Σε ένα ολόκληρο μοναστήρι της Φθιώτιδας (Μοναστήρι Παναγιάς Γοργουπηκόου) εξαπλώθηκε ο κορονοϊός, οδηγώντας στη νόσηση με covid και των 20 μοναχών που κατοικούν εκεί…
Το κρούσμα ήρθε απ’ ο, τι φαίνεται από επισκέπτη στο μοναστήρι –παρ’ ο, τι αυτό το διάστημα οι επισκέψεις απαγορεύονται- αλλά το πιο θλιβερό κομμάτι της υπόθεση είναι μάλλον το ότι οι μοναχές δεν έκαναν τεστ επί μια ολόκληρη εβδομάδα, αποκρύπτοντας εν μέρει την κατάσταση.
Ο αντιδήμαρχος υγείας Λαμίας, Παναγιώτης Στασινός εξήγησε στο newsit.gr πώς έφτασε η κατάσταση σε τέτοιο κακό σημείο. Όπως μας εξήγησε, πριν από μια εβδομάδα περίπου, ενδεχομένως και λίγο περισσότερο, η ηγουμένη εμφάνισε υψηλό και σταθερά επίμονο πυρετό αλλά και βήχα. Από ένα σημείο και έπειτα, η ηγουμένη άρχισε να μιλάει τηλεφωνικά με δύο γιατρούς – μια ιδιώτη παθολόγο στη Λαμία και έναν πνευμονολόγο στη Θεσσαλονίκη-, για να παίρνει ιατρικές οδηγίες.
Κάποια στιγμή, οι χωριανοί που πήγαιναν τρόφιμα και άλλες προμήθειες στις μονάχες διαπίστωσαν πως εκείνες ήταν πια όλες άρρωστες και το ανέφεραν στην αστυνομία. H αστυνομία με τη σειρά της ενημέρωσε τον αντιδήμαρχο υγείας Λαμίας για να αρχίσει να παρακολουθεί κι αυτός στενά την κατάσταση.
Όπως περιγράφει ο κος Στασινός: «Επικοινώνησα με την ηγουμένη και μου είπε ότι είναι όλες άρρωστες αλλά ότι καμία δεν είχε κάνει τεστ. Μου ανέφεραν μάλιστα πως είχαν στερέψει από τρόφιμα και φάρμακα αφού ο κόσμος σταμάτησε να τις επισκέπτεται όταν κατάλαβε ότι το μοναστήρι είχε γεμίσει κορονοϊό. Κάπου εκεί, και αφού η ηγουμένη έχει πια χειροτερέψει πολύ, μετά και από την προτροπή των γιατρών, ΕΚΑΒ την παρέλαβε και τη
μετέφερε στο νοσοκομείο Λαμίας. Η 62 χρονη νοσηλεύεται ήδη στο νοσοκομείο από τη Μεγάλη Δευτέρα».
Άλλη μια μέρα μετά, την Μεγάλη Τρίτη άλλες τρεις μοναχές με έντονα συμπτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λαμίας. Μάλιστα είναι νέες σε ηλικία- από 42 έως 55 ετών. Στη μία από αυτές βρήκαν ευρήματα στους πνεύμονες και έτσι νοσηλεύεται και αυτή, όπως κι η ηγουμένη σε κλινική covid. Οι άλλες δύο μοναχές επειδή είναι σε καλή κατάσταση έφυγαν με συνταγή φαρμάκων πίσω για το μοναστήρι. Οι 18 μοναχές που βρίσκονται δηλαδή στο μοναστήρι είναι σε καλή κατάσταση. Μάλιστα, εκτός από την αποκατάσταση της τροφοδοσίας, ο δήμος της Λαμίας φρόντισε και για τα φάρμακα που χρειάζονται οι αδελφές- αντιβιωτικά, depon, βιταμίνες, υποστηρικτικά φάρμακα για τη αναπνοή (inhalers) και μάσκες για νεφελοποιητές αλλά και γάντια, αντισηπτικά κ.τ.λ
Πάντως, κατά τον κο Στασινό, ο κορονοϊός εξαπλώθηκε στο μοναστήρι όπως όλα δείχνουν από κάποιον εξωτερικό επισκέπτη, δεδομένου ότι τα μέτρα εισόδου εκεί είναι μάλλον χαλαρά και οι κάτοικοι επισκέπτονται συχνά τις μοναχές χωρίς όμως να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Μάλιστα, όπως περιγράφει ο ίδιος, η άρνηση των μοναχών να παρακολουθηθεί στενά η κατάσταση τους, τις έχει οδηγήσει τώρα στο να αρνούνται να κάνουν εκ νέου rapid test και να ακολουθηθεί η απαραίτητη διαδικασία της ιχνηλάτησης και επιδημιολογικής επιτήρησης. Για αυτό το κομμάτι, μάλιστα, σύμφωνα με τον κο Στασινό, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επικοινωνία η ΓΓΠΠ με τον αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και αν οι μονάχες συνεχίσουν να αρνούνται τη συνεργασία, ίσως και αν απαιτηθεί η παρέμβαση εισαγγελέα.
Τι λέει μια από τις μοναχές στο newsit.gr
Μιλώντας στο newsit.gr μια μοναχή από το μοναστήρι (η οποία δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί το όνομα της) και η οποία χθες βρέθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας για να εξεταστεί, στην ερώτησή μας σε τι κατάσταση βρίσκονται οι
αδελφές, μάς απάντησε: «Προσπαθούμε. Είμαστε άρρωστες. Οι περισσότερες αδελφές που είναι εδώ τα πηγαίνουν καλύτερα. Εγώ πήγα χτες στο νοσοκομείο αλλά με έδιωξαν με φάρμακα. Θα δω τι θα κάνω με αυτά.
Έχουμε πάντως και φάρμακα και φαγητό». Σχετικά με τη συνεργασία τους για τα rapid test και την επιδημιολογική επιτήρηση η ίδια δεν ήθελε να σχολιάσει αυτό το κομμάτι αλλά παραδέχτηκε ότι οι μοναχές νοσούσαν επί ημέρες, πριν να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.
Σύμφωνα πάντως με τον κο Στασινό από την 1 η Απριλίου μέχρι και σήμερα, 28 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν 11.500 rapid test στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας (είτε μέσα από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ είτε με τα συνέργεια του δήμου) και θετικά βρέθηκαν 152. Το ανησυχητικό κατά τον αντιδήμαρχο υγείας είναι ότι άνθρωποι που βρίσκονταν θετικοί και οι πολύ στενές επαφές τους δεν τηρούν σε αρκετές περιπτώσεις την καραντίνα όπως πρέπει και για
παράδειγμα σύζυγοι ή παιδιά θετικών πολιτών συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, μέχρι να φανούν και αυτοί θετικοί στον επόμενο έλεγχο…
newsit/ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