέκνο πήρε πτυχίο εντός του τρέχοντος έτους. Δικαιούται το επίδομα;

Οι φοιτητές ή σπουδαστές θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα έως το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους κατά το οποίο έλαβαν πτυχίο. Το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους είναι η 31η Αυγούστου για τα τέκνα εκείνα που πήραν πτυχίο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και η 31η Δεκεμβρίου για εκείνα που πήραν πτυχίο από τον μήνα Σεπτέμβριο και μετά.

Θεωρείται εξαρτώμενο παιδί άνω των 19 ετών το οποίο είναι μαθητής σε ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ;

Όχι δεν θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.

18.Η σύνταξη αναπηρίας που λαμβάνω προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα;

Η σύνταξη αναπηρίας προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ενώ τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας δεν προσμετρούνται.

Δεν δέχεται το σύστημα επισύναψη δικαιολογητικών. Τι μπορώ να κάνω;

Στις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών, το σύστημα προβάλλει ειδική επισήμανση. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν απαιτείται να γίνει επισύναψη δικαιολογητικών.

Δεν αναγνωρίζονται προστατευόμενα μέλη, επειδή δεν ταυτοποιούνται τα επώνυμα των τέκνων με τον ΑΜΚΑ τους. Τι πρέπει να κάνω;

Σας εφιστούμε την προσοχή πως όταν γίνεται προσθήκη τέκνου καταχωρείται μόνο το επώνυμο του παιδιού (όχι το όνομά του) και ο ΑΜΚΑ του. Αν το πρόβλημα ταυτοποίησης παραμένει, οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ www.amka.gr ή/και να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ ώστε να διορθώσουν τυχόν αστοχίες στο ηλεκτρονικό μητρώο ΑΜΚΑ. Πιθανότατα έχει γραφτεί στην πλατφόρμα με διαφορετικό τρόπο το επώνυμο δίπλα στον ΑΜΚΑ, σε σχέση με το πώς έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, πρέπει να ακυρωθεί η αίτηση Α21 και να υποβληθεί οριστικά νέα αίτηση, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

Τα ΚΕΠ αρνούνται να καταχωρήσουν τον αριθμό της άδειας διαμονής, επειδή στην φόρμα του ΑΜΚΑ δεν υπάρχει σχετικό πεδίο. Τι μπορώ να κάνω;

Δεν χρειάζεται να καταχωρηθεί η άδεια διαμονής, μόνο να διορθωθούν στο μητρώο του ΑΜΚΑ το ονοματεπώνυμο και η ημερομηνία γέννησης και ΜΟΝΟ στην περίπτωση κατά την οποία εμφανίζονται διαφορετικά από την άδεια διαμονής. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος πρέπει να ακυρώσει την αίτηση Α21 και να υποβάλλει νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

Έχω άδεια διαμονής σε ισχύ αλλά δεν προχωρά η διαδικασία υποβολής του Α21. Τι μπορώ να κάνω;

Αν η ταυτοποίηση της άδειας διαμονής δεν είναι εφικτή, έχετε τη δυνατότητα να επισυνάψετε στην ηλεκτρονική αίτηση την ισχύουσα άδεια διαμονής και το επίδομα παιδιού θα σας χορηγηθεί μόνο όταν ελεγχθεί, από εξουσιοδοτημένους χρήστες του ΟΠΕΚΑ (ΠΡΟΣΟΧΗ: από την επισυναπτόμενη άδεια πρέπει να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου και η διάρκεια της άδειας, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

Πόσα χρόνια νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, απαιτούνται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;

Οι Έλληνες πολίτες, οι Ομογενείς αλλοδαποί, οι πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ε.Ο.Χ, οι πολίτες τρίτων χωρών ή απάτριδες που τους έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας ή παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος.

Oι πολίτες άλλων κρατών , πλην των παραπάνω περιπτώσεων απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία δώδεκα (12) έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης Α21.

Τι μπορώ να κάνω για να μου καταβληθεί το επίδομα παιδιού για τα προηγούμενα χρόνια; Λόγω άγνοιας δεν είχα υποβάλει σχετική αίτηση Α21.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης Α21 για προηγούμενα χρόνια έχει λήξει και δεν μπορεί να υποβληθεί σχετική αίτηση.

Το παιδί μου γεννήθηκε εντός του 2023, από πότε δικαιούμαι επίδομα για το παιδί αυτό;

Από τον επόμενο μήνα της γέννησης του παιδιού, πχ το παιδί που γεννήθηκε τον Ιανουάριο επιδοτείται από τον Φεβρουάριο 2023. Το παιδί που θα γεννηθεί τον Δεκέμβριο του 2023 δεν επιδοτείται για το έτος αυτό, αλλά θα δηλωθεί στην αίτηση που θα υποβληθεί για το έτος 2024.

Είναι υποχρεωτικό να είμαι δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό (IBAN) που θα δηλώσω στην αίτηση Α21;

Ναι. Για να σας καταβληθεί το δικαιούμενο ποσό του επιδόματος, πρέπει να δηλώσετε τραπεζικό λογαριασμό (IBAN), στον οποίο να είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχο

Περισσότερες πληροφορίες για το Επίδομα Παιδιού, εδώ , όπως και ερωτήσεις και απαντήσεις, χρήσιμες για τον ενδιαφερόμενο πολίτη εδώ.

 

 

Δες επίσης

Λαμία: Ανηλεές ξύλο σε νεαρούς στο κέντρο της πόλης μέρα μεσημέρι – «Παρατάνε το αυτοκίνητο και αρχίζουν μπουνιές και κλωτσιές»

Χαμός το μεσημέρι της Τετάρτης (13/11) στο κέντρο της Λαμίας στην πλατεία Πάρκου, όταν μια 4μελης παρέα ...