Υλικά
-
250 γρ. βούτυρο
-
300 γρ. ζάχαρη
-
6 αυγά
-
120 γρ. γάλα
-
2 βανίλιες
-
125 γρ. κακάο
-
100 γρ. σοκολάτα
-
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1 πρέζα/ες αλάτι
Για τη φόρμα
-
Λίγο έξτρα κακάο
-
Λίγο βούτυρο
Για το γλάσο
-
100 γρ. κουβερτούρα (ή σταγόνες σοκολάτας)
-
120 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Προετοιμασία
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε κακάο, μια μεγάλη στρογγυλή φορμα για κέικ, 25 εκατ.
Για το μίγμα
Κοσκινίζουμε σε ψιλή σίτα με το κόσκινο όλα τα στερεά υλικά τις βανίλιες, το κακάο, το αλεύρι και το αλάτι μέσα στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το γάλα.
Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2 λεπτά, έως ότου ενωθούν.
Προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας.
Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 4 λεπτά.
Αδειάζουμε το μίγμα και ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, στους 170°C για 50 με 55 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά..
Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Για το γλάσο
Την κομματιάζουμε και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος.
Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μίγμα, ανακατεύοντας πότε-πότε.
Αφήνουμε λίγο το γλάσο να κρυώσει.
Βάζουμε το γλυκό σε πιατέλα και το περιχύνουμε.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα.