Υλικά:
-
2 lt γάλα φρέσκο
-
180 γρ. αλεύρι
-
150 γρ. ζάχαρη
-
2 πρέζες αλάτι
-
1 τεμάχιο/ια βανίλια
-
3 τεμάχιο/ια αυγά
-
3 τεμάχιο/ια φύλλο χωριάτικο
-
Λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα
-
Κανέλα & ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Για τη κρέμα
Κρατάμε 2 φλ. γάλα χωριστά και βάζουμε το υπόλοιπο μαζί με τη μισή ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι σε φαρδιά κατσαρόλα.
Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά κι αφήνουμε να ζεσταθεί.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το γάλα που κρατήσαμε κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα να διαλυθεί.
Ρίχνουμε σιγά σιγά 2 φλ. ζεστό γάλα στο μίγμα αυγών ανακατεύοντας.
Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα πάντα ανακατεύοντας
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πήξει για περίπου 10’.
Το καλό ανακάτεμα θα δώσει λείο και βελούδινο αποτέλεσμα.
Μόλις δέσει και πήξει ελαφρά αποσύρουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει.
Στο ταψί
Σε λαδωμένο ταψί 36 εκατοστά, στρώνουμε το ένα φύλλο φροντίζοντας να εξέχει από το ταψί.
Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεύτερο και τρίτο, ραντίζοντας τα με λάδι ενδιάμεσα.
Βάζουμε μέσα την κρέμα.
Γυρίζουμε τις άκρες και τις στρίβουμε ελαφρά.
Περιχύνουμε με λίγο λάδι τον κόθρο και την επιφάνεια
Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Ψήσιμο – Χρόνος
Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις.
Ψήνουμε για περίπου 50’ μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.
Για πολύ τραγανό αποτέλεσμα ψήνουμε για 10’ επιπλέον, μόνο στην κάτω αντίσταση να γίνει κριτσανιστή.
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα.