Τι πιο τέλειο από ένα εύκολο γλυκό ψυγείου, χωρίς πολύ προετοιμασία με λίγα υλικά; Θα χρειαστείτε γιαούρτι και μαγειρική σόδα.
Υλικά
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (400 γραµ.)
- 3 αυγά χωρισμένα
- 250 γραµ. ζάχαρη
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
- 2 βανίλιες
- 300 γραµ. ψιλό σιμιγδάλι
- 1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
- 1/4 φλ. ούζο (ή έξτρα χυμό πορτοκαλιού)
Σιρόπι
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1¾ φλ. νερό
- φλούδα λεμονιού
- χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν καλά.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μπεικιν και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Διαλύουμε τη σόδα μας στο χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα υλικά.
- Προσθέτουμε το ούζο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα κι απαλά αναδιπλώνουμε τη γιαουρτίνη με σπάτουλα ούτως ώστε να χαθεί η μαρέγκα στο μείγμα.
- Αδειάζουμε τη γιαουρτίνη σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε την γιαουρτίνη Πελοποννήσου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, για περίπου 40΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφού κρυώσει η γιαουρτίνη, την κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει όλο το σιρόπι.
- Μπορείτε να αλείψετε τη γιαουρτίνη με μια ελαφριά κρέμα λεμονιού.
- Παγώστε τη γιαουρτίνη στο ψυγείο.
Σιρόπί
- Βάζουμε τη ζαχαρη, το νερό, τη φλούδα σε κατσαρολα να βράσουν.
- Ανακατεύουμε το σιρόπι μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού και βράζουμε για 2-3΄.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στο τέλος.
- Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η γιαουρτίνη κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου.
athensmagazine.gr