Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Επιχειρηματικότητα / Έρχονται φορο – εκπτώσεις ανάλογα με το… προφίλ του κάθε πολίτη – Ποια σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι

Έρχονται φορο – εκπτώσεις ανάλογα με το… προφίλ του κάθε πολίτη – Ποια σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι

 

 

Σενάρια επί σεναρίων για τις φορο-ελαφρύνσεις που… έρχονται με όλες τις πληροφορίες πάντως να συγκλίνουν σε ένα σημείο: Στις «εξατομικευμένες» εκπτώσεις. Με άλλα λόγια, κάθε απόφαση που θα λαμβάνει η κυβέρνηση για «κούρεμα» φόρου δεν θα είναι «κάθετη». Αντίθετα, θα προσαρμόζεται στο «προφίλ» του εκάστοτε φορολογουμένου.

Το αν τέθηκε σε αναστολή ή όχι, το αν διαθέτει αποταμιεύσεις ή ακίνητα, το μέγεθος του πλήγματος που δέχτηκε ο κάθε επαγγελματίας ή υπάλληλος από την πανδημία, θα καθορίζουν μεταξύ άλλων τις «διευκολύνσεις» ή την έκπτωση φόρου που θα ισχύει κατά περίπτωση. Εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, στο τραπέζι έχει πέσει ένα «πακέτο φορο-ελαφρύνσεων» με φόντο την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων και της εξόφλησης των συσσωρευμένων -από τον περασμένο Μάρτιο-«κορονο-χρεών».

Ποιες είναι οι σκέψεις για το Τέλος Επιτηδεύματος
Ένα από τα «καυτά μέτωπα» για το οικονομικό Επιτελείο είναι το Τέλος Επιτηδεύματος: Αν και φέτος είναι βέβαιο ότι οι επαγγελματίες θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο, αφενός λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και αφετέρου ελέω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να εξοφλήσουν το «χαράτσι» που ακούει στη φράση Τέλος Επιτηδεύματος και που η υποχρέωση καταβολής του ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, καταγράφουν κέρδη ή ζημιές.
Μία από τις σκέψεις λοιπόν είναι να ανασταλεί για φέτος η εξόφλησή του, τουλάχιστον για τους πληττόμενους επαγγελματίες, κατά τα πρότυπα της «προσωρινής» κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Βεβαίως θα πρέπει να παρουσιάζει η επιχείρηση συρρίκνωση τζίρου πάνω από κάποιο ποσοστό. Εναλλακτικά, εξετάζεται και το σενάριο κλιμακωτών εκπτώσεων, επί του Τέλους Επιτηδεύματος.

Πόσο πάει το Τέλος Επιτηδεύματος
Η υποχρέωση καταβολής του Τέλους ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι υπόχρεοι κατέγραψαν κέρδη ή ζημιές. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:
1) Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε: α) 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, β) 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, γ) 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, δ) 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα
Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» (τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο) τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε: α) 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους β) 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους

 Και… «κούρεμα» προκαταβολής φόρου
Στο τραπέζι βρίσκεται πάντως και η πιθανότητα να «κουρευτεί» και φέτος η προκαταβολή φόρου: Η πρόταση που έχει κατατεθεί προβλέπει το «ψαλίδι» να εφαρμοστεί όπως και το 2020. Δηλαδή να ισχύσει κλιμακωτή μείωση ή και κατάργηση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου με βάση το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι. Ειδικότερα:
  • για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό «κουρέματος» του φόρου θα ανέλθει στο 30%,
  • για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50%,
  • για πτώση τζίρου 25,01%-35% θα διαμορφωθεί στο 70% ενώ
  • για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% η μείωση της προκαταβολής θα είναι 100% δηλαδή θα μηδενιστεί.

Αύξηση του ορίου ακατάσχετων λογαριασμών
Το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται πάντως να ενεργοποιήσει και μία διάταξη που μέχρι σήμερα ουσιαστικά είναι ανενεργή: Εκείνη που προβλέπει την αύξηση του ορίου ακατάσχετου λογαριασμού για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές. H σχετική ρύθμιση έχει ψηφισθεί από τον Μάιο του 2019, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί αρχές του 2020, αλλά λόγω της κρίσης της πανδημίας, έως σήμερα ήταν στα «αζήτητα». Όπως προβλέπεται, εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό του.

«Μπόνους» για καλοπληρωτές
Σύμφωνα με τη διάταξη, προκειμένου να «χτιστεί» αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της πάγιας ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5. Για παράδειγμα, φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που έχει εντάξει ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων και πληρώνει μηνιαία δόση 600 ευρώ, από τον πρώτο μήνα θα δει το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού του να αυξάνεται σε 1.800 ευρώ (600 ευρώ Χ 3 = 1.800 ευρώ).

Δες επίσης

Χριστουγεννιάτικο ωράριο στην αγορά των Τρικάλων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει τους συναδέλφους και το καταναλωτικό κοινό ότι το προτεινόμενο χριστουγεννιάτικο ...