Αντιμέτωποι με την αγανάκτηση των πολιτών έρχονται καθημερινά βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ.
Λίγα μόλις 24ωρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αρκετοί βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση αποδοκιμάζονται από πολίτες τους οποίους σπεύδουν άμεσα να «βαφτίζουν ακροδεξιούς». Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι διαμαρτυρίες προέρχονται από πρώην ψηφοφόρους τους οι οποίοι εκτιμούν – ιδίως για την περίπτωση των ΑΝΕΛ – ότι άλλαξαν … ρότα και καταπάτησαν την ιδεολογία τους χάριν της «καρέκλας».
Τα παραδείγματα με τους «αγανακτισμένους πολίτες» να κατακεραυνώνουν βουλευτές της κυβέρνησης είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Οι παλαιότερες δηλώσεις ότι «εμείς μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι γιατί μας στηρίζει ο κόσμος» φαίνεται πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Το τελευταίο περιστατικό στις Σέρρες αποτυπώνει το μέγεθος των δυσφορίας που νοιώθει μερίδα των πολιτών για τη συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας οι συμμετέχοντες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία με συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και κατά της κυβέρνησης.
Μάλιστα οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτης Σταμπουλή, και των ΑΝΕΛ, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά.
Είχαν προηγηθεί τα γιουχαϊσματα κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και της Θεοδώρας Τζάκρη στα Γιαννιτσά την Τρίτη, του Νίκου Παπαδόπουλου στη Λάρισα και της Έλενας Κουντουρά στα Χανιά στα γραφεία των ΑΝΕΛ.
Το «τσουνάμι» διαμαρτυριών έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους κυβερνητικούς βουλευτές καθώς φοβούνται ότι οι αντιδράσεις μπορεί να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα. Ο πανικός που επικρατεί μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, φάνηκε και στη διάρκεια των χθεσινών δηλώσεων του Πάνου Καμμένου ο οποίος αφού συγκάλεσε την κοινοβουλευτική του ομάδα σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει τους βουλευτές του, στη συνέχεια ανέφερε ότι «βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ έχουν δεχθεί απειλές προκειμένου να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το κόμμα».
Ειδικά για τους βουλευτές που έχουν εκλεγεί σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου μάλιστα τα δημοσκοπικά στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά για τα κόμματα που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό , τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές μάλιστα, φοβούνται ότι επειδή η συμφωνία αναμένεται να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο το Φθινόπωρο ή ίσως και αργότερα, το θέμα θα «σέρνεται» για καιρό και μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στην κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας.
Πάντως δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι συριζανέλ έδειχναν συμπάθεια ή – το λιγότερο – ανοχή στους αγανακτισμένους πολίτες που συγκεντρώνονταν στο Σύνταγμα στρεφόμενοι κατά άλλων κυβερνήσεων.
Πλέον ένα μέρος αυτών των πολιτών, στρέφεται εναντίον τους με αποτέλεσμα να τους χαρακτηρίζουν σε όλες τις περιπτώσεις ακροδεξιούς. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με μεθόδους διαμαρτυρίας που η ίδια έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο παρελθόν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις και την μηνύματα οργής που εκδηλώνονται από τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης επιρρίπτουν ευθύνες για τις αντιδράσεις κατά κυβερνητικών βουλευτών και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος την Τετάρτη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «με τη στάση του νομιμοποιεί τη φασιστική ρητορεία».
in.gr