Οι πολίτες καλούν την κυβέρνηση να ρίξει το βάρος στην οικονομία και στην ανάπτυξη. Αυτό προκύπτει από τις τάσεις και τις στοχευμένες ερωτήσεις της MRB, τις οποίες δημοσιεύει η Realnews.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ
Με «ζωντανή» την εμπειρία των οικονομικών συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και με εμφανή τον φόβο για νέα αναταραχή και ύφεση λόγω αυτής, οι πολίτες επέλεξαν την πορεία της οικονομίας και την ανάπτυξη ως πρώτη απάντηση στο ερώτημα σε ποιους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας θα πρέπει να δώσει έμφαση/προτεραιότητα η κυβέρνηση το 2023. Έχοντας τη δυνατότητα για τρεις απαντήσεις, οι πολίτες κατέταξαν την οικονομία και την ανάπτυξη ως πρώτη απάντηση, με ποσοστό 69,2%, αισθητά αυξημένο σε σχέση με το 62,2% πέρυσι.
Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η ανατροπή στη δεύτερη θέση, καθώς η απάντηση των ερωτηθέντων πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στην κοινωνική σταθερότητα, στη δικαιοσύνη και στη συνοχή από την τέταρτη θέση πέρυσι, με 32,6%, εκτινάσσεται φέτος στο 45,9% και στη δεύτερη θέση.
Σταθερά τρίτη απάντηση στο ερώτημα πού πρέπει να πέσει το κυβερνητικό βάρος είναι το μεταναστευτικό με 30,6%, ενώ ακολουθούν οι φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη και μάλιστα με αρκετά ανεβασμένο ποσοστό σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Ο φόβος ενδεχόμενης ακυβερνησίας αποτυπώνεται στις μετρήσεις, καθώς ιδιαιτέρως υψηλό σε σχέση με πέρυσι είναι το ποσοστό της πολιτικής σταθερότητας. Συγκεκριμένα, από το 14,8% της μέτρησης του 2021, όταν οι πολίτες δεν έβλεπαν εκλογές στον ορίζοντα, φέτος, με τις εκλογές να πλησιάζουν, εκτινάχθηκε στο 28,7%.
Όπως αναμενόταν, η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας της COVID-19 υποχωρεί, ενώ αίσθηση προκαλεί και το αυξητικό αίσθημα ανασφάλειας είτε λόγω τρομοκρατίας/εγκληματικότητας είτε λόγω των τουρκικών προκλήσεων. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στον κίνδυνο της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των πολιτών αυξήθηκε από το 14,8% στο 21,6%, ενώ η απάντηση για έμφαση στην αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή ανέβηκε από το 10,7% στο 18,9%.
Υψηλά ποσοστά
Η τουρκική προκλητικότητα είναι το μόνο ζήτημα το οποίο κατορθώνει να ενώνει την ελληνική κοινωνία για μία ακόμη χρονιά. Οριζόντια και χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις με βάση την κομματική τους προτίμηση, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολίτες ζητούν εθνικό διάλογο και εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων.
Συγκεκριμένα, το 84,8% των πολιτών θεωρεί προαπαιτούμενη την εθνική συνεννόηση απέναντι στις εθνικές προκλήσεις, ενώ μόλις το 9,9% λέει «όχι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θετικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα παρουσιάζουν διαχρονικά υψηλά ποσοστά, κινούμενες σταθερά πάνω από το 84%.
Όπως προαναφέρθηκε, η τάση είναι σταθερά υψηλή για εθνική συνεννόηση στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το ποσοστό του «Σίγουρα ναι ή μάλλον ναι» φτάνει στο 87,1%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 91,2%, του ΠΑΣΟΚ στο 87,3%, του ΚΚΕ στο 79,2%, της Ελληνικής Λύσης είναι 85,7%, ενώ του ΜέΡΑ25 φτάνει στο 84,8%.
Δείτε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews
Απαισιοδοξία για την ποιότητα ζωής
Πέπλο απαισιοδοξίας σκεπάζει τις προβλέψεις των πολιτών για το 2023, με τους ερωτηθέντες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, να νιώθουν αδύναμοι και να μην πιστεύουν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες βελτίωσης της ζωής τους.
Πρόκειται επί της ουσίας για συνέχιση των ίδιων αρνητικών προβλέψεων που προκύπτουν από το 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία, με το ζοφερό κλίμα που προκλήθηκε εξαιτίας της να διατηρείται ακόμα τροφοδοτούμενο από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση στο ερώτημα της MRB «Με βάση τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, πόσο ικανός/δυνατός αισθάνεσθε ότι θα μπορέσετε να διατηρήσετε τη σημερινή ποιότητα της ζωής σας και το 2023;». Το 61,3% των πολιτών απάντησε «λίγο ή καθόλου».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κατάσταση, κάτι που προκύπτει και από το γεγονός ότι στην ίδια ερώτηση πέρυσι το ποσοστό ήταν 45,9%. Ως εκ τούτου, μάλλον αναμενόμενη είναι και η απάντηση στο ερώτημα αν η ζωή σας θα βελτιωθεί ή θα χειροτερεύσει το 2023. Μόλις το 5,1% των πολιτών δηλώνει βέβαιο ότι η ζωή του θα βελτιωθεί, ενώ αθροιστικά το 22,5% των πολιτών απαντά ότι σίγουρα ή μάλλον θα βελτιωθεί.
