Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Reuters: Με TikTok και YouTube οι πολιτικοί προσπαθούν να προσελκύσουν την χαμένη και στερημένη νεολαία της Ελλάδας

Reuters: Με TikTok και YouTube οι πολιτικοί προσπαθούν να προσελκύσουν την χαμένη και στερημένη νεολαία της Ελλάδας

Τους νέους που θεωρούν ότι έχασαν τα νιάτα τους προσπαθούν να κερδίσουν οι Έλληνες πολιτικοί ενόψει των εκλογών στις 21 Μαΐου αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε αφιέρωμά του για τις ελληνικές εκλογές και την νεολαία, η οποία σημειώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην χώρα.

Οι πολιτικοί που διεκδικούν ψήφους στις εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή έχουν στραφεί στο YouTube και το TikTok για να κερδίσουν μια νεότερη γενιά που ένιωθε εδώ και καιρό ότι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης της κόστισαν τα νιάτα της, γράφει το πρακτορείο και συνεχίζει με την ιστορία της Ειρήνης Μπλιάκα. Δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο, από το οποίο πίστευε ότι βγαίνοντας θα εργαζόταν ως καθηγήτρια, κάνει ένα σωρό άλλες δουλειές για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, καθώς η Ελλάδα αντιμετώπισε πρώτα μια βαθιά οικονομική ύφεση και στη συνέχεια μια πανδημία και κρίση κόστους ζωής, κάτι που δεν επέτρεψε στην Ειρήνη να εκπληρώσει αυτή την φιλοδοξία της. «Αυτό που φανταζόμουν στα 18 μου απέχει πολύ από αυτό που ζω στα 28 μου», δηλώνει στο πρακτορείο η Ειρήνη. «Δεν ξέρω πώς δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε χαμένη γενιά. Νιώθω ότι έχασα το παιχνίδι πριν καν αρχίσει.»

 

Η πρόκληση

Το να γοητεύσει και να προσελκύσει την γενιά των κάτω από 30 ετών, όπως η Μπαλιάκα αποδεικνύεται πρόκληση για τα κόμματα σε όλο το φάσμα ενόψει της ψηφοφορίας της 21ης ​​Μαΐου, με τις πολιτικές υποσχέσεις να θεωρείται ότι υπολείπονται απέναντι σε αυτά που θα ήθελε η γενιά που θα είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας καθώς ο πληθυσμός της γερνάει, γράφει το πρακτορείο.  Μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης τείνουν να είναι πιο δημοφιλή, αλλά πολλοί νέοι παραμένουν αναποφάσιστοι, γράφει το πρακτορείο και παραθέτει την δήλωση του Γιώργου Αράπογλου, επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Pulse: «Είναι μια γενιά Ελλήνων που μεγάλωσε σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, κάτι που δεν τους επιτρέπει να παίρνουν τα πράγματα πολύ ελαφρά. Δεν χρειάζονται κάποιον να τους ενημερώσει, χρειάζονται κάποιον να τους πείσει».

Στασιμότητα

Εάν εκλεγεί, ο Σύριζα λέει ότι θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί επίδομα 150 ευρώ όταν κάποιος γίνει 18 ετών. Η Λαμπρινή Ρόρη, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λέει ότι, όπως η Μπαλιάκα, έτσι και οι περισσότεροι μαθητές της εργάζονται και αυτό θα σημαδέψει την πολιτική τους ταυτότητα στο μέλλον.

Η Ειρήνη Μπαλιάκα

Ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη είναι τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν και ενώ το 82% των νέων Ελλήνων δηλώνει ότι σκοπεύει να ψηφίσει, μόνο το 35% πιστεύει ότι οι εκλογές μπορούν να βελτιώσουν τα πράγματα, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης Eteron.

«Αν συνεχίσουμε με την ίδια κυβέρνηση, πιστεύω ότι θα μου φέρει μεγαλύτερη απόγνωση. Εάν έρθει κάποιος άλλος, πιστεύω ότι θα επιφέρει μια μεγάλη αλλαγή; Όχι”, είπε ο Μπαλιάκα. Οι δηλώσεις της αντανακλούν ένα ευρύτερο πρόβλημα, σχολιάζει το Reuters.  Ενώ η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% φέτος και η ανεργία έχει μειωθεί στο 10%, σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων κάτω των 24 ετών είναι άνεργοι και το 14% των ατόμων κάτω των 30 είναι «σοβαρά υλικά ή κοινωνικά στερημένα», σύμφωνα με τη Eurostat. Και τα δύο στοιχεία είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι συνέπειες του χαμένου εισοδήματος, των χαμένων δεξιοτήτων  και της χαμένης παραγωγικότητας που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα διαρκέσουν πιθανότατα μια ζωή και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα για τα κρατικά οικονομικά στο τέλος, με τη γήρανση και τη συρρίκνωση του πληθυσμού να επιδεινώνεται από την έξοδο σχεδόν 500.000 ειδικευμένων νέων Ελλήνων στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της κρίσης.  «Το εισόδημα από τις συντάξεις είναι δημοσιονομικό πρόβλημα», λέει ο Βλάσσης Μίσσιος, οικονομολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. «Για να καλυφθεί χρειάζεται μια παραγωγική βάση που να αυξάνει τους μισθούς».

Η σκληρή αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

Για πολλούς νέους Έλληνες, η εύρεση κατάλληλης εργασίας είναι δύσκολη. «Η Ελλάδα σε κρατά σε κατάσταση στασιμότητας λόγω των κακών -ή λίγων- ευκαιριών που σου δίνει», δηλώνει η Μπαλιάκα. Τα τρομερά δημογραφικά προβλήματα της Ελλάδας σημαίνουν ότι οι νέοι ψηφοφόροι αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του εκλογικού σώματος, περίπου στο 18%, αλλά οι πολιτικοί δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι αδιάφοροι. «Είναι θέμα πολιτικού κόστους αλλά και συμβολικά, θέλουν να δείξουν ότι νοιάζονται», εξηγεί η Ρόρη. «Ακόμα και αν δεν μπορούν να κερδίσουν τις ψήφους των νέων, δεν θέλουν να τους έχουν ως αντίπαλους. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής».

Κοινωνική αναταραχή

Το 2008, εβδομάδες ταραχών για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία βοήθησαν στην ανατροπή της κυβέρνησης, συνεχίζει το Reuters. Τον Μάρτιο, μετά το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, οι περισσότεροι φοιτητές, και χιλιάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών.

grigoriou
Η Ευαγγελία Γρηγορίου

«Γνωρίζουμε ότι ως νέοι πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, για τις ανάγκες μας, αλλά αποδεικνύεται ότι πρέπει να παλέψουμε ακόμη και για τη ζωή μας», είπε η Ευαγγελία Γρηγορίου, μια 22χρονη φοιτήτρια της οποίας ο φίλος σκοτώθηκε στα Τέμπη.
«Αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνο θυμό και αγανάκτηση. Αναρωτιέστε, σε τι είδους κοινωνία ζω έτσι κι αλλιώς; Δεν μου προσφέρει τίποτα. Απλά παίρνει και παίρνει

Δες επίσης

Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου – Χάνει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξαρτητοποιήθηκαν η Θεοδώρα Τζάκρη και η Γιώτα Πούλου, όπως είχαν προαναγγείλει και ...