Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Φτιάξτε την ιδανική συνταγή για ζυμαρικά με ριγκατόνι και μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ του Άκη Πετρετζίκη

Φτιάξτε την ιδανική συνταγή για ζυμαρικά με ριγκατόνι και μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ του Άκη Πετρετζίκη

Υλικά:

4 κ.σ. ελαιόλαδο
750 γρ. μοσχαρίσια μάγουλα
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. κόκκινο κρασί
1 κρεμμύδι
2 στικ σέλερι
2 καρότα
3 σκ. σκόρδο
5 κλ. θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
50 γρ. πελτέ ντομάτας
800 γρ. νερό
1 κύβο κότας
500 γρ. ριγκατόνι
2 κ.σ. μαϊντανό, φρέσκο
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
πιπέρι

Για το σερβίρισμα
μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
πιπέρι

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.
Κόβουμε τα μοσχαρίσια μάγουλα σε μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι, και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το κρέας στο τηγάνι -τινάζοντας το περιττό αλεύρι- και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα.
Σβήνουμε με το μισό κόκκινο κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, τα καρότα, το σκόρδο και το θυμάρι, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το υπόλοιπο κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα μάγουλα, το νερό και τον κύβο κότας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, και μαγειρεύουμε για 2-2½ ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Πιέζουμε το κρέας ελαφρά χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια.
Τοποθετούμε μια δεύτερη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε μέτρια φωτιά και
αφήνουμε να πάρει βράση.
Ρίχνουμε τα ριγκατόνι στην κατσαρόλα με το νερό και βράζουμε 3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας, φροντίζοντας να κρατήσουμε λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μάγουλα τα ζυμαρικά και λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν, και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα και λίγο πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια πιρούνα.
Μοιράζουμε σε πιάτα τα ζυμαρικά μας και πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα μαϊντανό, την παρμεζάνα και λίγο ακόμα πιπέρι.

 

Δες επίσης

Εύκολη και Αρωματική Τάρτα με Φρέσκα Κολοκυθάκια!

Υλικά για την τάρτα με κολοκυθάκια                   ...