Με συνθήματα και πανό κατά του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις άθλιες συνθήκες στις εστίες, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας παρεμπόδισαν την ομαλή έναρξη της εκδήλωσης για τα 180 χρόνια Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ. Δεν απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου. Οι αντιδράσεις του πανεπιστημίου Αθηνών και της ΝΔ
Με ευτράπελα και ένταση πραγματοποιήθηκε η έναρξη του συνεδρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς μέλη φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας εισέβαλαν πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νόμο Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
Οι φοιτητές άνοιξαν πανό μέσα στην αίθουσα των εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω ο νόμος Γαβρόγλου» και πως ο υπουργός είναι ανεπιθύμητος. «Ανεπιθύμητος ο υπουργός και οι πολιτικές. Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου και η κυβέρνηση. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για μόνιμη αξιοπρεπή εργασία. Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και παροχές για όλους» αναγραφόταν σε πανό που κρατούσαν φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν αναφορά και στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην πλειονότητα των φοιτητικών εστιών.
Ο υπουργός Παιδείας, αν και καλεσμένος στην εκδήλωση για να απευθύνει χαιρετισμό, δεν παρέστη και έτσι οι φοιτητές βρήκαν το «κόκκινο πανί» στο πρόσωπο του πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ, και βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Φορτσάκη. Οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα εναντίον του και κατηγορώντας τον μάλιστα ανοιχτά, ότι επί των ημερών του, «έφερνε τα ΜΑΤ να δείρουν φοιτητές».
Πανεπιστημιακοί, αλλά και ο ίδιος ο κ. Φορτσάτης προσπάθησαν να μιλήσουν με τους φοιτητές, οι οποίοι τελικά εξανάγκασαν τον κ. Φορτσάκη να αποχωρήσει από την αίθουσα και στη συνέχεια, επανέλαβαν στους παρευρισκόμενους τα αιτήματα για καλύτερες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες και για άμεσα κατάργηση του νόμου – έκτρωμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πριν αποχωρήσουν και εκείνοι.
Η αντίδραση του Πανεπιστημίου Αθηνών
Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοινώθηκε ότι με αφορμή «γεγονότα που διαδραματίστηκαν χθες και σήμερα ως προς προσκεκλημένους της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής του τόπου, κατά τη διάρκεια Συνεδρίων που διοργανώθηκαν από τις Κοσμητείες της Φιλοσοφικής Σχολής και της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας σε κάθε δημοκρατική διαδικασία μέσα στα Πανεπιστήμια, όπου όλοι συμμετέχουν με ισονομία, ισότητα και σεβασμό στον Άλλο, συνάδελφο καθηγητή, φοιτητή, εργαζόμενο ή προσκεκλημένο του Πανεπιστημίου μας».
«Οι Πρυτανικές και Κοσμητορικές Αρχές του ΕΚΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα κάθε προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται και οπουδήποτε κι αν κατευθύνεται», ανέφερε η ανακοίνωση χαρακτηριστικά.
Άμεση η αντίδραση της ΝΔ
Με δήλωσή της, η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως καταδίκασε εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τους προπηλακισμούς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών για τα 180 χρόνια λειτουργίας της, θύμα των οποίων έπεσε και ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης».
«Οι πάσης φύσεως πράξεις βίας είναι ανεπίτρεπτες στον χώρο των τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων. Όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, η έννοια του ασύλου θα έπρεπε να προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, την ελεύθερη έκφραση και την διακίνηση των ιδεών στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα και επουδενί να επιτρέπει τη μετουσίωσή τους σε ορμητήρια ανομίας», συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως.
Το ετήσιο συνέδριο και η Φιλοσοφική στο επίκεντρο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε μετά την αποχώρηση των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, φιλοδοξεί να φέρει στο προσκήνιο τη συμβολή της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών σε γλωσσολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα της Ελλάδας, μέσα στα 180 χρόνια λειτουργίας της.
«Η φιλοσοφική έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της ότι πέρα από κομματικά πλαίσια, ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την άποψη μας όταν διαφωνούμε με κάποιον, αλλά πάντα να συνομιλούμε με ευπρέπεια σε όλα τα μέλη της κοινότητας μας, αλλά και έξω από την κοινότητα μας, με τα οποία διαφωνούμε», είπε στην εναρκτήρια ομιλία της η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, Ελένη Καραμαλέγκου.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημοπουλος, ο οποίος κάνοντας έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων της Φιλοσοφικής, ανέφερε ότι στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της, το 1837, η σχολή είχε 18 φοιτητές, ενώ σήμερα έχει 23.000. Επίσης, δήλωσε υπερήφανος που τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στη Φιλοσοφική Σχολή έχουν φοιτήσει πάνω από 400 αλλοδαποί φοιτητές, προερχόμενοι από πανεπιστήμια του εξωτερικού, μέσω διμερών συμφωνιών ή Εrasmus.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου μίλησε και ο επίτιμος καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος εστίασε στο θέμα της γλώσσας στο σχολείο και το ρόλο της Φιλοσοφικής στη διαμόρφωση της νέας ελληνικής γλώσσας και της παρουσίας της στο δημόσιο γραπτό και προφορικό λόγο, εκκινώντας από το έργο του καθηγητή Γεωργίου Χατζιδάκι.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο, Σάββατο, 2/12, με παράλληλες διαλέξεις σε αίθουσες του κτηρίου της Φιλοσοφικής στην Πανεπιστημιούπολη, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το συνέδριο απευθύνεται σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Πανεπιστημιακούς, αλλά και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τα ζητήματα της Εκπαίδευσης.
https://www.youtube.com/watch?v=tjR9r3GuAqM&ab_channel=pthemavideos
news247