Η μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο 30,6% της περσινής έρευνας είναι αξιοσημείωτη. Στον αντίποδα, το 35% των ερωτηθέντων απαντά πως η ζωή του ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερεύσει, ενώ το 36,5% των πολιτών, δηλαδή πάνω από 1 στους 3, απαντά ότι η ζωή του σίγουρα ή μάλλον θα χειροτερεύσει. Η ίδια απαισιοδοξία αποτυπώνεται και στις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες όταν κλήθηκαν να αναφέρουν τρεις λέξεις που τους εκφράζουν περισσότερο για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Προφανώς και όχι τυχαία οι τρεις πρώτες λέξεις εμπεριέχουν αρνητικό πνεύμα.
Οι πρώτες λέξεις που ήρθαν στο μυαλό των περισσοτέρων ήταν «φόβος» και «οργή» με 46,8%, όταν πέρυσι η πρώτη καταγράφηκε στο 47,5% και η δεύτερη στο 43,7%. Τρίτη έρχεται η λέξη «παραίτηση/απογοήτευση» με 35,5%, ενώ η πρώτη λέξη με θετικό αποτύπωμα, η «ελπίδα», εμφανίζεται τέταρτη με μόλις 26,6%.
Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realnews
Τα πρόσωπα της νέας χρονιάς
Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναδεικνύουν οι πολίτες ως το πρόσωπο της χρονιάς, τόσο της απερχόμενης όσο και της νέας. Στην ερώτηση για το ποιο ήταν το πρόσωπο της χρονιάς που φεύγει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε πρώτος στις απαντήσεις των ερωτηθέντων με ποσοστό 25,2%.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατέγραψε μια σημαντική αύξηση κατά περίπου εννέα μονάδες σε σχέση με το ποσοστό όσων είχαν προβλέψει πέρυσι πως θα είναι το πρόσωπο της χρονιάς για το 2022. Σε εκείνη την ερώτηση -για το εκτιμώμενο πρόσωπο του 2022- ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλεγεί και πάλι στην πρώτη θέση, με ποσοστό 16,8%.
Για μία ακόμα χρονιά οι απαντήσεις επιβεβαίωσαν ότι οι πολίτες επηρεάζονται σαφώς από την επικαιρότητα. Κι ενώ πέρυσι η «έκπληξη» ήταν η εμφάνιση στη λίστα προσώπων όπως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η γιατρός Ματίνα Παγώνη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, φέτος το σοκ των πολιτών από τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» ήταν τόσο μεγάλο, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί στη συγκεκριμένη λίστα το όνομα του πατρός Αντωνίου και μάλιστα στη δεύτερη θέση ως πρόσωπο του 2022 με ποσοστό 7,6%, ξεπερνώντας ακόμα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατετάγη τρίτος με ποσοστό 5,7%. Σε απόσταση αναπνοής βρέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με 5,3% και ακολούθησαν η Ρούλα Πισπιρίγκου, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Νίκος Δένδιας.
Όσον αφορά το πρόσωπο της νέας χρονιάς, οι απαντήσεις των πολιτών ανέδειξαν εξ ολοκλήρου πολιτική τριάδα στις πρώτες θέσεις.
Πρώτος ανεδείχθη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 16,3%, δεύτερος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 13,3%, ενώ τρίτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης με 9%. Η δεύτερη τριάδα πάντως από τις θέσεις 4 έως και 6 συμπεριλαμβάνει τον πατέρα Αντώνιο, τον Β. Πούτιν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στα ερωτήματα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το 61,6% των πολιτών εκτιμά ότι η κατάσταση είναι κακή/πολύ κακή, το 28,8% των πολιτών θεωρεί ότι είναι μέτρια, ενώ μόλις 9,2% απάντησε ότι η κατάσταση σήμερα είναι καλή/πολύ καλή.
Παράλληλα, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας στους επόμενους 12 μήνες, επιβεβαιώνεται η απαισιοδοξία των πολιτών στο ανάλογο ερώτημα για την προσωπική τους ζωή. Εδώ, το 48,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει, το 27,2% ότι θα παραμείνει στάσιμη, ενώ το 20,6% απάντησε ότι θα βελτιωθεί έστω και ελαφρά.
Το ίδιο συναίσθημα αποτυπώνεται και στον δείκτη αισιοδοξίας, ο οποίος προκύπτει από τη διαφορά θετικών και αρνητικών αξιολογήσεων. Στο ερώτημα για το πώς κρίνεται γενικώς η κατάσταση στη χώρα, ο δείκτης έφτασε φέτος στο -50, ελαφρώς χειρότερα από το περσινό -46. Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει φτάσει στα μνημονιακά επίπεδα της περιόδου 2010-2018, όταν κυμάνθηκε από το -91 μέχρι και το -79, οι πολίτες θεωρούν ότι μετά την πανδημία η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί.
Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realnews