Υλικά:
-
3 μέτριες πατάτες νέας σοδιάς
-
3 καρότα τρυφερά
-
3 αγγουράκια τουρσί
-
1 φλ. αρακά
-
2 παντζάρια μέτρια (βρασμένα ή ατμού)
-
1 φλ. μαγιονέζα
-
2 βρασμένα σφιχτά αυγά
-
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
-
1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
-
Λίγο αλάτι
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
-
Λίγες σταγόνες ξίδι από κρασί
-
Λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι
Εκτέλεση:
Πρώτα κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους.
Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρύο νερό.
Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 12΄.
Θέλουμε οι πατάτες για τη Ρώσικη σαλάτα να μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν, πρέπει να κρατήσουν το σχήμα τους.
Στα τελευταία 5΄ του βρασμού προσθέτουμε τα καρότα.
Συνεχίζουμε το βράσιμο.
Όταν περάσουν τα 12΄ και μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά.
Αφήνουμε για 1΄ και βάζουμε τα λαχανικά σε σουρωτήρι.
Ρίχνουμε μπόλικο κρύο νερό στα λαχανικά ώστε να κοπεί ο βρασμός και να κρατήσουν τα λαχανικά το έντονο το χρώμα τους.
Σουρώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τα λαχανικά να στραγγίσουν τελείως.
Έχουμε βράσει τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παντζάρια στον ατμό – εμπορίου).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά καρέ ίδιο μέγεθος με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια τουρσί και τα βραστά αυγά.
Βάζουμε τα λαχανικά σε μπολ και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί, τα βρασμένα παντζάρια, τα ψιλοκομμένα αυγά, τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι αφού δοκιμάσουμε, γιατί η μαγιονέζα είναι νόστιμη και περιχύνουμε με λίγο ξίδι και λίγο χυμό λεμόνι.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.. Ανακατεύουμε
Τέλος, προσθέτουμε λίγη κάπαρη ψιλοκομμένη.
Για το σερβίρισμα
Δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε αν έχει τη γεύση που θέλουμε και παγώνουμε τη Ρώσικη σαλάτα στο ψυγείο για να τη σερβίρουμε δροσερή σε μπολ ή σε πιατέλα ανοιχτή με καρδιές μαρουλιού.
Απολαύστε τη Ρώσικη σαλάτα σαν συνοδευτικό για κρέας, κοτόπουλο και ψάρι, ή μέσα σε σάντουιτς. Είναι τέλεια!