Αναλυτικά, 2.199 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες, ενώ στους 111 ανήλθαν οι νεκροί και στους 596 οι διασωληνωμένοι, προσγειώνοντας απότομα τις όποιες προσδοκίες για επιστροφή της κανονικότητας στα μέσα Δεκεμβρίου. Η επιδημιολογική αυτή εικόνα δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές των ολοένα και περισσότερων περιφερειακών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας, όπως αυτού της Πιερίας, στην οποία βρίσκεται από χθες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση.
Στον αντίποδα, τη βούληση της κυβέρνησης να μείνει μακριά από ημερομηνίες και σχέδια επί χάρτου επανέλαβε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έως ότου ανακοινωθούν τα οριστικά βήματα προς τα Χριστούγεννα, πιθανότατα δηλαδή την Παρασκευή με νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες. Δεν αποκλείεται πιο εξειδικευμένες οδηγίες να δοθούν αύριο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα ή την Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς έχει σχεδόν προεξοφληθεί η παράταση του lockdown κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα, δηλαδή από τις 7 στις 14 Δεκεμβρίου, με το Μέγαρο Μαξίμου να προτάσσει τις ανθρώπινες ζωές και τις δυνατότητες του ΕΣΥ απέναντι σε οποιαδήποτε σκέψη επαναφοράς στην εορταστική ατμόσφαιρα.
Καραντίνα με διάρκεια
Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο ρυθμός αποσυμφόρησης των νοσοκομειακών μονάδων παραμένει αργός μειώνει τα όποια περιθώρια ελιγμών, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται διατεθειμένο να αρκεστεί σε σταθερά βήματα, έστω και αν αυτά είναι ιδιαίτερα αργά, για την επανεκκίνηση της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, «έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουμε, παρά μόνο ένα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Δεν θα γίνει καμία παραχώρηση στη δημόσια υγεία» τόνισε χθες ο κ. Γεραπετρίτης και χαρακτήρισε ως «πρώιμη» τη συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων είτε στις 7, είτε στις 14 Δεκεμβρίου, δημιουργώντας την εντύπωση μεγαλύτερης της μίας εβδομάδας παράτασης των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.
Παράλληλα, μέχρι αργά σήμερα το βράδυ αναμένονται στο Μαξίμου οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πορείας προς τα Χριστούγεννα, καθώς οι τοποθετήσεις των ειδικών θα αποτελέσουν την μήτρα των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος σημείωσε πως «τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» και ξεκαθάρισε ακόμη ότι «οι ημερομηνίες δεν βοηθούν» τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
2 σχέδια για την αγορά
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, άλλωστε, περιλαμβάνει δύο ενδεχόμενα, με πρώτο την επάνοδο της αγοράς στην κανονικότητα με κριτήριο τη γεωγραφική κατανομή και δεύτερο την τήρηση σειράς προτεραιότητας. «Υπάρχουν σχέδια (σ.σ. για την επαναλειτουργία) με γεωγραφική κατανομή. Αν θα ανοίξει και που, ποιο μέρος της αγοράς», ενώ στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει και Plan B, δηλαδή σχέδιο για το με ποια «σειρά θα ανοίξουν (σ.σ. τα καταστήματα)», περιέγραψε χθες ο κ. Γεραπετρίτης.
Αν και ιδεατή ημερομηνία επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων φαντάζει για την κυβέρνηση η 14η Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για εορταστικές αγορές για όλους και χωρίς συνωστισμό, αν τελικά προκριθεί, η πρόταση αυτή θα συνοδεύεται από αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ θα προηγηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα κομμωτήρια, για να ακολουθήσουν μεγαλύτερα καταστήματα και εμπορικά κέντρα, τα οποία ενδέχεται να ανοίξουν παραμονές των γιορτών.
«Το υποσύνολο της αγοράς που θα ανοίξει θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα. Τα Χριστούγεννα δεν θα προσιδιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Θα είναι Χριστούγεννα του αυτοπεριορισμού» διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «εμείς δεν θα αποφασίσουμε το άνοιγμα. Εμείς μπορεί να κάνουμε σενάρια, να λέμε πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν, να λέμε ποια καταστήματα πρέπει να προηγηθούν, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε. Το κουμπί θα το πατήσει η επιτροπή».
Σχολεία από την Πρωτοχρονιά
Για το νέο έτος μετατίθεται κατά πάσα πιθανότητα η επιστροφή των μαθητών -ακόμη και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης- στην τάξη, καθώς η νέα παράταση της καραντίνας, που είναι ορατή στον ορίζοντα, αφαιρεί κάθε νόημα από την έναρξη των μαθημάτων για χρονικό διάστημα μικρότερο των 10 ημερών (14-23 Δεκεμβρίου). «Η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά» δήλωσε σχετικά ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ενώ το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα σχολεία σε «δύο ταχύτητες» με γεωγραφικά κριτήρια διέψευσε χθες ο κ. Πέτσας.
«Δύσκολη εξίσωση»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε, ωστόσο, χθες τον προβληματισμό του αναφορικά με το μέλλον της εστίασης στις γιορτές, υπόθεση εργασίας την οποία περιέγραψε ως «δύσκολη εξίσωση». Ακόμη, μάλιστα και στο καλό σενάριο, δηλαδή το να λειτουργήσει κάποια στιγμή η εστίαση, αυτό θα συμβεί με πολλούς περιορισμούς και μόνο για τα εστιατόρια, καθώς θα απαγορεύονται η μουσική, η δυνατότητα για όρθιους πελάτες και η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης. Η διάθεση της κυβέρνησης να προωθήσει ρύθμιση για χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο για την περίοδο του Πάσχα και του καλοκαιριού μεταθέτει την κανονική λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών αρκετά αργότερα, ενδεχόμενο το οποίο συμμερίζονται πλέον και οι περισσότεροι επιχειρηματίες, αδυνατώντας να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα, σε περίπτωση που τα καταστήματά τους ανοίξουν για λίγους πελάτες, λίγες ημέρες και συγκεκριμένες ώρες την περίοδο των γιορτών.