Για τη σαλάτα
-
2 καρδιές μαρουλιού
-
1 σαλάτα
-
Λίγη βαλεριάνα
-
4 φρέσκα σύκα
-
100 γρ. τυρί κρέμα
-
50 γρ. μπλε τυρί σε τρίμματα
-
4 φέτ. προσούτο (κομμένες σε λωρίδες)
-
2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου
-
1 φλ. ρόγες σταφυλιού ανάμεικτες
Για τα σύκα
-
4 φρέσκα σύκα
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
2 κ.σ. βαλσαμικο ξύδι
-
1 κλων. θυμάρι
Για τη σως
-
2 κ.σ. βαλσαμικο ξύδι
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Λίγες σταγόνες πετιμέζι ή συκόμελι
-
Αλάτι
Εκτέλεση
Φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι
Προσθέτουμε τα σύκα, τα αμύγδαλα και τα σταφύλια.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα σε κουταλιές και το μπλε τυρί σε τρίμματα.
Ανακατεύουμε το λάδι με το βαλσαμικό και το πετιμέζι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Για τα καραμελωμένα σύκα
Διαλέγουμε γερά φρέσκα σύκα, χωρίς χτυπήματα.
Κόβουμε τα σύκα στη μέση, τα βάζουμε σε μικρό καυτό τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
Προσθέτουμε το θυμάρι.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη κι αφήνουμε να λιώσει για 2- 3΄.
Αναποδογυρίζουμε τα σύκα κι αφήνουμε για 3΄ να καραμελώσουν.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι.
Ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι.
Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.
Το σιρόπι των σύκων αφού κρυώσει, το προσθέτουμε στο dressing ή περιχύνουμε τη σαλάτα στο τέλος λίγο πριν σερβίρουμε.
Λίγη τρούφα σε flakes, απογειώνει τη σαλάτα.