Είναι πανεύκολες, μας αρέσουν, αλλά έχουν και τα μυστικά τους. Αποφύγετε μικρές λάθος κινήσεις που δεν βοηθούν την ομελέτα να βγει όσο λαχταριστή και αφράτη την ονειρευτήκατε
1ο λάθος: Πολλά αυγά για το τηγάνι. Αν θέλετε να φτιάξετε μεγάλη ομελέτα με μπόλικα αυγά, προτιμήστε τις ομελέτες φούρνου, που είναι εξίσου νόστιμες και πολύ χορταστικές. Στο τηγάνι φτιάξτε ομελέτες χρησιμοποιώντας μάξιμουμ 6 αυγά.
2ο λάθος: Πολλή ώρα χτύπημα. Δε θέλει πολύ χτύπημα η ομελέτα -το πολύ χτύπημα των αυγών την «καθίζει», δεν την αφρατεύει.
3ο λάθος: Καθόλου χτύπημα. Το ότι η ομελέτα δε θέλει πολύ χτύπημα δε σημαίνει πως δε χρειάζεται καθόλου. Βεβαιωθείτε ότι σπάσατε τελείως τους κρόκους και ομοιογενοποιήθηκαν με τα ασπράδια.
4ο λάθος: Αναποδογύρισμα όπως να ‘ναι. Δε χρειάζεται οπωσδήποτε να αναποδογυρίσετε την ομελέτα, αν πάντα σας χαλάει. Διπλώστε την απλώς στη μέση για να τη διαχειριστείτε καλύτερα, κατά το γαλλικό στυλ. Και ωραία θα δείχνει και ζουμερή θα μείνει μέσα.
5ο λάθος: Λαχανικά χωρίς σοτάρισμα. Δε γίνεται να βάλετε τις πιπεριές, τα μανιτάρια ή το σπανάκι ανακατεμένα μαζί με τα αυγά. Έχουν διαφορετικό χρόνο ψησίματος. Σοτάρετε πρώτα τα λαχανικά που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε, ώστε να τους δώσετε το χρόνο που χρειάζονται για να μαλακώσουν.
6ο λάθος: Μεγάλο τηγάνι για λίγα αυγά. Αν φτιάχνετε μια ομελέτα με 2 αυγά δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μεγάλο τηγάνι -θα απλωθεί πολύ, δε θα έχει όγκο και κινδυνεύει να καεί. Χρησιμοποιήστε σωστά μεγέθη σκευών.
Μερικές συμβουλές για πετυχημένες ομελέτες
1. Τα καλύτερα τηγάνια για ομελέτα είναι αυτά που διαχέουν ταυτόχρονα και ομοιόμορφα τη θερμότητα παντού (όπως έκαναν παλιά, τα βαριά, μαντεμένια)
2. Πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι τον πάτο του τηγανιού, θα βοηθήσετε την ομελέτα να μην κολλήσει, σε περίπτωση που το σκεύος δεν είναι αντικολλητικό.
3. Λίγο γάλα κάνει την ομελέτα πιο ανάλαφρη.
4. Κλείνοντας την ομελέτα με καπάκι θα γίνει πιο μαλακή και αφράτη από ποτέ.