Παρά το γεγονός ότι το κρύο είναι «τσουχτερό» και ορισμένες περιοχές της Ελλάδας έχουν ντυθεί στα «λευκά» οι καταναλωτές παραμένουν διστακτικοί στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Μπορεί οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν πλην όμως στην Ελλάδα οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Η τιµή του µπρεντ υποχωρεί κάτω από τα 60 δολάρια/ βαρέλι, όταν στις αρχές Οκτωβρίου βρισκόταν πάνω από τα 86 δολάρια. Στην Ελλάδα η πτώση στις τιµές των καυσίµων δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή κάτι που προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές.
Μεγαλύτερος είναι όμως ο προβληματισμός των κατοίκων των ορεινών περιοχών, που θα χρειαστούν χιλιάδες λίτρα πετρελαίου θέρμανσης για τις κρύες ημέρες που θα κρατήσουν μέχρι τον Μάρτιο.
Η μέση τιμή στην Επικράτεια ανέρχεται σε 1,078 ευρώ/ λίτρο έναντι 0,984 ευρώ πέρσι.
Ωστόσο σε ορεινές περιοχές, η τιμή είναι υψηλότερη:
Θεσπρωτία: 1,186 ευρώ/λίτρο
Ευρυτανία: 1,153 ευρώ/ λίτρο
Καστοριά: 1,11 ευρώ/ λίτρο
Φλώρινα: 1,101 ευρώ/ λίτρο
Στη νησιωτική Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Στη Λέσβο η τιμή φτάνει στα 1,245 ευρώ/ λίτρο, ενώ στις Κυκλάδες η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1,263 ευρώ/ λίτρο.
Το επίδομα θέρμανσης
Από την άλλη, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που προωθεί με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση με αρχικό στόχο να αντισταθμίσει τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης φέτος αναμένεται να «θερμάνει» λίγο την αγορά.
Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονοµικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αποφάσισε να αυξήσει το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισµού κατά 30%, καθώς από τα 56 εκατοµµύρια ευρώ που ήταν πέρυσι πρόκειται να αυξηθεί στα 71 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται αλλά αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα του 0,15-0,20 ευρώ.
Οι αιτήσεις για επιδότηση υποβάλλονται ηλεκτρονικά µέσωΤaxisnetκαι οι πληρωµές θα γίνουν σε δύο δόσεις, έως το τέλος Ιανουαρίου και έως το τέλος Ιουνίου 2019.
Οι δικαιούχοι
Οι δικαιούχοι του επιδόµατος πετρελαίου θέρµανσης είναι:
Άγαμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα), συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.
Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
Μονογονεϊκές οικογένειες, που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 22.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
in.gr