Με ένα νέο, πιο ήπιο πρωτόκολλο για την προστασία από τον κορονοϊό, που θα περιλαμβάνει σύσταση, όχι όμως υποχρέωση για χρήση μάσκας, καθώς και εφαρμογή του κανόνα πως όποιος έχει συμπτώματα μένει σπίτι, θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία τον Σεπτέμβριο.
Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ
Κοινή βούληση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και τα μέτρα προστασίας να είναι ήπια. Αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος Αυγούστου, μετά από συσκέψεις με τους ειδικούς.
Πάντως, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, «η λογική μας και στα σχολεία θα είναι να πάμε σε ήπιους περιορισμούς». Στο υπουργείο Υγείας έχουν αξιολογήσει την εμπειρία των προηγούμενων ετών και έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα που αλλάζουν το μοντέλο προστασίας. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, η επιλογή να κλείσουν τα σχολεία στο ξεκίνημα της πανδημίας ήταν ορθή, όμως πλέον έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι τα ανοιχτά σχολεία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών και αποτελούν ό,τι καλύτερο για την κοινωνία και την οικογένεια. Παρά το γεγονός ότι ο ιός και ιδιαίτερα οι μεταλλάξεις της Ομικρον έδειξαν να επιμένουν και μέσα στο καλοκαίρι, στο υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι έχουν σημαντικά όπλα στη διάθεσή τους για να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία, αλλά και μια πλούσια εμπειρία δύο ετών για τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουν τα παιδιά στη μετάδοση και για τη σοβαρότητα της ασθένειας που εκδηλώνεται στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Οπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου, «το κύριο εργαλείο είναι ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από πέντε ετών και άνω», ενώ και τα λοιπά μέτρα προστασίας, όπως οι μάσκες, ο αερισμός των χώρων και η απολύμανση μπορούν να βοηθήσουν ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά. Αλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα σχολεία ουδέποτε λειτούργησαν ως εστίες μετάδοσης και ως επιταχυντές της διάδοσης – πάντα ακολουθούσαν το ρεύμα. Ενόψει των συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας ξεκινούν από πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Στο υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, αν και αυξήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, δεν προκαλούν μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, έχοντας παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Σε όλες τις μελέτες, η ηλικία άνω των 70 αναδεικνύεται ως ο κυριότερος παράγοντας που οδηγεί σε σοβαρή νόσηση ή και θάνατο. Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα χαρακτηριστικά των παραλλαγών της Ομικρον που επικρατούν στη δεδομένη συγκυρία, αλλά και η πρόβλεψη για επανεμφάνιση της γρίπης φέτος τον χειμώνα, στο υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω διαφοροποίηση στο μοντέλο προστασίας της δημόσιας υγείας που θα εφαρμοστεί στα σχολεία. Το υπουργείο προσανατολίζεται σε μια διαφοροποιημένη προσέγγιση, που μετατοπίζει το κέντρο βάρους από την υποχρεωτικόττητα στην υιοθέτηση μιας δέσμης μέτρων προστασίας τα οποία είναι ήπια, προσφέρουν όμως προστασία όταν εφαρμόζονται σε σταθερή βάση.
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
- Προαιρετική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ή και σε εξωτερικούς με υψηλό συνωστισμό.
- Επικαιροποίηση εμβολιασμού και πραγματοποίηση εμβολιασμού.
- Παραμονή στο σπίτι με την παραμικρή υπόνοια συμπτωμάτων.
Ιδιαίτερα αυτό το τελευταίο μέτρο δεν θα αφορά πλέον μόνο την COVID-19, αλλά οποιαδήποτε μορφή επιδημικής ασθένειας.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews