Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά:
-
150 γρ. βούτυρο μαλακό
-
150 γρ. ζάχαρη
-
3 μεγάλα αυγά χωρισμένα (θερμ. δωμ)
-
1 πρέζα/ες αλάτι
-
1 πορτοκάλι μέτριο ακέρωτο
-
150 γρ. καρυδόψιχα αλλεσμένη
-
60 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
-
1 κ.γ. μπέικινκ πάουντερ χ.γ
-
1 κ.γ. κανέλα
-
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
-
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε πρώτα το πορτοκάλι.
Το κόβουμε στα 4.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις λευκές μεμβράνες.
Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα μπαχαρικά.
Στο μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν να τους πίνει το μείγμα.
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο πορτοκάλι, το καρύδι και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε απαλά.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε ένα μπολ με σύρμα, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Ρίχνουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα στο μείγμα, αναδιπλώνοντας απαλά.
Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος
Αδειάζουμε το μείγμα σε μικρό τετράγωνο ταψάκι 22 ή 24 εκατ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στους 160°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά.
Αν βγαίνει καθαρό και χωρίς ζύμη, είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Αχνίζουμε με άχνη και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.