Με στόχο την πρόληψη επόμενης πανδημίας, καθώς οι κοροναϊοί παραμένουν απειλή, οι ερευνητές του UNC-Chapel Hill σχεδίασαν το εμβόλιο για να παρέχουν προστασία από τον τρέχοντα κοροναϊό SARS-CoV-2, αλλά και από μια ομάδα κοροναϊών που συνηθίζουν να μεταπηδούν από τα ζώα στον άνθρωπο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science  από τους επικεφαλής συγγραφείς David Martinez, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο UNC Gillings School of Global Public Health, την Hanna H. Gray ειδικευόμενη στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes και τον Ralph Baric, καθηγητή ανοσολογίας και μικροβιολογίας και επιδημιολόγο στο UNC Gillings, του οποίου η έρευνα προκάλεσε νέες θεραπείες για την καταπολέμηση των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών.

Οι κύριοι συγγραφείς συνεργάστηκαν με μια ομάδα επιστημόνων από το UNC-Chapel Hill, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

Οι ερευνητές στο UNC-Chapel Hill διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη εμβολίων κοροναϊού. Αφού δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 πρώτης γενιάς, περιστράφηκαν για να δουν ένα εμβόλιο δεύτερης γενιάς: ένα που στοχεύει τους σαρμποκοροναϊούς, δήλωσε ο Μπάριτς.

Οι σαρμποκοροναϊοί, μέρος της μεγάλης οικογένειας των κοροναϊών, αποτελούν προτεραιότητα για τους ιολόγους, αφού δύο προκάλεσαν καταστροφικές ασθένειες τις τελευταίες δύο δεκαετίες: SARS και COVID-19.

Η προσέγγιση της ομάδας ξεκίνησε με το mRNA, το οποίο είναι παρόμοιο με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αλλά αντί να συμπεριλάβουν τον κώδικα mRNA για έναν μόνο ιό, ενώνουν το mRNA από πολλούς κοροναϊούς.

Το υβριδικό εμβόλιο, όταν χορηγήθηκε σε ποντίκια, δημιούργησε αποτελεσματικά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι πολλαπλών ακίδων – πρωτεϊνών που χρησιμοποιούν οι ιοί για να προσβάλλουν υγιή κύτταρα, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεΐνης που σχετίζεται με το Β.1.351, δηλ. την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής.

«Το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει νέες εστίες όταν χρησιμοποιείται με την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής», δήλωσε ο Μπάριτς, πρωτοπόρος στην ετοιμότητα για πανδημία.

Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από ποντίκια που μολύνθηκαν με SARS-CoV και άλλους κοροναϊούς. Το εμβόλιο απέτρεψε τη μόλυνση και την πνευμονική βλάβη σε ποντίκια. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, πρόσθετες δοκιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους την επόμενη χρονιά.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ενθαρρυντικά, γιατί μπορούμε να σχεδιάσουμε καθολικά εμβόλια για όλους τους κοροναϊούς για να προφυλάξουμε προληπτικά από ιούς που γνωρίζουμε ότι διατρέχουμε κίνδυνο να εμφανιστούν στον άνθρωπο», δήλωσε ο Martinez. Και καταλήγοντας τόνισε: «Με αυτήν τη στρατηγική, ίσως μπορούμε να αποτρέψουμε ένα SARS-CoV-3».