Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Κόσμος / Ερντογάν: «Δεν έχω πρόβλημα να συναντηθώ με τον Μητσοτάκη, αλλά τί θα πούμε;»

Ερντογάν: «Δεν έχω πρόβλημα να συναντηθώ με τον Μητσοτάκη, αλλά τί θα πούμε;»

O Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έχει νόημα στην παρούσα φάση μία συνάντηση και συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αν και δεν αρνείται ποτέ το διάλογο.

Ναι μεν, αλλά…δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε δηλώσεις του σήμερα έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έχει νόημα στην παρούσα φάση μία συνάντηση και συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αν και δεν αρνείται ποτέ το διάλογο.

«Δεν έχουμε πρόβλημα να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη. Τί θα συζητήσουμε; Σε τί πλαίσιο θα συζητήσουμε; Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Δηλαδή εάν ο Μητσοτάκης προσπαθήσει να μας επιβάλλει αυτά που έκαναν και στο Καστελόριζο, τότε δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας την επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε έδαφος της ελληνικής επικράτειας!

«Εμείς, εφόσον υπάρχει καλή πρόθεση, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνάντηση. Συναντιόμαστε, αν θέλετε ακόμη και σε τρίτη χώρα, αν θέλετε μιλάμε μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά να συναντηθούμε. Δεν πρόκειται να το σκάσουμε εμείς. Αλλά το να σηκώνεται η πρόεδρος της Ελλάδας και να πηγαίνει στο Καστελόριζο σαν να κάνει επίδειξη δύναμης ή δεν ξέρω τί… Αν κάνει τέτοιες επιδείξεις, τότε κι εμείς μπορούμε να κάνουμε περισσότερες…», δήλωσε γελώντας.

Διεθνείς πιέσεις για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δέχεται αρκετές πιέσεις από άλλους ηγέτες προκειμένου να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί θέλησαν να κάνουν το μεσολαβητή στο ζήτημα αυτό. Αρχικά είχαμε επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, με τον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Επιτροπής, με τον οποίο μιλήσαμε χθες, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας τον Σάντσεθ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας τον Κόντε. Με όλους έχουμε μιλήσει και μιλάμε. Και σε αυτές τις συνομιλίες φυσικά υπάρχει μια άλλη προσέγγιση σε σχέση με το θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Και ποια είναι αυτή; Θα μπορούσε να υπάρξει μία συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη;», τον ρωτούν. Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει ένα διαμορφωμένο πλαίσιο διαλόγου.

Κίνηση με νόημα η απόσυρση του Oruc Reis

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε σήμερα ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis αποσύρθηκε, στο πλαίσιο μίας τακτικής κίνησης κι όχι για συντήρηση. Χωρίς ωστόσο να αποκλείει την επαναφορά του στην ανατολική Μεσόγειο σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Από την άλλη, εάν εμείς αποσύραμε το Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση, αυτό έχει κάποιο νόημα. Γιατί το αποσύραμε; Είναι μια κίνηση με νόημα. Να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Να προσδώσουμε μια θετική αύρα στη διπλωματία. Και η Ελλάδα να εκλάβει θετικά αυτή την προσέγγισή μας και να κάνουμε ένα βήμα. Γι αυτό το κάναμε. Αυτό δεν σημαίνει πως με την απόσυρση του Oruc Reis για συντήρηση σταμάτησαν εντελώς οι γεωλογικές μας έρευνες. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των επισκευών και της συντήρησης το Oruc Reis θα επιστρέψει και πάλι στα καθήκοντά του και θα συνεχίσει τις έρευνές του εκεί με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε.

Συνομιλούμε με την Αίγυπτο

Από την άλλη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι –παρά τις κακές διπλωματικές σχέσεις με το Κάιρο- γίνονται ωστόσο συνομιλίες με την Αίγυπτο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και για ανωτέρου επιπέδου διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συναφθεί ένα νέο μνημόνιο για οριοθέτηση ΑΟΖ, τύπου Λιβύης.

«Υπάρχουν διάφορες εξελίξεις εδώ. Για παράδειγμα, οι συνομιλίες με τις υπηρεσίες πληροφοριών και την Αίγυπτο είναι ξεχωριστές κα θα έχουμε κι άλλες. Δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο από την πλευρά μας, αλλά η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου μας λύπησε. Γιατί οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και της Αιγύπτου με εμάς είναι διαφορετικοί. Μπορούν να γίνουν συνομιλίες», είπε.

Λυπάμαι για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για την κυβέρνηση Σάρατζ, ωστόσο θεωρεί ότι ο Χαφτάρ στο τέλος θα χάσει. «Μια τέτοια εξέλιξη είναι λυπηρή για εμάς. Σε ένα μέρος, όπως η Λιβύη, συνέβησαν πολλές αρνητικές εξελίξεις. Αλλά με την παρέμβασή μας εκεί, ο Σάρατζ και η κυβέρνησή του, κατάφεραν να απαλλαγούν από την κατοχή του Χαφτάρ. Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ χάνει έδαφος κάθε μέρα. Τελικά, ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ θα χάσει», τόνισε.

Δες επίσης

Πολ Μπάμπα: Πέθανε σε ηλικία 35 ετών ο μποξέρ που έσπασε ρεκόρ του Μάικ Τάισον

Ο μποξέρ Πολ Μπάμπα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 35 ετών, μόλις λίγες μέρες μετά την ...